Benedicte Ødegaard og Andreas Blaauw-Hval jobber til daglig med kommunikasjon i DNT, nå skal de og prøve seg som hyttevertsskap for samme organisasjon.

Kom-rådgivere følger drømmen – skal bli hyttevertskap

– Jeg våkner noen dager og tenker «oi, hvordan skal vi gjøre dette?»

Publisert Sist oppdatert

– Det er jo en drøm. Kanskje vi har en romantisert, naiv tilnærming til det. Men det er et lite aspekt av «Der ingen kunne tru», der vi skal drive en turisthytte langt til fjells og ha en timeout fra det vanlige hamsterlivet.

Det sier Benedicte Ødegaard til KOM24.

Til vanlig er hun markeds- og SoMe-ansvarlig i Den Norske Turistforening, men i 2025 skal en drøm gå i oppfyllelse for henne og kollegaen Andreas Blaauw-Hval, som er kommunikasjonsansvarlig i DNT.

Nørdstedalseter
Nørdstedalseter

Har drømt om det lenge

Da skal de nemlig være hyttevertskap for DNTs betjente hytte Nørdstedalseter i Breheimen.

– Det er en drøm vi har leflet med så lenge vi har vært i DNT, sier hun.

Nørdstedalseter ble opprettet som en privat turisthytte i 1889 og overtatt av DNT i 1928 og har rundt 800 overnattinger i året. 

– Jeg gjør det ikke for å bli en bedre kommunikasjonsrådgiver, men for at det er noe jeg vil teste. Men jeg tror jo at rådene våre på kommunikasjon og markedsføring kommer til å bli ganske annerledes etter å ha testet dette ut, sier Blaauw-Hval.

Det er Ove Lilleengen som driver hytta, men han driver også Sota Sæter. Dermed blir Ødegaard og Blaauw-Hval vertskap på vegner av han.

Dialogen oppsto først på fleip, men da Lillengen etter hvert skjønte at de to var interesserte begynte prosessen.

Nørdstedalseter i Breheimen under stjernehimmel.
Nørdstedalseter i Breheimen under stjernehimmel.

De har vært gjennom intervju og alt som må til, på lik linje med andre som vil drive hytte.

– Jeg våkner noen dager og tenker «oi, hvordan skal vi gjøre dette?», for påsken kommer fort. Men jeg bare gleder meg. Det å ofre ferien og noen uker uten jobb er litt galskap, men og gøy, sier han.

Hytten er åpen rundt påsketider og seks uker i sommerferien.

Alt dette skal gjøres samtidig som de beholder jobbene sine i DNT. Dermed går neste års ferie med til hyttedrømmen, sammen med litt permisjon fra dagjobbene sine.

– Det er den sikre veien til utbrenthet, kanskje, sier Ødegaard og ler. 

– Hva er planen deres, blir det med en sesong?

Romantisert tilnærming

– Spør oss igjen til høsten. Enten er vi utslitt og lei eller så har vi fått øynene opp for at den drømmen var verdt å leve. Så vi får se hva framtida bringer. Døra er ti prosent på gløtt for om dette kan være et reelt yrkesvalg. Jeg merker at jeg håper innerst inne at jeg får lyst til å fortsette, sier Blaauw-Hval.

Ødegaard innrømmer at de har en romantisert, kanskje naiv tilnærming til det å bo i naturen.

– Men jeg har vært mye på DNT-hytter. Så jeg vet det er hardt arbeid og at dagene kommer til å gå med til å vaske utedo og lage treretters middag og jeg vet jeg ikke kommer til å sitte og lage Instagram reels hele dagen, sier hun.

De forteller at kollegaer, ledere, venner og partnere heier på dem. Nå ser de bare fram til å komme i gang med oppgavene over jul.

– Noe jeg liker med DNT er at selv om alle hyttene er forskjellige så vet du hva man får. Du får trerettersmiddag, det er solid og godt, fyr i peisen og god stemning. Det å være med og lage det til for folk krever så mange forskjellige ferdigheter; noe er common sense og noe må vi lære oss. Men det handler bare om å bruke de forskjellige ferdighetene som vi har. En ting er vask og lage mat, men det er jo og det å fylle hytta med gjester og markedsføre den, hvor det er en klar rød tråd fra det vi driver med, sier venneparet som nå gleder seg til å komme i gang med hyttedrømmen.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no

Powered by Labrador CMS