Derfor snakker Forsvaret høyt om seksuell trakassering
Bruker podkast for å sette fokus på temaet.
– Det er noen som mener det ikke er så mye å endre på. Da blir det motstand, kulturen i Forsvaret er laget for å bevare, så det å rette oppmerksomheten mot kulturendring skaper motstand i seg selv. Men det er mange i Forsvaret som heier på utviklingen, og det er støtten fra avdelingene som gjør at det føles meningsfullt og viktig, for det går på forsvarsevne og -vilje.
Det sier Elisabeth Michelsen, generalmajor i Hæren.
Hun har det siste året ledet profesjons- og kulturprosjektet i Forsvarsstaben og i den forbindelse har hun og vært programleder i podkasten Klar til strid.
Kvinner snakker ut
Denne sesongen har handlet om kultur og ledelse og har blant annet adressert seksuell trakassering i Forsvaret og flere kvinner som har opplevd dette har fortalt om sine opplevelser.
Dette er en serie som går til kjernen av hva som er mindre bra og bra med Forsvaret sin kultur.
Blant dem som snakker er bataljonssjef Nina-Sofie Berg om hvordan hun møtte sine soldater etter at en sak som angikk hennes avdeling ble kjent i media.
Sunniva Stenseth Rusthen opplevde å bli forskjellsbehandlet på grunn av kjønn i Luftforsvaret, hun snakker om sine opplevelser.
– Det viktigste for meg har vært at det skal føles trygt å fortelle. jeg har hele tiden sagt at vi lanserer ikke noe uten at de vil. Det skal være trygt å fortelle og få fram poengene de mener er viktige og som kan gi noe til andre, sier Michelsen.
Hun sier at det har føltes meningsfullt og hun sier at hun har satt pris på dem som har stilt opp.
For Michelsen handler dette prosjektet blant annet om å få økt bevissthet rundt tematikken seksuell trakassering og overgrep.
Hun peker på at Forsvarets kultur har en usynlig rangstige man faller naturlig inn i og enn har høyere verdi enn kvinner, sivile er lavere i rang enn militære Det er noe hun mener man må få økt bevissthet rundt.
– Har selv blitt utsatt for det
Forsvaret deler trakassering i Forsvaret inn i fire kategorier, kjønnstrakassering, uønsket seksuell oppmerksomhet, seksuelle overgrep og seksuelt press, der den mest utbredte er kjønnstrakassering.
– Jeg har selv blitt utsatt for det gjennom mine 30 år i Forsvaret og det er den delen av kulturen som tillater kjønnstrakassering vi prøver å belyse gjennom podkasten, sier hun.
Og Michelsen er helt overbevist om at mye handler om økt bevissthet- At man må snakke om det og få satt ord på hva det handler om.
– De fleste som gjør det vet ikke at de gjør det. Derfor handler det om økt bevissthet, det å gi eksempler og økt forståelse.
Målgruppen deres er unge ledere og de som er inne til førstegangstjeneste og hun er klar over at de ikke endrer hele kulturen i Forsvaret bare ved å lansere en podkast en sommer.
– Det å endre Forsvarets kultur og bygge profesjon handler om langsiktighet i arbeidet. Det må man forstå, sier hun.
I tillegg til dette har de lansert en kulturhåndbok og et veikart for endring av kultur. Målet er og å få dette inn på ulike læringsarenaer i Forsvaret.
Med seg i arbeidet har Michelsen hatt produsent Ragnhild Fjellro, som har utviklet serien sammen med Tina B. Lykke Christensen, som er avdelingsleder innhold og produksjon i Forsvaret Kommunikasjon.
Christensen mener at åpenhet skaper tillit og endring, og mener denne produksjonen har vært viktig å få ut.
– De erfaringene vi har gjort oss er at dette er det ikke farlig å snakke høyt om. Vi har mye å lære og de som har stått i det har lært mest om det, sier hun.
På spørsmål om dette er en form for grønnvasking fra Forsvaret, sier Christensen at selv om dette er en intern podkast, har de fortløpende vurdert om det kan oppleves slik utenfra.
Hun peker på at de vet at det har skjedd og at man kan ikke feie det under teppet.
– Vi må heller løfte det fram og lære av det. Det er klart at vi helst skulle vært det foruten, men nå er situasjonen sånn at vi prøver å se oss i speilet og så gjør vi grep, sier hun.
Så mange hører på
Det har vært en kvinnelig ledertrio på podkast-prosjektet, men de har blant annet fått en mannlig innholdsprodusent til å høre gjennom, så det ikke bare blir et kvinneperspektiv på det.
Man har jobbet med podkastprosjektet siden november 2023, men episodene ble ikke ferdige før rett før sommerferien.
Til nå har lyttingen vært relativt beskjeden. Den første episoden har passert 1600 lyttinger og neste episode har passert 1000 lyttinger.
Produsent Ragnhild Fjellro sier at dette er en kjempeviktig tematikk å snakke høyt og mye om.
– Forsvaret står i et problem som også samfunnet i stort står i, men Forsvaret har et særlig ansvar for å gjøre noe med det. Det opplever jeg at vi gjør og at vi tar dette på stort alvor. For meg har dette vært virkelig meningsfullt å jobbe med, sier hun.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no