Mario Urban Mannsåker og gjengen bak Part har nå tatt initiativ for å lage en samlingsplass for designmiljøet i Bergen.

Åpner pub for designmiljøet i Bergen

Vil skape en møteplass i landets nest største by. – Det verste som kan skje er at flere bruker designere. 

Publisert Sist oppdatert

– I utgangspunktet tenkte vi at det hadde vært digg å ha en plass å drikke øl, men vi har skjønt at vi har bygd noe litt større enn vi hadde tenkt og kjepphøy sier jeg at vi har lagd et betaprosjekt for arkitekturen og designens hus i Bergen, så får vi se hvordan det går.

Det sier Mario Urban Mannsåker, grafisk designer i Part, til KOM24.

Har manglet gode treffpunkter

De har kontorer i Domkirkegaten, midt i Bergen sentrum og sier de har et ønske om bygge ned siloer og øke dialogen mellom utdanning og næring i designverden.

– Vi har tenkt at det manglet et godt treffpunkt for bransjen i Bergen, sier han.

En konsekvens av dette er at han mener at studentene ved Fakultet for kunst, musikk og design ved Universitetet i Bergen (KMD), ikke blir kjent med miljøet og dermed ikke ser samme arbeidsmuligheter i Bergen som i Oslo

– Det er på mange måter en fallitterklæring for fagmiljøet i Bergen. Så vi ser det er et stort behov og ønske om en møteplass, så da tenkte vi at vi får bare gjøre det selv, sier han.

Ideen har de hatt i mange år.

Det begynte med at de selv har et par ganger i året arrangert større foredrag eller fester i sine egne kontorlokaler, for å prøve å knytte sammen et miljø.

– Det første steget for å bygge et miljø i Bergen er å vite hvem hverandre er. Og når jeg har studert og bodd her hele livet og lenge visste jeg ikke navnet på mer enn et fåtall andre i miljøet,

Han avviser ikke at noe av det kan være hans egen feil.

– Men tanken vår er i alle fall å lage en plass der man kan samles og omgås uformelt med hverandre, sier han.

– Vår filosofi er å bygge samhold,

De prøvde seg først på en faghandel for arkitektur og design, men ble stoppet av korona. 

Fikk først nei

Da dukket ideen om en bar opp og det spurte huseier om å få omregulere kontorlokalene til bar.

Men det fikk de nei til, noe de er glade for i dag. 

For huseier tilbydde de et helt eget lokale på baksiden av bygget, vendt ut mot Kong Oscars gate.

Like før påske var puben klar. 

– Nå har vi et lokale vi kan åpne når vi har arrangementer, forteller Mannsåker. 

Nå er det sånn at de har fast lønningspils for bransjen hver fredag. I tillegg har de flere arrangementer, minst ett i uken.

De har blant annet hatt foredrag i samarbeid med Grafill som Ben Ganz, Sollin & Sæle, Bahia Shebab og egen initierte arrangementer som Store Norske Skriftkompani, Aart Architecture, Superblaise og slippfest av bladet Arkitektur.

Nå jobber de og med å få ansatt en person, så de kan ha det åpent oftere, uten å slite seg selv helt ut.

– Alle er velkomne

– Vi håper dette blir Bergens nye møteplass for arkitektur og design, men også en helt vanlig bar. Det er viktig at alle er velkommen, men vi fortjener å ha ett sted for oss også, sier han.

Plassen, som heter Bodega, er en sandkasse for dem å teste ut farger og materialer og de skal hele tiden videreutvikle lokalet og det skal aldri helt bli ferdigstilt. 

Nå oppfordrer han bransjen til å ta kontakt for å benytte seg av lokalet for å vise seg selv fram eller for å skape dialog om noe de bryr seg om!

– Det viktigste er samarbeid og å spille hverandre gode, slik at flere bruker lokale designere og arkitekter, ikke nødvendigvis hvem de bruker, sier han.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no

Powered by Labrador CMS