Aldersgrense på sosiale medier sender et viktig signal, sier Forbrukertilsynet.

Vil innføre 15-årsgrense i sosiale medier: – Glade for at regjeringen nå tar grep

Forbrukerrådet ber om at forslag om aldersgrense og eventuelle verifiseringsløsninger utredes grundig.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen varslet i går at de ønsker en aldersgrense på 15 år for når barn selv kan samtykke til at sosiale medier behandler personopplysningene deres. 

Regjeringen tar også sikte på å lovregulere en absolutt aldersgrense og vil arbeider videre med hvordan det kan gjøres.

Forbrukerrådet deler regjeringens bekymringer for det som møter barn og unge på nett og i sosiale medier.

– Barn og unge har i altfor lang tid vært overlatt til seg selv i den digitale verden. Vi er glade for at regjeringen nå tar grep. Her kan aldersgrenser være et av tiltakene som bidrar til en tryggere digital oppvekst, sier direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet, i en pressemelding. 

– Det er også viktig at myndighetene nå gir foreldre og barn tydelige råd om anbefalte aldersgrenser og bruk av sosiale medier, ikke minst for å gjøre det enklere for foreldre og andre å sette grenser og snakke med barn om hva som er greit og ikke.

Ber om grundig vurdering

Forbrukerrådets direktør Inger Lise Blyverket er glad for at regjeringen tar grep om barns sikkerhet på nett.

Forbrukerrådet ber om at forslag om aldersgrense og eventuelle verifiseringsløsninger utredes grundig.

– Forbrukerrådet har ikke tatt stilling til om aldersgrensen bør være 15 år, men er opptatt at det i vurderingen vektlegges barn og unges rett til informasjon og deltakelse, sier Blyverket.

– Vi er glade for at regjeringen varsler at de vil gjøre en grundig vurdering av eventuelle løsninger for håndheving av aldersgrenser. Slike løsninger kan skape flere utfordringer enn de faktisk løser, blant annet knyttet til personvern, retten til anonymitet og deltakelse.

Forbrukerrådet er også opptatt av at en aldersgrense ikke må bli en hvilepute i arbeidet med å sikre et tryggere digitalt miljø for barn og unge.

– Myndighetene må i mye større grad holde teknologiselskapene ansvarlige for at det skal være trygt å ferdes på nett. Her er svært mye ugjort, ikke minst ved å se til at dagens regelverk blir fulgt opp og sanksjonert, sier Blyverket.

Forbrukerrådet vil om kort tid legge fram en rapport som ser helhetlig på hvordan vi best kan beskytte barn og unge på nett. 

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no

Powered by Labrador CMS