Endre Hopland på en fisketur like utenfor stuedøren hjemme i Knarvik. Normalt sett når han er ute blir alt dokumentert og delt med seere på YouTube og Facebook.

Flere millioner har sett videoene fra Endres fisketurer

Endre Hopland jobber som influenser og har millioner av seere på fiskevideoene sine. På privaten kjemper han en helt annen og mye viktigere kamp.

Publisert Sist oppdatert

Han blir kjent igjen på gata av fiskeinteresserte ungdom, han har opplevd å bli oppsøkt av en dykker mens han var ute og fisket, for dykkeren kjente han igjen og ville ha han med på en podkast, han jobber for å gjøre utstyret til arbeidsgiveren kjent over hele landet og han har fem millioner avspillinger på YouTube og Facebook av at han er ute og fisker og nå prøver han seg på TikTok og.

Men Endre Hopland nekter for at han er en fiskeinfluenser.

– Når du jobbet i lokalavis for 10 år siden, så du noen gang for deg at du skulle bli influenser?

– Jeg ser jo ikke helt på meg på samme måten som deg.

– Men det er jo det du er?

Nedbemanning ble starten på oppturen

– Det er jo det i praksis, jeg er med på den. Jeg prøver ikke å fremme meg selv, jeg er ansatt og har fast lønn og det jeg gjør på er en del av jobben min. Men influenser da er du mer din egen lykkes smed. Jeg ville bare fortsette med det jeg hadde begynt med og fikk en sjanse da Seeberg ville satse på meg. Det var ikke gitt at det skulle gå av seg selv, men salgssjefen hadde veldig tro på dette, sier Hopland til KOM24.

La oss først skru tiden tilbake til 2014.

Hopland jobber som redaksjonssjef i en lokalavis 25 minutter utenfor Bergen sentrum, men drømmen er å få jobbe med fisking. Så slår flaksen til, for Amedia skal nedbemanne flere hundre journalister og i avisa Nordhordland tar Hopland sjansen og hopper av for å begynne i fiskebladet Hooked.

Endre Hopland

Men etter bare noen år blir den drømmen knust da nettmagasinet går konken.

– Da sto jeg der uten jobb, men følte jeg hadde noe å komme med, sier han.

Under tiden i Hooked hadde bladet inngått et kommersielt samarbeid med fiskeutstyrsprodusenten Seeberg og her så Hopland sitt snitt. Han tok kontakt med selskapet og solgte seg selv inn.

– Jeg sa at nå står jeg uten jobb, dere vet hva jeg gjør og kan og har min journalistiske bakgrunn og begynner å bli bra på video, sier han.

Det syntes de var en god idé og ansatte Hopland og siden den gangen har han vært ansatt i selskapet for å promotere utstyret.

Primært lager han video der han reiser ut og fisker det som er mulig å få tak i. Om det er utenfor stuedøren i fjordene utenfor Bergen, i havet i Nordsjøen eller på Sørøya. Der det er fisk prøver de å reise og lager Fiskeskolen.

Dette gjør han sammen med John Ivar Askevold.

Han er i utgangspunktet med på alle turer der de filmer. Men Hopland har regi og hele redigeringen. Siden Askvold også er selger, blir det også en del turer på egen hånd for Hopland, med andre kollegaer og fiskekompiser, som også bidrar foran og bak kamera.

Over nyttår lanserer de den sjuende sesongen av konseptet.

– Vi lager fiskevideoer om alt som bor i sjøen og viser hvordan vi går fram for å fiske de ulike artene, hvilke utstyr vi bruker, agn, hvilke formasjoner vi ser etter på et sjøkart, hva sesonger som fungerer, når du skal fiske etter det og det og hvordan du går fram, forteller han.

Det overordnede målet er at folk skal komme seg ut og fiske og få opp øynene for at fisking egentlig ikke er så avansert.

– Du kan gjøre det avansert, men du trenger ikke det, sier han.

Hver sesong er på 15–20 episoder og hver episode er på 15–20 minutter. I tillegg kommer noen spesialepisoder som er lengre.

Da Hopland begynte i Seeberg hadde de 220 abonnenter på Youtube-kanalen. Nå har de over 7000.

– Der har vi overkant av to millioner avspillinger og på Facebook har vi litt over 2,5 millioner avspillinger, forteller han.

Merker det på utstyrssalget

Det er flest menn som ser på og de ser at de treffer en yngre målgruppe.

– Ser dere noe igjen på salget for denne jobben?

– Det er ingen tvil om at vi ser en effekt av dette. og om vi ikke hadde sett det hadde vi nok kuttet det ut for lenge siden

– Men hvordan blir det målt da?

Go Pro-en er med og dokumenterer fisketurene.

– Om vi har vært ute og fisket med dette utstyret og en spesiell rigg og får store fisker på det er plutselig alle butikkene utsolgt og vi merker det, sier han.

Utstyret han bruker når han er ute og fisker og filmer er en fastmontert GoPro og mobilen samt en Water Wolf for å filme under havoverflaten.

Har han folk med seg filmer de hverandre, forklarer hva de gjør og går etter til seerne.

– Vi har en plan når vi reiser ut men om ting dukker opp så er vi flinke til å kaste oss rundt, sier han.

– Hva har vært høydepunktet?

– Det har vært mange høydepunkter, men den største opplevelsen var når vi fikk makrellstørje for to år siden, forteller han.

Da var de tre stykker ute og fisket og det var Hopland sto for landingen.

– Det var et voldsomt uvær ute i havet på vei inn, vi var ute ved Gjøa-plattformen og dorget. Vi satte kursen mot land og utenfor Florø fikk vi fisken på kroken. Den var 267 kilo og vi var helt avhengig av laginnsats for å få det til. Selv om det ikke var jeg som dro opp fisken er det det kuleste jeg har opplevd, sier han.

Samtidig er det ikke alt som er like gøy.

Kjemper mot kreften

Samme dag som Hopland fikk oppsigelsen i posten fra Hooked fikk han og beskjed om at det var oppdaget en svulst i hjernen.

– Så det var jo en jævla bra dag, sier han tørt.

Han har vært åpen om sykdommen i sosiale medier.

– Det er klart at det er en beskjed som ikke er gøy å få, men jeg har valgt å være åpen om det hele tiden og se på det som en mulighet til å nyte livet når vi har det, sier han.

Mobilen er med for å filme til både Facebook, YouTube og ikke minst TikTok, som de satser på nå.

Hopland har valgt å ta kampen mot kreften og har vært gjennom operasjon, cellegift og strålebehandling. Legene har ikke klart å få vekk hele svulsten, men så langt viser alle kontroller at den ligger helt i ro.

– Det er ingen tegn til vekst eller spredning. i hverdagen er det ikke noe vi tenker på, men det kommer opp rundt hver innkalling, innrømmer han.

Han sier at sykdommen har gitt han et annet syn på livet.

– Jeg har ikke noen bucket list, men jeg sier veldig sjelden nei til ting som jeg er usikker på om er kult. Fossrappellering og fallskjermhopping er noen av tingene jeg har gjort i år. Hvorfor ikke? Det må jo prøves, sier han.

For ordens skyld: Artikkelforfatteren jobbet sammen med Hopland i litt over ett år i avisa Nordhordland fra 2013 til 2014.

Powered by Labrador CMS