Flere var kritiske til Rødt-lederens utspill. Dette sier ekspert
Rødts lederskifte har satt partiets enighet på prøve, og ekspert mener effektiv kommunikasjon blir nøkkelen for å stå sterkt i den politiske stormen som venter.
Mandag morgen var det brått over, etter elleve år som partileder. Bjørnar Moxnes meldte på egen Facebook-side at han trakk seg.
«Jeg gjorde en stor feil, og jeg gjorde det mye verre med måten jeg håndterte det videre», skrev han.
Inntil da hadde han vært synonymt med partiet, men Rødt var raske til å utnevne første nestleder Marie Sneve Martinussen som leder, og hun tok grep øyeblikkelig med klar autoritet – ikke uten dramatikk.
Det påståtte «karakterdrapet»
Kommunikasjonsbruddet mellom Moxnes og Martinussen ble tydelig under pressekonferansen. Hun var klinkende klar: Moxnes har løyet til henne, det har gjort henne forbanna og det har hun fortalt ham i klare ord.
Den nye lederen «kaster den avgående lederen under bussen», skriver Nettavisen. Aftenpostens kommentator mener «hun gir ham terningkast én». NRKs Lars Nehru Sand omtalte seansen som «et karakterdrap» på Bjørnar Moxnes.
At dette, som noen kommentatorer mener, skal være et «karakterdrap», ser ikke Kristian Bjørkdahl. Han er førsteamanuensis i retorikk og språklig kommunikasjon, og forsker på politisk retorikk i bred forstand.
Det er snakk om en (tidligere) partileder som har stjålet og løyet. Å omtale dette på noen annen måte enn som en stor dumhet som krever innsats for å bygge opp tilliten på ny, ville nærmest være en omskriving av det som faktisk hendte, mener Bjørkdahl.
– Her mener jeg Martinussen treffer spikeren på hodet: Moxnes har gjort noe galt, og det skal ikke unnskyldes, det skal kritiseres. Men, som Martinussen også fint påpeker, kan vi tilgi folk som har gjort noe galt, og vi skal ikke tenke at dumheter overskygger det gode de har gjort, sier han og fortsetter:
– Her synes jeg Martinussen ser ting klarere enn hva kommentatorene gjør: Hun klarer jo nettopp å anerkjenne både at han har gjort mye bra og at han har løyet og stjålet, noe kommentatorene ser ut til å ha større vanskeligheter med å skille fra hverandre.
Med andre ord mener ikke Bjørkdahl at hennes omtale av Moxnes er spesielt hard, eller at hun «kaster ham under bussen». Hun sier da bare rett ut det som har skjedd, nemlig at Moxnes først stjal, så forsøkte å dekke over det med løgner, som han så måtte rygge tilbake fra.
Saklig, trygg og med en god dose humor
Bjørkdahl mener det er grunn til å mene at Martinussen her har begått en svært god pressekonferanse, hvor hun ikke bare effektivt avsluttet saken, men også markerte seg som partiets leder. Hun gjorde det klart at det nå er hun som leder Rødt, ikke Moxnes, og språklig sett inntok hun autoriteten som kreves i denne rollen.
– Hun er saklig og seriøs, men samtidig er hun åpenbart såpass trygg at hun kan tillate seg et par vitser underveis. Og vitsene er dessuten gode! Hvis denne pressekonferansen er et bilde på hvordan det vil gå for henne fremover, mener jeg partiet kan se lyst på fremtiden, sier Bjørkdahl.
Dermed lykkes hun, i alle fall delvis, å snu medienes enorme personfiksering rundt Moxnes og hans ugjerninger tilbake til sak.
– Det er ganske imponerende, gitt hvor personfokusert mye av denne saken har vært i mediene, påpeker han.
Kommunikative utfordringer
Martinussen har store sko å fylle som ny leder. Selv om hun har arbeidet tett med Moxnes i elleve år, har hun hittil hatt lavere profil enn ham i offentligheten. Det har ført til noen bekymringer om hennes evne til å fylle tomrommet etter Moxnes, som har vært Rødts ansikt utad. Den nye lederen har imidlertid landsstyrets støtte, og partiet virker klart til å gå videre med henne som leder.
Rent retorisk syntes Bjørkdahl hun slett ikke er noe svakere enn Moxnes. Dog har han en liten påpekning:
– Hun har en tendens til å hele tiden skifte vekten fra den ene til den andre foten, noe som gir et urolig inntrykk, særlig på skjerm; hun vil virke enda tryggere om hun står mer stille.
Hvis mediene går lei Moxnes og «go-to-gate-gate», tror Bjørkdahl at Martinussen kan stå seg godt. Eksperten mener de større utfordringene partiet står overfor er politiske, da Rødt må finne sin plass i dagens politiske landskap og etablere produktive samarbeid med andre venstreparti.
– Hvilke kommunikative utfordringer Rødt står overfor inn mot valgkampen, kommer nok mye an på om mediene vil la partiet og dets nye leder få snakke politikk, avslutter han.
KOM24 har forsøkt å komme i kontakt med partiet Rødt i forbindelse med denne saken. De har ikke besvart våre henvendelser.