Når Camilla Gåre ikke leder Mediebyråforeningen gjennom tøffe tider, finner hun en helt annen ro i sitt atelier.

Camilla Gåre om kunsten: – Mer avkledd, åpen og tilgjengelig

Daglig leder i Mediebyråforeningen, Camilla Gåre, finner inspirasjon og balanse i kunsten – et fristed der alt er synlig og autentisk.

Publisert

Når snøen daler og julestresset rår, trekker Camilla Gåre seg tilbake til atelieret. 

Der, omgitt av gamle tekstiler, gråpapir og bandasjegips, finner hun en helt egen form for julefred. 

– Atelierlivet har en egen magi over seg. Å skape noe fysisk og håndfast. For meg er det å ha materialkontakt viktig, og jobbe med taktile materialer og det mer sanselige. Det er godt å være på atelieret å drikke pulverkaffe istedenfor kaffe latte.

– Avkledd, åpen og tilgjengelig

Camilla Gåres ønske er å skape former som virker naturlige og presise, og som forsterkes ved gjentagelse.

Gåres kjærlighet for kunst startet allerede i barndommen. Utdannet møbeltapetserer og med en estetisk interesse for rom og omgivelser, har kreativiteten alltid vært en rød tråd i livet hennes.

 I 2017 tok hun opp igjen kunststudiene ved Kunstinstituttet i Bærum.

– I kunsten er man mer avkledd, åpen og tilgjengelig. Man kan ikke ta snarveier, alt er synlig. Der man påvirkes av det skaperen formidler – det vil si det autentiske og ekte. Jeg liker det, for det gjør alt mer transparent. 

Gåre arbeider prosessorientert, der det intuitive og formen står i sentrum, snarere enn et konkret mål. Hun jobber med repetisjon og lag-på-lag-teknikker og analyserer ofte verket i etterkant for å forstå prosessen bak valgene som er tatt.

Camilla Gåre tar utgangspunkt i brukte materialer og spartanske midler, og benytter materialer som tekstil, gips, kaffe, gråpapir, blekk og tapet.

– Man må hente noe annet fra seg selv, men det omhandler det jeg kaller for drivere. Og påvirkning – det skaper kunsten. Hvordan berører man noen, og hvordan beveges noen? Det er det kunsten handler om for meg.

Arbeidene hennes består fortrinnsvis av objekter og installasjoner, med utgangspunkt i brukte materialer og spartanske midler. 

– Mitt ønske er å skape former som virker naturlige og presise, og som forsterkes ved gjentakelse. Arbeidet kan ses i et bærekraftsperspektiv, hvor det å gjenskape noe av noe annet står sentralt.

Et overskudds­fenomen

Som daglig leder i Mediebyråforeningen er dagene hektiske, og hun innrømmer at kunsten ofte må vike.

– Kunsten har blitt et slags overskuddsfenomen, men det gir meg også mye energi og inspirasjon. Nå handler det mest om å gå på utstillinger og få påfyll, mer enn å lage noe selv, forteller hun.

Når hun først lager kunst, er det uten tanke på salg. For Gåre er prosessen ferdig når objektet står ferdig i rommet. 

I 2018 viste Camilla Gåre frem samarbeidsprosjektet «Uten forvarsel trer noe frem» på Kunstgjødsel.

– Når verket er fullført og plassert, har jeg oppnådd målet mitt. Da er prosessen fullført for meg, sier hun.

Gjennom årene har verkene hennes blitt antatt til en rekke utstillinger, som Fornebu Kultursenter (2021), Bærumsutstillingen (2019 og 2020) og Kunst rett vest (2018). Hun har også deltatt på fellesutstillinger på Galleri Kunstgress (2019), Galleri Kunstgjødsel (2018) og S9 Galleri (2017).

Gåre sier hun ikke har like mye tid å vie til kunsten nå, men den forsvinner aldri helt. Kanskje vil det være mer tid til å skape i fremtiden.

– Jeg har mindre tid til kunsten enn tidligere, for jeg brenner virkelig for rollen jeg har i Mediebyråforeningen, og den gir meg det faglige påfyllet jeg trenger rent profesjonelt, sier Gåre og avslutter: 

– Kunsten er nå mer et fritidsprosjekt. Mediebyråforeningen har mange nye prosjekter på gang, og jeg ser frem til et spennende 2025. Men jeg vet at kunsten alltid vil være der, som en del av meg og som en mulighet i fremtiden.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no

Powered by Labrador CMS