Tina Bru om podkast-suksessen: – Kunne aldri vært drevet av kommunikasjonsavdelingen
Høyre-politikeren mener den jordnære stilen i podkasten «Stortingsrestauranten» er grunnen til at de har lyttere.
(Vika kino, Oslo): Podkasten «Stortingsrestauranten» er for øyeblikket nummer 134 Podtoppen.
Tina Bru (H) har vært en del av podkasten siden de startet i 2016. Når denne stortingsperioden er over, gir hun seg som både politiker og podkast-vert.
– Det var en løs idé som jeg kokte opp i mitt eget hode, og jeg lagde først podkasten sammen med Henrik Asheim. Da var vi begge backbenchere på Stortinget og inne i vår første periode, sa Tina Bru på Den store podkastdagen, som ble arrangert av KOM24.
Ikke først ute
Grunnen til at de valgte navnet Stortingsrestauranten, er at det er det eneste stedet på Stortinget med referatforbud. Politikere og journalister møtes der daglig, men ingenting av det som blir sagt kommer i avisa.
Ideen var at podkasten skulle bestå av ufiltrert politisk prat.
– Vi har hele tiden prøvd å ha masse selvironi og selvinnsikt på vegne av partiet. Jeg tror det er litt nytt i politikken, det å faktisk også snakke om ting som ikke er så bra i eget parti. Ingen vil høre på en halvtimes podkast om hvor fantastisk Høyre er, sa Bru.
Som eksempel på dette snakket Bru om da Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise fikk varslinger mot seg om upassende oppførsel mot kvinnelige partikolleger.
– Vi inviterte og snakket med en av journalistene som hadde jobbet mye med denne saken, og som hadde gått kritisk etter partiet. Vi spurte hvordan han hadde jobbet, og hvordan han hadde opplevd Høyre gjennom prosessen. At vi gjorde det, ble ikke like godt mottatt av alle i partiet.
Noen har omtalt Stortingsrestauranten som den første parti-podkasten i Norge. Bru fortalte derimot at Arbeiderpartiet var først ute, men at de hadde en annen oppskrift som ikke fungerte like bra.
– Podkasten er ekstremt lite planlagt, og vi gjør alt veldig lite profesjonelt. Vi er svært fornøyd om vi får til å spille inn en gang i uka.
Gjort på egen hånd
Da både Asheim og Bru ble statsråder i Erna Solbergs forrige regjering, måtte podkasten settes på pause.
Nå er de som regel tre i studio, og har fått med seg partikollega Peter Christian Frølich.
– Vi tenkte «er det mulig å si det vi tenker høyt, uten at det får veldig store konsekvenser?». I dag ville jeg nok sagt at vi aldri kan gjøre noe som det her, men i 2016 sa vi bare «la oss teste», sa Bru.
Men stilen som jordnær og åpen om temaer som kan være vanskelig for partiet, måtte de sørge for på egen hånd.
– Denne podkasten kunne aldri vært drevet av en kommunikasjonsavdeling. Da tror jeg aldri at vi hadde nådd ut på samme måte.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no