– Det er ikke rom for mer inkompetanse nå, sier omdømmeekspert
Trond Blindheim er overrasket over at Eva Kristin Hansen uttaler seg mer, mens Dag Inge Fjeld mener dette kun handler om å redde ettermæle.
Denne artikkelen er over to år gammel.
I en tekstmelding til NRK, skriver tidligere stortingspresident Eva Kristin Hansen onsdag, at hun i realiteten ble avsatt som stortingspresident i forbindelse med saken om pendlerboliger i perioden 2014–2017. Avisen spør blant annet om hun angrer på at hun trakk seg, og Hansen svarer:
– «Jeg følte meg tvunget, selvfølgelig, til å beklage dette. Jeg mener selv jeg har fulgt regelverket til punkt og prikke.»
– Hun har rotet det skikkelig til. Hadde jeg vært hennes kommunikasjonsrådgiver, ville jeg rådet henne til å ikke si noe mer om dette nå, sier Trond Blindheim til KOM24.
Han er dosent i markedskommunikasjon ved Høyskolen Kristiania, og stiller seg undrende til uttalelsen hennes.
– Hun fremstår som lite reflektert. Det kommer så tydelig fram at hun er bitter og sint. Jeg tror ikke det å si at hun følte seg «tvunget», faller i god jord hos vanlige folk, som det heter i hennes kretser.
Ikke veldig komplisert
Han trekker fram det hun har kommunisert den siste tiden.
– Jussen er en ting, men det andre er sosialdemokratiets moral, når det gjelder hennes reflektering rundt lover, regler, verdier og hennes oppfatning av hva som er rett og galt. Det er vanskelig å skjønne hva hun egentlig vil fram til med de siste uttalelsene.
Blindheim mener vanlige folk har forstått regelverket rundt Stortingets pendlerbolig bedre enn henne.
– Det er ikke veldig komplisert å finne ut om det er stor nok avstand som kvalifiserer til en pendlerbolig. Og dette krasjer veldig med «Nå er det vanlige folks tur», og at hun skulle komme inn på Stortinget for å rydde opp i uklarheten rundt denne praksisen. For vanlige folk fremstår hun som nok en politiker som har snyltet på skattebetalernes regning.
Burde lagt alt på bordet
Men uansett juss, tror Blindheim at denne saken er tapt for henne.
– Den har svekket regjeringen, stortinget og henne. Etter møtet med parlamentarisk leder, så det visuelt ut som om hun hadde felt noen tårer. Og det kan godt være at det ligger en personlig tragedie bak her, som tilhører privatlivet, men jeg synes likevel det beste ville vært å gå i dekning.
Han ble overrasket over at hun har uttalt seg mer til mediene, etter at avgjørelsen om å trekke seg ble annonsert.
– Ja, jeg ble overrasket, fordi jeg tenker at det beste for henne ville vært å gå i dekning en tid fremover – være litt anonym. Skandalen har allerede skjedd, men det hun kommuniserer nå, kan gjøre situasjonen enda verre.
– Om hun hadde kommet med en innrømmelse umiddelbart, hadde hun stått bedre i det i dag?
– Ja, uten tvil. Hadde hun lagt alt på bordet og sagt det rett ut som det er, så er jeg sikker på at dette ville vært en mye bedre situasjon for henne. Hadde hun sagt at jeg har løyet og snyltet, ville det vært bedre enn hvordan hun fremstår nå. Det viser mangel på dømmekraft.
Inviterer til gjørmekamp
Høyskolelektor i markedsføring ved Høyskolen Kristiania, Dag Inge Fjeld mener dette handler om viktige detaljer for hennes ettermæle.
– Nå handler det om hva som til syvende og sist blir skrevet på Wikipedia og Store Norske Leksikon. Hun er politisk skadeskutt og vil nok ikke kunne komme tilbake i en stilling på samme nivå. Men etter noen år vil det kunne synke inn i opinionen at hun faktisk har vært i god tro og hadde orientert Stortingets administrasjon. Er hun heldig finnes det kanskje dokumenter på at administrasjonen aksepterte hennes boligsituasjon.
Han mener disse detaljene er svært viktig å få på plass før historien konkluderes.
– Men har du tråkket i salaten, så stå for Guds skyld stille!
Fjeld forstår at hun forsøker, og påpeker samtidig at Stortingets administrasjon virker å ha vært helt «nedsnødd» når det gjelder praksisen rundt pendlerboliger. Er Hansen heldig kan de måtte ta mye av skylden for at hun har trukket seg.
– Hvis det skulle finnes noe som helst korrespondanse der det kommer fram at administrasjonen har noe med dette å gjøre, vil det være uhyre viktig for henne å få dette fram.
Det er spesielt viktig for å dokumentere grunnen til hennes fall i en sluttrapport.
– Om det var eget slurv og inkompetanse, eller om hun stolte på administrasjonen, noe hun ikke burde gjort. Hun har ingenting å tape på å dra dem med i fallet.
Han mener Hansen inviterer administrasjonen til en gjørmekamp, og at hun har riktig fokus når hun prøver å beskytte navnet sitt så godt det lar seg gjøre.
– Til syvende og sist er det ettermæle som er viktigst, og det er kun nå hun har sjansen. Når støvet har lagt seg er det for sent, det er derfor helt riktig at hun gjør dette nå. Det er om å gjøre å få ut noen momenter som kan styrke hennes posisjon og kanskje dele skyld.
Ikke rom for mer nå
Men det er ikke bare omdømme til Hansen som har fått seg en kraftig knekk.
– Det er oppsiktsvekkende at partisekretæren i AP, som har hatt ansvar for å gjennomføre en bakgrunnssjekk, ikke har kommet inn på dette temaet under intervjuene og bakgrunnssjekken.
Presidentskapet og Stortingets administrasjon har vært gjennom noen år med store skandaler. Han viser til tidligere saker, blant annet hacking-saken og den store utbyggingssaken som medførte at Olemic Thommessen trakk seg som stortingspresident.
– Det er ikke rom for mer inkompetanse nå.
– Det er skremmende hvor dårlig stelt det er med Stortinget som institusjon. Det er flere representanter som har gjort ulovlige og tvilsomme disposisjoner. Kanskje har det utviklet seg en råtten kultur på Stortinget, som har fått mulighet til å eksistere fordi kompetansen i Stortingets administrasjon har vært så dårlig. Det gjør at man må tenke over om man ønsker å stemme ved neste valg.
KOM24 får opplyst at det er kommunikasjonssjef i Arbeiderpartiets stortingsgruppe, Jarle Roheim Håkonsen som svarer alle pressehenvendelser på vegne av tidligere stortingspresident Eva Kristin Hansen onsdag.
Verken Håkonsen eller Stortingets administrasjon har svart på våre henvendelser.