Bente Kalsnes er Norges første professor i politisk kommunikasjon
Håper å få jobbe med større prosjekt i framtiden.
– Det er nesten uvirkelig!
På torsdag fikk Bente Kalsnes endelig beviset i hendene, professortittelen i politisk kommunikasjon var hennes, etter mange års arbeid.
Det hele er basert på videre forskning etter at hun forsvarte avhandlingen sin i 2016.
– En professortittel henger høyt, det er mange ting man må gjøre for å oppnå det, sier hun.
Skal ta enda større sats
Kalsnes forteller om en lang og omfattende prosess og store krav både når det gjelder forskning, undervisning, veiledning, ledelse av prosjekt og det å søke om forskningspenger.
– Hva skal du med tittelen?
– Det er for å kunne fortsette å jobbe med det jeg har gjort fra før, sier hun.
Områdene hennes har vært politisk kommunikasjon, digital journalistikk, teknologiske plattformer, spredning av desinformasjon og falske nyheter.
– Nå vil jeg ta enda større sats og jobbe med enda større prosjekt, sier hun om ambisjonene sine.
Forsker på fake news
Hun er allerede med i flere internasjonale forskningsprosjekt, men planen er å søke finansiering og kunne lage større prosjekt etter hvert.
– Er det noen trender vi ser innen politisk kommunikasjon?
– Dette er et fagfelt som har eksistert ganske lenge, men som har falt mellom to stoler i medievitenskap og statsvitenskap, mener hun.
For egen del har hun jobbet med politisk kommunikasjon og digital politisk kommunikasjon, hvordan det kommer til uttrykk i sosiale medier, politisk kampanjer og gjennom påvirkning.
Et av prosjektene hun er med på nå forsker på hvordan journalistiske miljø utvikler digital kildekritikk og hvordan faktasjekking foregår nå når mulighetene for å spre falsk og misvisende informasjon gjør at journalistene må endre arbeidsmetoder.
Og når det kommer til dette med kildekritikk er også et tema hun kommer inn på når vi snakker om trender innen politisk kommunikasjon.
Hun viser til forskning som er gjort på valgene i Norge i 2019 og 2021.
Hun sier man fant ikke klare tegn til falsk informasjon de norske valgene i 2019 og 2021.
– Men man må følge med på det kontinuerlig, mulighetene for å manipulere informasjon utvikler seg. Det må man være årvåken på, sier hun.
Kalsnes er ansatt på Institutt for Kommunikasjon ved Høyskolen Kristiania. Hun kaller det et spennende institutt, særlig siden de er så nyetablerte.
– Vi er mange folk som begynner å få en spennende bakgrunn, erfaring og kompetanse og vi er i ferd med å bli mer mangfoldige i hvilke faglige føtter vi står på, sier hun og peker på at de er både mange med praktisk bakgrunn men at de og er i ferd med å få en tung akademisk bakgrunn og.
Instituttleder er Ketil Raknes som selv nylig fikk doktorgraden sin innen politisk kommunikasjon.
– Avgjørende å ha de beste folkene
– Det er kjempestort at vi får den første professoren i Norge i politisk kommunikasjon, sier han.
Raknes sier det er ekstremt viktig nå når de sikter seg inn mot å bli et universitet. Da trenger de blant annet sitt eget doktorgradsprogram og må ha internasjonalt anerkjent forskning.
– Å ha de beste fagfolkene er da avgjørende for å få det til, sier han.
Han mener at Høyskolen Kristiania nå er i ferd med å bli et av de ledende miljøene på politisk kommunikasjon og strategisk kommunikasjon.
Raknes peker på at Kalsnes er en produktiv akademiker som produserer på et høyt internasjonalt nivå og samtidig spiller en stor rolle i norsk offentlighet gjennom å være med i Ytringsfrihetskommisjonen og tenketanker på plattformselskapenes makt.