Arbeiderpartiet på valgkvelden: – Vi har hatt en valgkamp hvor vi har fokusert på sakene og vi har ikke gjort noen feil
- Nå er det litt nervøst, men også veldig håpefullt, sier Jonas Gahr Støres nærmeste rådgiver, bare noen timer før vi får vite om han er rådgiveren til landets neste statsminister.
Denne artikkelen er over to år gammel.
Mandag 13. september er datoen som alle norske rikspolitikere har krysset av i kalenderen for lenge siden. Det er da mange finner ut om de kommer inn på Stortinget eller ikke, det er etter den dagen mange unge politikere finner ut om de har et håp om å få en fot innenfor i et departement om deres side vinner frem og det er ikke minst da Erna Solberg og Jonas Gahr Støre finner ut hva som blir deres adresse de neste fire årene.
Alle meningsmålinger peker mot et rød-grønt flertall, men der Arbeiderpartiet og Senterpartiet i vinter omtrent var like store, har Ap nå kurs mot å bli landets største parti igjen.
Hvilke grep har Arbeiderpartiet tatt for å klatre til topps igjen, etter åtte år borte fra statsministerstolen?
– Kommunikasjonsmessig har det vært en drøm
– Jonas siterte jo Obama for lenge, lenge siden i en landsstyretale at «i politikken så er den viktigste regelen at dont do stupid shit» og Arbeiderpartiet bestemte seg for flere år siden at nå skulle prosjektet være et mer rettferdig Norge, vanlige folks tur, være vanlige folks interesseparti. Så lenge det var bestemt så tidlig hadde vi alle et felles noteark vi alle sang fra gjennom hele valgkampen. Det har gjort at kommunikasjonsmessig har det vært en drøm, sier Jarle Roheim Håkonsen, kommunikasjonssjef i Arbeiderpartiets stortingsgruppe.
Alle meningsmålinger før valget tyder på at det blir et regjeringsskifte på valgdagen og at Arbeiderpartiet blir landets største parti. Håkonsen mener godt arbeid på forhånd er grunnen.
– Hver gang vi har spurt oss selv om dette er en sak vi bør ta, så har vi spurt «er det i tråd med å sette vanlige folk først?» og har vi sagt nei, det er det egentlig ikke, har vi droppet det. Og vice versa har det vært lett å se hvilke saker vi skal ta. Det gjelder hele Arbeiderpartiet i hele Norge at de fra før sommeren visste hva som var prosjektet, sier han.
De senere år har partiet også vært plaget av det Håkonsen kaller for utenomsportslige ting, som har vært med og skapt uro i partiet. Også de tingene har partiet sluppet unna i denne valgkampen.
– Det har vært samling om politikken og prosjektet og vi har sluppet personalpolitikk, sier han fornøyd.
– Hva har vært kommunikasjonsavdelingens viktigste rolle i denne valgkampen?
– Det har vært å støtte oppunder det prosjektet jeg nettopp har sagt, de politikerne som har stått i front og målbært den politikken og så har det vært å finne fram til de eksempelmenneskene. Helt fra landsmøtet har vi brukt gode caser fra hele Norges land som vi mente at nå var det deres tur. Den mediekampanjen og PR-kampanjen, om du kan kalle det fra et parti, den har hengt godt sammen, mener han.
– Ikke gjort noen store feil
Arbeiderpartiets slagord i denne valgkampen har vært «Vanlige folks tur», noe som har skapt en del debatt rundt hvem er det som egentlig er disse vanlige folkene. Blant annet har partiet Høyre hengt seg opp i det, alt dette mener Håkonsen har vært en kjempesuksess for Arbeiderpartiet.
– Det slagordet sitter og det at det har blitt diskutert har vært bra for oss. Det er antakelig det slagordet som flest folk kjenner til fra et parti, mener han.
– Har dere bommet på noe kommunikasjonsmessig?
– Jeg kan sitere Martin Kolberg som sa at i all ydmykhet har vi ikke gjort noen feil. Nei da, jeg bare tulla. Vi har sikkert gjort noen feil, men i dag er det viktigste at vi ikke har gjort noen store feil. Det er det viktigste tross alt, sier han.
Utover kvelden blir Håkonsens viktigste oppgave å preike med journalister og sin egen partileder, Støre.
– Det blir veldig masse venting. det blir å sitte og småtenke litt på talen, så vil Jonas tenke litt på hvis det går bra og hvis det går dårlig, sier han.
– I morgen våkner du opp og er enten rådgiveren til den neste statsministeren eller så har dere bommet, hva blir jobben deres fremover nå?
– Det er ikke vits å stå og snakke om det nå, klokken syv i morgen har vi alle svarene. Det er derfor det er ganske spent nå, sier han.