Satya Nadella
Satya Nadella

Microsoft utfordrer Google med intelligent søk

Ved å kombinere søkemotoren Bing og teknologien bak ChatGPT, vil Microsoft revolusjonere hvordan vi søker på internett.

Publisert

- Dette er bare starten på en utvikling hvor nesten alle Microsofts produkter vil bli bedre gjennom kunstig intelligens, forteller Microsoft-sjef Satya Nadella.

I en presentasjon for journalister onsdag viste Microsoft frem det første resultatet av selskapets investering på mer enn 100 milliarder kroner i OpenAI, selskapet bak ChatGPT og Dall-E. Ved hjelp av en oppgradert versjon av språkmodellen GPT 3.5 kan nye Bing ikke bare svare på vanlige faktasøk, men også løse mer komplekse oppgaver, som å sette opp forslag til program for et fem dagers besøk i Mexico City.

Et av eksemplene som ble vist frem var spørsmålet «Lag et treningsprogram jeg kan gjennomføre hjemme». Etter at Bing hadde foreslått et sett med øvelser, ble den bedt om å fokusere på styrkeøvelser for armene, og produserte da et nytt program med arm-øvelser.

En av de store forskjellene på ChatGPT og nye Bing er at sistnevnte bruker dagsaktuelle data. Da en av journalistene på presentasjonen ba Bing beskrive arrangementet, fikk han en oppdatert beskrivelse med referanser til saker som nettopp var publisert.

Slik kan en chat med kunstig intelligens se ut.
Slik kan en chat med kunstig intelligens se ut.

Bing vil fortsatt levere de tradisjonelle søkeresultatene med lenker til nettsider når søket er spesifikt. Da vil eventuell tilleggsinformasjon fra den kunstige intelligensen vises i et eget felt i høyre kolonne. Spør du Bing om noe som ikke har konkrete svar («Skriv et dikt om våren»), vil resultatet komme i hovedkolonnen.

I tillegg til nye Bing, presenterte Microsoft også to nye funksjoner i selskapets nettleser Edge, som også er drevet av kunstig intelligens. «Chat» gir brukeren en oppsummering av nettsiden som vises, og kan svare på spørsmål om innholdet på siden. «Compose» hjelper brukeren å skrive tekst til bruk i eposter, sosiale medier og så videre.

Bing har bare 3 prosent av søkemarkedet, mens Google har 93 prosent. Med denne lanseringen sa Microsoft-sjef Satya Nadella at han håper Microsoft vil kunne gi Google reell konkurranse om brukerne.

Nadella varslet også at Microsoft vil bruke kunstig intelligens til å forbedre flere av sine produkter fremover. Microsoft Teams skal blant annet kunne produsere utskrift av nettmøter automatisk, og foreslå møteavtaler i Outlook basert på hva som avtales på Teams. Også resten av Office-applikasjonene vil etter hvert få funksjoner drevet av kunstig intelligens.

Google lanserte sin chatrobot Bard på tirsdag, og viste nye søkefunksjoner drevet av kunstig intelligens i en presentasjon på onsdag. Denne gangen måtte imidlertid giganten finne seg i å bli overgått kraftig av Microsoft.

Saken fortsetter under bildet

Sugen på litt fluesopp?ChatGPT gir deg her et forsøk på oppskrift for hvordan man tilbereder den.
Sugen på litt fluesopp? ChatGPT gir deg her et forsøk på oppskrift for hvordan man tilbereder den.

Det er fortsatt utfordringer med generativ kunstig intelligens, teknologien bak de nye løsningene. En av de store utfordringene er at kunstig intelligens ikke forstår forskjellen på fakta og fiksjon. Det gjør at den av og til gir svar som er direkte feil. I enkelte situasjoner kan dette få fatale følger. På spørsmål om hvordan man tilbereder fluesopp, ga ChatGPT en enkel oppskrift til svar uten å nevne at flere typer fluesopp kan være dødelige å spise.

Powered by Labrador CMS