Journalisten tar en pause fra TV 2 for å jobbe med innhold om bord på Statsraad Lehmkuhl
Ingrid Wollberg tar første etappe når skipet legger ut på jordomseiling i august.
Denne artikkelen er over to år gammel.
– Jeg er eventyrlysten, glad i å reise, og elsker å teste ut nye ting. Derfor var denne stillingen midt i blinken, og en mulighet jeg rett og slett ikke kunne la gå fra meg, sier Ingrid Wollberg.
TV 2-journalisten tar en pause fra jobben som fotojournalist og deskkoordinator for å jobbe som innholdsprodusent om bord på Statsraad Lehmkuhl.
Siste dagen av Arendalsuka, 20. august, kaster skipet loss og starter en 20 måneder lang jordomseiling.
Wollberg dekker første etappe som seiler fra Arendal til La Coruña, Lisboa, Cadiz og ender i Las Palmas i slutten av september.
– Forhåpentligvis skal jeg være med på flere mønstringer senere i seilasen, men tid og sted er ikke helt avklart ennå.
Har startet forberedelsene
Journalisten er en av flere innholdsprodusenter som skal produsere innhold til One Ocean Expeditions nettside, i form av tekst, bilder og video.
– I tillegg skal vi dele innhold fra seilasen på Facebook og Instagram, med mulighet for andre sosiale kanaler etter hvert.
Innholdsprodusentene vil samarbeide med redaksjonen på land og levere innhold til egne kanaler, skoleverket, mediehus og ekspedisjonens partnere, blant andre Akvariet i Bergen som snart åpner en egen utstilling om One Ocean Expedition.
Så langt er det ansatt innholdsprsodusenter for det første halve året av reisen med mulighet for at flere mønstrer på i flere omganger.
Før avreise skal de gjennom et skriveseminar og et kurs for å etablere hva slags historier, bilder og innhold som skal produseres under ekspedisjonen.
– Jeg skal bruke tiden frem til avreise med å lese meg opp om «One Ocean Expedition» og alt som skal foregå, slik at jeg er godt forberedt og har en god tanke om hva slags innhold som er interessant å produsere.
Arrangementer i hver havn
Statsraad Lehmkuhl skal innom 36 havner og vil seile 55 tusen nautiske mil over hele verden i løpet av denne tiden. Med seg på reisen har de i tillegg norske havforskere og partnere fra utdanning, næringsliv og statsforvaltning, fra blant andre Utenriksdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet og Kunnskapsdepartementet.
– «One Ocean Expedition» har vokst til å bli et nasjonalt prosjekt av internasjonalt format, og statsminister Erna Solberg er en av våre goodwill-ambassadører, forteller salgs- og markedskoordinator for Seilskipet Statsraad Lehmkuhl, Helene Spurkeland.
Om bord vil det være en blanding av studenter, forskere og medseilere, i snitt 100 personer. Parallelt med undervisning og forskning vil det bli seilopplæring og ulike aktiviteter om bord.
Under reisen vil seilskipet være et forskningsfartøy som med moderne instrumentering skal samle inn data om havet, og når skipet legger til i havn vil det være ulike arrangementer om bord i tett samarbeid med de norske ambassadene.
– I havnene blir det konferanser, seminarer og ulike arrangementer. Felles for alle, er at de skal støtte opp om hovedformålet vårt, som er å dele kunnskap om et bærekraftig hav. Vi samarbeider tett med de norske utenriksstasjonene i de ulike havnene, og noen av ambassadene vil bruke Lehmkuhls anløp til å ha høynivåmøter om bord, forklarer Spurkeland.
En flytende ambassadør for Norge
Ekspedisjonen avsluttes med One Ocean Week i Bergen i april 2023. Dette er en internasjonal uke i regi av Bergen kommune med kurs, konferanser og workshops knyttet til havforskning.
– «One Ocean Expedition» er en offisiell del av FNs havforskningstiår, og skal formidle havets viktige rolle for en bærekraftig fremtid i et globalt perspektiv. Statsraad Lehmkuhl vil tjene som et «flytende universitet» som samler studenter, ungdommer, forskere og ledere over hele verden.
Deling av kunnskap om hvordan mennesker påvirker havet står sentralt, og særlig unge mennesker både i Norge og resten av verden er hovedmålgruppen.
– I denne formidlingen vil innholdsprodusentene få en nøkkelrolle. De skal bo og leve på skipet, og vil være tett på både forskere, studenter og øvrige medseilere. Med sine historier skal de «folkeliggjøre» forskningen som skjer om bord. De skal formidle ulike inntrykk og erfaringer fra havet og i havnene og jevnlig produsere innhold til ulike digitale kanaler.