
Mistet statlig kontrakt – likevel ble 2022 et nytt rekordår for WergelandApenes
Aldri før har byråomsetningen vært høyere eller resultatet vært større for WergelandApenes.
Denne artikkelen er over to år gammel.
– 2022 var travelt. Vi har hatt mye å gjøre og vi har hatt en fin vekst.
Det sier Martin Apenes i WergelandApenes til KOM24.
WergelandApenes har tradisjon for å være tidlig ute med regnskapstallene for det foregående året. Men nå har de avvikende regnskapsår, som avsluttes 30. september.
Millionøkning
Men på forespørsel fra KOM24 har de likevel laget tall for kalenderåret som er sammenlignbare med året før og de viser at byrået hadde en byråinntekt på 35,9 millioner kroner. Det er en økning på 6,2 millioner kroner sammenlignet med 2021.
Omsetningen endte på 43,7 millioner kroner.
2022 var et år der det skjedde mye for byrået. De ble en del av Ahead-Group og internt fikk to seniorer opprykk til partner.
De har hatt mindre oppdrag for Staten etter at Regjeringen satte foten ned for hjelp med kommunikasjonen. Ved årsskiftet sa Vedums eget Direktorat for forvaltning og økonomistyring opp avtalen. Tidligere har de sagt at statlige oppdrag utgjør 30 prosent av inntektene til byrået.
– Vi savner de oppgavene fra Staten som er fine å sette tennene i. Men vi har erstattet det med organisasjoner og privat næringsliv som har gått bra, sier han.
Likevel endte årsresultatet, før skatt, på solide 11,3 millioner kroner.
Det er 1,3 millioner bedre enn året før og tidenes beste resultat for byrået.
Likevel er de nå spente på hva de går inn i i 2023.
– Våre kunder har godt trøkk. Noen er avventende, så vi regner med at veksttakten vi så i 2021 og 2022 ikke vil være like bratt. Men vi synes vi står robust med det kundesortimentet vi har, sier han.
Og som en god kommunikatør ser han muligheter der andre må kutte.
– Det kan bety større muligheter hos oss med mulighet for å trå til med kapasitet og tjenester som kan avhjelpe i en periode preget av usikkerhet. Så er det mye kommunikasjon som er knyttet til omstillinger og det å beholde markedsposisjonen, peker han på.
Samtidig legger han ikke skjul på at de er forberedt på å miste kunder i 2023. Men og på at det kommer nye inn.
Skal vokse
– Det er slik det skal være, mener han.
Ved inngangen på et nytt år består byrået av 18 ansatte og de kommer til å være enda flere når 2023 er omme.
– Vi trenger folk som jobber med myndighetskontakt, sier han.
Ambisjonene deres er å vokse med ti prosent årlig de neste fire-fem årene.
– For bratt vekst er heller ikke sunt. Derfor jobber vi mye med kultur og ledelse, sier han.
Og det at de nå er en del av Ahead Group ser han mange fordeler med. Blant annet mener han de kan levere mer til kundene nå enn før.
Og de slipper særlig et problem framover.
– Når man trekker inn eksterne underleverandører hender det at det oppstår kamp om kundens konto. Med flinke «brødre og søstre» i Ahead Group kan vi være mer ideelle og selge de tjenestene kunden har behov for. Konkurransen når man jobber med eksterne firma er ikke der lenger, sier han.