Ola Borten Moe, Senterpartiet.
Ola Borten Moe måtte gå av som statsråd.

Nådeløs dom over presse­håndteringen: – Fremstår amatørmessig

Forrige uke måtte nok en statsråd gå av som følge av habilitetsproblemer. Forskere mener det ikke faller i god jord hos velgerne.

Publisert Sist oppdatert

Senterpartiets Ola Borten Moe hadde vervet som forsknings- og høyere utdanningsminister, men måtte gå av fredag.

Årsaken var at han hadde brutt habilitetsreglene. Borten Moe hadde blant annet kjøpt aksjer i Kongsberg Gruppen for 415.000 tusen kroner i januar i år. Like etter annonserte regjeringen at de hadde signert en milliardkontrakt med ammunisjonsprodusenten Nammo, som Kongsberg Gruppen eier 25 prosent av.

– Et slikt brudd på habilitetsreglene fremstår amatørmessig. Det svekker nok tilliten til politikere i hele landet, sier David Erland Isaksen, førsteamanuensis ved Universitetet i Sørøst-Norge, til KOM24.

Ikke første gang

Tidlig i juni fikk kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) trøbbel i en sak som omhandlet habilitet. Hun fortsatte i sin stilling, men bare noen dager senere måtte Anette Trettebergstuen (Ap) gå av som kultur- og likestillingsminister på grunn av lignende problemer.

Ola Borten Moe er dermed den tredje statsråden i Jonas Gahr Støres regjering som er i hardt vær for å ikke ha forholdt seg godt nok til habilitetsreglene.

– Det tok veldig lang tid før Ola Borten Moe kommenterte saken. E24 kom med nyheten på fredag, men han opplyste selv at han var kjent med problemene allerede på tirsdag, sier Isaksen.

I mars i fjor måtte også Hadia Tajik (Ap) gå av som arbeids- og inkluderingsminister etter sin pendlerboligsak. Odd Roger Enoksen (Sp) gikk deretter av som forsvarsminister fordi han tidligere hadde et forhold til en svært ung kvinne, samtidig som han var statsråd.

David Erland Isaksen, Universitetet i Sørøst-Norge.
David Erland Isaksen, Universitetet i Sørøst-Norge.

– Borten Moes avgang føyer seg inn i en lang rekke med saker. Det er helt klart at dette gjør noe med folks oppfatning av politikere generelt. Det skaper et inntrykk av at det er andre regler for de som er folkevalgt. Og selv om det ikke nødvendigvis stemmer, er det problematisk, sier Isaksen.

Innrømte feil

Roy Aulie Jacobsen er stipendiat ved Institutt for kommunikasjon ved Høyskolen Kristiania.

Han mener Norge nå har en regjering på vaklende grunn.

– Borten Moe ga seg tidlig, og la seg flat. Han gjorde det han måtte, men dette er selvfølgelig en uheldig sak for han og regjeringen.

– I likhet med de andre nordiske landene, har Norge hatt høy tillit til politikere. Men med sak etter sak om habilitetsproblemer, vil den tilliten svekkes, sier Jacobsen.

Roy Aulie Jacobsen, Kristiania.
Roy Aulie Jacobsen, Kristiania.

Etter Borten Moes egen pressekonferanse der han kunngjorde at han gikk av, var det statsminister Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum som møtte pressen sent fredag kveld.

Her brukte de mye av tiden på å skryte av Borten Moe for jobben han hadde gjort i regjering.

– Det handler om å redde det som kan reddes av omdømme. De ville nok trekke fram positive sider ved han, som skal vise at han er en kapabel leder. Det er veldig vanlig når en står i en slik krise, sier Jacobsen.

David Erland Isaksen tror Borten Moe hadde lært noe av både Brenna og Trettebergstuen når det gjelder håndtering. Likevel var det ingenting han kunne gjøre for å bli sittende som statsråd.

– Han la seg flat raskt, og det var kanskje et tegn til læring. Nordmenn er ganske tilgivende, og vi går raskt videre etter slike saker.

KOM24 har vært i kotakt med Kunnskapsdepartementet for tilsvar. De ønsker ikke å kommentere saken.

Powered by Labrador CMS