Slik fikk Brenna kontroll på egen sak: – Gjort alt etter boka
Tonje Brenna var raskt ute da hun havnet i trøbbel om sin egen habilitet.
Tirsdag forrige uke, den 20. juni, kom det fram at kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) hadde gitt lagdommer Frode Elgesem et styreverv i stiftelsen Wergelandssenteret.
Brenna har erklært seg inhabil overfor Elgesem, som hun først ble kjent med da han hadde rollen som bistandsadvokat for AUF under 22. juli-rettssaken.
Kunnskapsministeren fikk hard kritikk. Wergelandssenteret har også gitt penger til Utøya AS, der tre styremedlemmer er nære venner av Brenna. Hun har også erklært seg inhabil overfor disse.
Men selv om Brenna hadde gjort flere dårlige vurderinger, måtte hun ikke tre av fra sin ministerpost. I ettertid vektlegger flere kommunikasjonsstrategien som hun og teamet brukte for å håndtere presset.
Ble ikke avslørt
Tor Bang er dosent ved institutt for kommunikasjon og kultur ved Handelshøyskolen BI. Han mener Brenna kom svært godt ut av situasjonen.
Hun varslet selv lederen for kontrollkomiteen på Stortinget, Peter Frølich, og gikk på eget initiativ til VG og snakket om saken.
– Hun har gjort alt etter boka. Hun orienterte Frølich tidlig, og eide saken sin selv. Hun ble ikke «avslørt», og det er sentralt her. Dette var ingen god sak for Brenna, men når det først var så ille så gikk det veldig bra, sier Bang til KOM24.
Bang mener at selv om innholdet i sakene er forskjellig, er det fullt mulig å sammenligne det med tidligere hendelser der Arbeiderpartiet har hatt problemer med kommunikasjonen utad.
Han mener Hadia Tajik opptrådte dårlig da hun skulle beklage sin pendlerboligsak, og at Trond Giske ikke håndterte sine anklager om seksuell trakassering særlig bra.
– Jeg tror Ap kan ha lært litt av tidligere hendelser. Tonje Brenna har en høy stjerne i Ap, og hun er et av regjeringens sterkeste kort, sier Bang.
Ikke første gang
Nyhetsleder i VG, Helle Skjervold, forteller at det ikke er veldig uvanlig at politikere kommer til dem med informasjon som kan være problematisk for dem selv.
– Som det står i første setning i saken den første artikkelen vi publiserte om dette var det kunnskapsministeren selv som tok initiativ til et intervju om denne saken. Det var naturlig for oss å være åpne om dette også overfor leserne. Det skjer fra tid til annen at politikere selv går aktivt ut med informasjon som ikke er fordelaktig for dem, og da er det viktig at leserne gjøres oppmerksom på dette, sier Skjervold til KOM24.
Videre sier hun at de fortsatte å jobbe med saken etter at de var blitt kjent med de første detaljene.
– Brenna la frem korrespondanse og habilitetsvurderinger. Det var et utgangspunkt, men det er selvsagt slik at vi også umiddelbart satte i gang egne undersøkelser i VG.
Viser viktigheten
Bang tror også at Brenna-saken kan illustrere hvor viktig det kan være med godt kommunikasjonsarbeid.
– Hele denne saken peker nese til den kritikken som deler av regjeringsapparatet har rettet mot strategisk kommunikasjon.
Også justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) har periodevis vært utsatt for kritikk det siste året. Først fordi hun var aktiv på den omstridte kinesiske appen TikTok. Deretter reagerte mange på hvordan hun karakteriserte terror-hendelsen under fjorårets Pride-måned i Oslo.
– Mehl har hatt to store saker som ikke har vært spesielt bra håndtert. Hun måtte presses, mens Brenna på sin side var veldig proaktiv.
– Ikke et skille
Kjell Terje Ringdal er førstelektor ved Institutt for kommunikasjon ved Kristiania. Han er enig i at Brenna kom godt ut av situasjonen. Samtidig forventer han ikke at nivået på krisekommunikasjonen fra Arbeiderpartiet får seg et løft framover.
– Jeg tror ikke dette markerer noe skille på den måten. Men at dette gikk bra var viktig for et parti som har slitt lenge med dårlige relasjoner til media og til sine velgere. Samtidig er det ikke noen suksesshistorie. Det hun gjorde var kritikkverdig, sier Ringdal til KOM24.
Brenna har vært kunnskapsminister siden Arbeiderpartiet vant stortingsvalget i 2021. Siden da har flere toppolitikere vært i medienes søkelys.
– Tajik er den diametrale motsetningen til dette. Der Brenna var rask og tydelig, var Tajik treig og uklar. De aller fleste av oss liker folk som innrømmer egne feil. Selv om ærligheten ikke nødvendigvis er et vakkert skue, er det det folk setter pris på.
Trettebergstuens avgang
Senere samme uke, fredag 23. juni, måtte kulturminister Anette Trettebergstuen gå av. Også hun hadde gjort flere feil vedrørende habilitetsspørsmål.
Blant annet hadde hun forslått sin nære venn og byråtopp, Tina Stiegler, som kandidat til et verv i Den Nationale Scene.
Bente Kalsnes er professor i politisk kommunikasjon ved Kristiania. Hun forklarer at selv om det finnes likheter mellom de to sakene, er det også sentrale forskjeller.
– I teorien rundt dette finnes flere steg for hvordan mange håndterer slike krisesiutasjoner. Første steg er å nekte, før du forsøker å redusere alvorlighetsgraden. Til slutt innrømmer du egne feil og beklager. Både Brenna og Trettebergstuen har gått rett til siste punkt, men forskjellen er altså førstnevnte kom med alle detaljene selv, sier Kalsnes.
Kunnskapsdepartementet har blitt kontaktet for å gi sin versjon av måten de jobbet med denne saken på. De har foreløpig ikke svart på spørsmålene fra KOM24.