Hans Geelmuyden snakker ofte og mye. Stort sett med utestemme. Han er og klar i talen på hva han mener om bransjen han nå har forlatt.

Hans Geelmuydens avskjedstale: – En bransje full av folk som ikke har stått for noen ting, eller har fått til noe spesielt

Ferdig i kommunikasjonsbransjen etter 34 år. Slik oppsummerer han avslutningen.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg ryddet ut alt, pakket ned alt, tok meg reven og gikk med rak rygg. Og det var det. Jeg var superlettet.

– Hvorfor var du lettet da?

– Fordi bransjen egentlig aldri har tiltalt meg.

Det sier Hans Geelmuyden til KOM24.

Tidlig i mars ble det kjent at han var ferdig i Geelmuyden Kiese, byrået han startet sammen med Jo Kiese. 

Han har satt seg ned for å snakke om exiten sin fra byrået han startet for 34 år siden og ikke minst om hva han skal jobbe med framover.

– Bransjen har aldri vært enig i noe av det jeg har sagt

Han har aldri lagt skjul på hva han mener. 

Da GK ble startet i 1989 mener han at PR sto for På Restaurant, og bransjen var befolket med utrangerte politikere og alkoholiserte journalister.

Mye har endret seg i løpet av hans storhetstid. Men han mener fortsatt at det stort sett er en bransje som er full av folk som ikke har stått for noen ting, eller har fått til noe spesielt.

– Norske PR-byråer er stort sett små kontorfellesskap som er rigget med lave faste lønnskostnader, få ansatte og mange partnere som tar høye årlige utbytter. Man bygger ikke selskaper slik. Man må være villig til å investere mye for å bygge selskaper. Norske PR-byråer klarer verken å internasjonalisere, bygge modeller for læring, eller å utvikle egen metodikk og metodeverktøy. Det er få profesjonelle kunnskapsbedrifter blant dem. PR-bransjen i Norge får mer oppmerksomhet enn den fortjener, sier han og legger til at den bransjen interesserer han ikke.

– Du feller en knallhard dom over bransjen, det er kanskje ikke alle som er enige med deg?

– Selvfølgelig ikke. Bransjen har aldri vært enig i noe av det jeg har sagt.

– Nei, og det fører meg over til det som er mitt neste spørsmål. Har du mest venner eller fiender i norsk kommunikasjonsbransje?

– Det spiller heller ingen rolle for meg.

– Ja, men hva tror du?

– Jeg bryr meg ikke noe om det. Jeg bryr meg ikke noe om bransjen.

– Nei, men folk bryr du jo vel om?

– Ja, jeg bryr meg selvfølgelig om folk. Men jeg bryr meg ikke noe om bransjefolk spesifikt, sier han.

Men det er noen bransjefolk han bryr seg mer om enn andre.

Etter hvert som han ble eldre og det ble mer og mer klart at ingen av de tre barna ville overta toppjobben i byrået, begynte han å se seg om etter muligheter.

Og for en mann som ikke er så imponert over folkene i norsk kommunikasjonsbransje var det begrenset med muligheter.

Men han landet på at det var to personer i bransjen han kjenner godt og som han mener har prestert noe av interesse.

– Svaret mitt var nei

Den ene av dem var Kjetil Try.

– Kjetil er jo reklame, men selskapet hans er jo breddet. Og Try er jo utvilsomt en suksess, men det er bare i Norge. Han har aldri klart å ta det ut av landet, og GK er internasjonale. Og vi skulle ikke bli reklamebyrå, så jeg tenkte, vil GK og TRY være en god match? Så mitt svar var nei. Så derfor tok jeg aldri kontakt med han. forteller han.

Derfor gikk turen til Lars Erik Grønntun, den tidligere toppsjefen i Hill+Knowlton.

– Det er ikke mange nordmenn som klarer å klatre til de topps i store, tunge, globale, amerikanske systemer. Så da tenkte jeg, ja, det er godt gjort. Jeg er opptatt av meritering, jeg er opptatt av prestasjoner, sier han.

Høsten 2021 ble avtalen kjent og i desember 2021 ble handelen gjennomført og de hadde 50,1 prosent av eierskapet.

Ved oppkjøpet sikret de seg en opsjon som gjorde at de seinere kunne kjøpe opp mer av byrået.

Det tok bare tre måneder før de hadde 97,5 prosent eierskap og alle styreplassene.

Kilder har fortalt til KOM24 at Geelmuyden var rasende for måten det skjedde på. Selv avviser han det.

Vil bli ny Olav Thon

– Det var en forutsetning for begge parter at jeg umiddelbart trådte ut av kommandolinjen fra januar 22. Og det gjorde jeg, og da overtok Paritee. Men så ville de at jeg skulle være med i to år til, og det var helt greit for meg, forteller han og fortsetter:

– Og så ga de meg noen KPI-er som de kanskje syntes var utfordrende, som jeg skulle levere på, og det leverte jeg på i løpet av fem måneder. Så da sa jeg til dem at nå tenker jeg kanskje det er greit at jeg får lov å slippe fri. Og det fikk jeg gjøre nå fra første april, og med full lønn ut året. Jeg er svært takknemlig, forteller han.

Men selv om han nå er ferdig i GK og har skrevet under en konkurranseklausul som gjelder til utgangen av januar 2025 og dermed gjør at han ikke får jobbe i kommunikasjonsbransjen, ligger Geelmuyden ikke på latsiden.

Han har fortsatt seks-sju møter daglig for å finne ut hva han vil jobbe med videre.

For det er ikke aktuelt å trappe for mye ned, bare gjøre noe annet.

– Hvis man er en frisk nordmann, velutdannet, med et fantastisk kontaktnett, og en fantastisk kunnskap og erfaringsbase, da har du en forpliktelse til å drive på til krampen å ta deg. Og jeg kan jo godt bli 95 år gammel, så her har du mye å glede deg til, sier han og forteller at han har lyst til å ta en Olav Thon.

Vil ha flere barnebarn

Men litt skal han trappe ned. For det er to ting han har veldig lyst til å bruke mer tid på.

Det ene er familien. Han har kone, tre barn og tre barnebarn.

– Jeg håper det blir riktig mange flere. Jeg tror at en hel jordklode befolket av Geelmuydener må bli paradis på jord. Så det har jeg lyst til, sier han og ler.

Og så har han en veldig stor vennekrets som han innser han ikke har brukt tid nok til gjennom årene i PR-bransjen.

– Vi har brukt tid sammen, og vi har vært i selskaper noen ganger i uken, men ofte har jeg vært så trett og sliten at jeg har sovnet under forretten. Nå gleder jeg meg til å danse på bordet igjen. Fremover skal jeg møte mennesker som inspirerer, og gjøre ting jeg blir glad av, avslutter han.

Powered by Labrador CMS