Erna Solberg er i hardt vær. Ektemannen Sindre Finnes kjøpte flere aksjer da hun var statsminister.

Mener sympati-strategien til Solberg er i ferd med å slå feil

Erna Solberg lyktes på pressekonferansen på fredag. Men opplysningene som kom i helgen endrer alt, ifølge kommentator.

Publisert Sist oppdatert

Fredag ble det kjent at Sindre Finnes, som er ektemannen til Erna Solberg, drev med omfattende aksjehandel da hun var statsminister.

Finnes gjennomførte mer enn 3.600 aksjehandler, og Solberg fortalte at hun har vært inhabil i flere saker som statsminister som følge av dette.

Hun sa også at Finnes hadde skjult det for henne, og etter pressekonferansen uttrykte flere sympati med Solberg.

– Under pressekonferansen på fredag, lyktes Solberg med å skape et bilde av at hun hadde blitt sviktet av sin mann. Seansen handlet mer om det, og mindre om hennes eget ansvar som statsminister, sier Emil André Erstad til KOM24

Dreven på kommunikasjon

Erstad er kommentator i avisen Vårt Land, og har skrevet flere innlegg om saken.

Han var tidligere KrF-topp Knut Arild Hareides nærmeste rådgiver. 

Erna Solberg var Norges statsminister fra 2013 til 2021. 

– Høyre har blant de råeste kommunikasjonsrådgiverne i norsk politikk. I løpet av helgen har de jobbet hardt med å oppnå sympati og støtte for Solberg, og stempler kritikerne hennes som Erna-motstandere, sier Erstad.

Noen dager før avsløringene om ektemannens aksjehandler, ledet hun Høyre til et kjemperesultat i lokalvalget. Målet hennes er å bli statsminister igjen ved stortingsvalget i 2025, men mange har tatt til orde for at hun ikke lenger bør stille som kandidat.

– Det er lett å ha sympati med Solberg som menneske og ektefelle. Men når hun i samme øyeblikk begynner å snakke om statsministervervet i 2025, tror jeg det går litt for raskt for folk.

Søndag skrev VG at Solberg allerede en uke før valget mottok en liste fra E24 med 22 aksjehandler som Finnes hadde gjort. Dette valgte hun å ikke si noe om.

– For mange virker det som at hun ikke tar konsekvensene av saken alvorlig nok. Og akkurat nå ser ikke dette ut til å få konsekvenser for henne heller, sier Erstad.

– Blir vanskelig for Høyre

I slutten av august havnet utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) i en lignende sak der hennes ektemann hadde kjøpt aksjer som kunne gjort henne inhabil.

Huitfeldt er fremdeles en del av regjeringen, men Erstad mener at både hun og Solberg bør tre av.

– For tilliten til norske politikere, må denne typen saker få reelle konsekvenser.

Han ser flere likheter mellom de to tilfellene.

– Det er interessant å sammenligne dem. Sakene er veldig like, men Huitfeldt klarte ikke i like stor grad å skaffe seg så mye sympati i første omgang.

– Problemet til Solberg har derimot vært tidslinjen. Lokalvalget har skapt utfordringer i håndteringen, og strategien med å legge all skyld på Finnes og forsikre om at de vil ha bedre kontroll på hans VPS-konto framover, holder ikke. Det er fremdeles for mange ubesvarte spørsmål, og jeg tror dette vil bli vanskelig for Høyre framover.

Omfattende arbeid

Sindre Beyer er viseadministrerende direktør i TRY. Han har også vært rådgiver for tidligere statsminister Jens Stoltenberg.

– Det ville overrasket meg om ikke veldig mange ble satt på denne saken for Høyres del. Jobben består i stor grad av å finne ut hva dette betyr, og så formidle det til offentligheten uten å dra ut tiden unødvendig og taktisk, sier Beyer.

Han tror at vi med tiden vil få vite mer om hvordan ting har foregått i kulissene.

– Etter pressekonferansen på fredag, tenkte jeg at dette var åpent og ærlig. Men etter helgen kan folk lure på om det er holdt tilbake informasjon i så lang tid som mulig. Det er potensielt svært alvorlig. 

– Man har ansvar for å forholde seg til informasjon man får, men mye i denne saken tyder på at man også aktivt burde oppsøkt informasjonen etter en rekke medieoppslag om emnet.

Solberg har gjennom flere år i politikken bygd et solid omdømme. Tiden framover vil avgjøre hvor godt dette står seg, mener Beyer.

– Hun er en populær politiker, som har bred appell til mange velgergrupper. Det som vil avgjøre, er nok hvor mye av informasjonen som har blitt holdt tilbake fra offentligheten. Dette kan bli mer enn en ripe i lakken, sier han.

 KOM24 har kontaktet Høyre for en kommentar i forbindelse med denne saken. De har ikke svart på vår henvendelse.

– Ikke svar nok

Daglig leder og partner i Zynk, Guri Størvold, sier at velgerne har «kort hukommelse». Hun tror ikke mange ser på Erna Solberg som en løgner.

– Jeg tror ikke denne saken vil henge ved Høyre som parti i lang tid framover. Solberg har en spesiell posisjon som en slags landsmoder, og folk flest tenker nok ikke at hun er den som har gjort feil her. For henne vil det handle om hun raskere skulle vært mer åpen, sier Størvold.

Hun legger spesielt vekt på viktigheten av å få ut informasjon raskt i en krisesituasjon.

– Høyre har ikke formidlet effektivt nok alle detaljene i denne saken. Det gjør at håndteringen deres ser mer ut som en strategisk vurdering av hva som skal ut og når. I løpet av helgen kom det informasjon som viste at de kunne fått oversikt veldig mye raskere enn det så ut som på pressekonferansen fredag.

Powered by Labrador CMS