Lina Stenlund

Mener arbeidsgivere ikke gir de unge sjansen

– Studenter i dag lever under fattigdomsgrensa fra før av, skal vi fortsette med det? Når skal vi etablere oss?

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Kommunikasjonsforeningens studentlag i Oslo mener det er for få organisasjoner, bedrifter og byråer som satser på unge og nyutdannede studenter med mindre eller liten erfaring.

De mener det er veldig mange nyutdannede som er drivende flinke og vil garantert bidra til et kompetanseløft.

Sosiale medier i morsmelka

– Ifølge våre medstudenter på både bachelor og masternivå så rapporteres det jo om at på særlig de faste hundreprosentstillingene så er det to til treårs erfaring som kreves, minst.

Det sier leder i kommunikasjonsforeningens Studentlag i Oslo, Lina Stenlund, til KOM24.

Hun sier at de får stadig tilbakemeldinger fra studenter om at det er svært vanskelig å få seg en relevant jobb etter endt utdanning. De søker og søker, men hører sjeldent noe fra arbeidsgiver.

Det mener Stenlund er rart.

– Den generasjonen som kommer nå, som er nyutdannet, er jo omtrent vokst opp med utradisjonelle medier i morsmelken. Vi er oppdratt med Facebook og Instagram og alt det her. Vi har jo en kompetanse som jeg vil tørre å påstå den eldre garde ikke har og en forståelse for kulturen i dag og trender og utviklinger. Så at ikke bransjen ser på det som en ressurs synes jeg er veldig rart, sier hun.

Det Stenlund og studentlaget reagerer på er at det er på den ene siden et krav fra mange arbeidsgivere at man har to-tre års erfaring. På den andre siden får de seg ikke relevant arbeid som gjør at de kan opparbeide seg den relevansen.

Kunnskap kontra erfaring

– Når det er stillinger som nyutdannet studenter burde kunne tatt, men så kreves det to-tre års erfaring, så er det noe som ikke henger på greip, mener hun.

– Hva kan studentene gjøre selv for å bli mer attraktive i arbeidsmarkedet?

– Det er jo det å være aktive i studietiden, være del av en studentforening, engasjere seg, ta praksisplasser og ta de sjansene som finnes, sier hun og fortsetter;

– Det er rart at ikke kunnskap til disse plattformene ikke oppveier mangel på erfaring.

– Er det sikkert at en nyutdannet har mer peiling på sosiale medier enn en 30-åring?

– Nei, ikke nødvendigvis selvfølgelig, men jeg vil påstå at de som oftest er det.

– Er det menneskerett å få fast jobb når man er nyutdannet?

– Det kan man si, men studenter i dag lever under fattigdomsgrensa fra før av, skal vi fortsette med det? Når skal vi etablere oss? Vi ser jo på våre foreldre, jeg tror de fleste av dem hadde fast jobb før de var 30, peker hun på.

Må få stabilitet

Hun peker og på at det ofte og er krav om master i tillegg, da mener hun man ikke får jobb før man har passert 30.

– Jeg føler at unge mennesker skal få den stabiliteten til å kjøpe seg bolig og starte familie og alt uten å måtte jobbe så intenst for det, sier hun.

– Hva kan dere som organisasjon gjøre?

– Det er å vise hva unge folk klarer å få til og vise at vi er verdt å satse på samt å ha en plattform for å bygge nettverk, sier hun.

Powered by Labrador CMS