
Konkurransetilsynet sier nei til videre integrasjon – men ansatte jobber fortsatt på tvers
Ansatte jobber på tvers og systemer fases ut – mens Retriever og Infomedia egentlig har forbud mot å fusjonere.
Til tross for forbud fra Konkurransetilsynet, tyder interne meldinger og dokumenter på at Retriever og Infomedia i praksis allerede har startet sammenslåingen.
Flere Infomedia-ansatte jobber nå fra Retrievers kontorer og i selskapets systemer.
KOM24 har snakket med en rekke kilder, som alle stiller spørsmål ved lovligheten av det som nå skjer – og om gjennomføringsforbudet er brutt.
Tett samarbeid
Tidligere har Retrievers CEO Robert Söderling, som også er utpekt som leder for det nye, sammenslåtte selskapet, avvist at ansatte jobber på tvers av selskapene.
– Det ville overrasket meg, sa han til KOM24.

Men kun tre dager etter at gjennomføringsforbudet ble innført, skrev Retrievers teknologisjef Sergei Savenko – utnevnt til felles CTO – i en intern e-post, som KOM24 har sett:
«Det er ingen restriksjoner på hvordan vi arbeider i den nye kombinerte tekniske avdelingen. Vi kan ha felles prosjekter, felles møter/workshops og annen form for kunnskapsdeling.»
Men ifølge Konkurransetilsynet stemmer ikke dette.
De sier til KOM24 at gjennomføringsforbudet har gjeldt siden september, og at videre integrasjon ikke er lov.
Tilsynet sier også at informasjon som ikke kunne vært delt mellom to uavhengige selskaper, ikke skal deles. Det er partenes eget ansvar å vurdere hva som er tillatt – Konkurransetilsynet gir ikke en forhåndsklarering med hensyn til hva som utgjør et integrasjonstiltak i strid med gjennomføringsforbudet.
I en intern oppdatering før jul, som KOM24 også har sett, skrev Savenko at «nesten alle tekniske team består nå av ansatte fra både Retriever og Infomedia.»
Du kan se hva Retriever svarer lenger nede i saken.
Infomedia fases ut
Informasjon KOM24 sitter på, tyder på at Infomedia har stanset all videreutvikling av sine egne systemer – og at flere ansatte er flyttet over til å jobbe med Retrievers systemer.
– Det sies at dette skal være «business as usual», men når utviklingen stopper opp, hvordan kan det da være det? Infomedia har mistet mye av handlingsrommet sitt, hevder en Infomedia-kilde.
En intern statusoppdatering, som KOM24 har sett, viser at selskapene har gjennomført produkt- og IT-verksteder for å utvikle en detaljert migreringsplan fra Infomedias plattformer til Retrievers.
Sammenslåingsprosessen går for øvrig sin gang i Sverige og Danmark – til tross for gjennomføringsforbudet i Norge og muligheten for full reversering.
Kilder i Infomedia frykter at det snart blir umulig å reversere prosessen.
– Vi jobber nå i deres systemer, mens utviklingen hos oss er stoppet. Hvis dette faktisk ikke blir godkjent – hvordan skal vi da gå tilbake? lurer en kilde på.
Söderling har tidligere bekreftet at det svenske Konkurrensverket ser på saken. Det skal ikke ha kommet reaksjoner fra danske myndigheter.
Konkurransetilsynet sier til KOM24 at partene selv har ansvar for å unngå tiltak som kan vanskeliggjøre en eventuell reversering.
– I vurderingen av hva som er å anse som et ytterligere integrasjonstiltak i strid med gjennomføringsforbudet bør det være naturlig for partene å ta utgangspunkt i formålet med gjennomføringsforbudet – nemlig å sikre at Konkurransetilsynet kan gjennomføre et eventuelt senere vedtak på en effektiv måte, sier Magne Geber i Konkurransetilsynet.
Han legger til:
– Partene må derfor avholde seg fra ethvert ytterligere tiltak som kan forhindre dette, herunder ytterligere tiltak som kan forringe foretakenes markedsposisjon og/eller markedsverdi.
Intern uro
Flere ansatte KOM24 har vært i kontakt med uttrykker frustrasjon og sier at fusjonen i realiteten føles som en overtakelse av Infomedia.
De peker på:
• Retriever-navnet er valgt for det nye selskapet
• Retrievers system og CRM-løsning er valgt
• Nesten ingen fra Infomedia er igjen i ledende posisjoner
– Når 9 av 12 i ledergruppen kommer fra Retriever, og toppsjefen også er derfra, så sier jo det sitt, sier en kilde.
Flere kilder gir uttrykk for det samme.
Uenighet om konkurranse
I meldingen til Konkurransetilsynet argumenteres det for at det finnes en lang rekke aktører som tilbyr medieovervåking – fra teknologileverandører og Google News til direktekjøp fra mediehus. Med denne brede definisjonen mener selskapene at markedsandelene deres samlet sett er beskjedne.

Kilder avviser dette som kunstig utvidelse av markedet:
– De forsøker å vri definisjonen for å få markedsandelen til å se lavere ut, sier en kilde.
I meldingen opplyses det at markedsandelen er beregnet ut fra antall virksomheter som antas å etterspørre medieovervåking – ikke faktiske kunder.
– Det blir som å si at Vinmonopolet ikke har monopol, fordi folk kunne kjøpt vin – men lot være. Det er et meningsløst regnestykke, sier en annen kilde.
Kilder mener Retriever og Infomedia i realiteten kontrollerer rundt 95 prosent av markedet for betalt medieovervåking i Norge.
– Vi har alltid vært konkurrenter. De har vært størst, vi har vært utfordreren. Vi har sørget for at markedet har hatt noen valgmuligheter. Nå forsvinner den utfordreren, sier en kilde i Infomedia.
Bekrefter tilgang til systemer
Söderling har tidligere sagt at han ikke vet om Retrievers norgessjef Guro Lindebjerg har tilgang til Infomedias systemer.
– Det vet jeg ikke, sa han til KOM24.
Kilder hevder at Lindebjerg har en egen bruker – der hun er oppført som «Country Manager».
– Jeg har hatt det, men det er ikke noe jeg bruker, bekrefter Lindebjerg til KOM24.
Hun forklarer først at hun kun har hatt tilgang til Infomedias medieportal, og da utelukkende i forbindelse med svar til Konkurransetilsynet. Senere presiserer hun at hun fikk en bruker til CRM-systemet, men denne skal aldri ha blitt tatt i bruk.
Dette svarer selskapene
KOM24 har stilt en rekke konkrete spørsmål til CEO Robert Söderling, basert på dokumentasjon og opplysninger i saken.
Svaret vi mottok, er gjengitt i sin helhet nedenfor:
«Det er viktig å skille mellom at en fusjon allerede har funnet sted, og hva som er et gjennomføringsforbud fra det tidspunktet Konkurransetilsynet påla meldeplikt. Med fare for å gjenta meg litt: Sammenslåingen mellom Infomedia og Retriever var ikke meldepliktig i noe land, og ble derfor lovlig gjennomført 28. juni 2024. Fordi fusjonen ikke var meldepliktig, fantes det heller ikke noe forbud mot å gjennomføre den i noe land. Konkurransetilsynet påla imidlertid meldeplikt 27. september 2024, cirka tre måneder etter at fusjonen var gjennomført. Vi har deretter forholdt oss lojalt til pålegget om meldeplikt og implikasjonene av dette. Vi har en åpen dialog med Konkurransetilsynet i alle spørsmål som gjelder fusjonen.»
Spørsmålene KOM24 har stilt, er gjengitt i en egen faktaboks.
For ordens skyld: KOM24 ble nylig kjøpt av Watch Media Norge - som eies av JP/Politikens Hus. De eier også Infomedia. Eierskapet har ingen betydning for vår dekning av saken.