FHI la ut sak om gravide og vaksiner: Drukner i konspirasjonsteoretikere og nett-troll
Nå må tre kommunikasjonsrådgivere ved FHI jobbe på spreng med å slette feilinformasjon på Facebook.
Denne artikkelen er over to år gammel.
– Vi har vært forberedt på at det vil bli mye, men likevel først i går kveld, etter et og et halvt år, da vi la ut en post om vaksinasjonsråd for gravide, fikk vi en rekord på over 1000 kommentarer på noen få timer etter at posten var lagt ut. Det var tre stykker som satt og modererte kommentarfeltet hele tiden, forteller kommunikasjonsdirektør Christina Rolfheim-Bye i Folkehelseinstituttet til KOM24.
Som den ene aktøren i helse har Folkehelseinstituttet (FHI) satset sterkt på en tilstedeværelse på Facebook. De ser på det som en arena der de treffer mange mennesker og gjennom pandemien har de brukt det aktivt, etter å ha brukt litt tid på å starte opp.
Bombarderes med feilinformasjon
Men en så massiv respons som da de la ut en post om gravide og vaksinering har de aldri sett før. På bare noen timer kom det inn over 1000 kommentarer og et døgn etterpå er det kommet 1500 kommentarer til posten. Det sier Rolfheim-Bye at fører med seg flere utfordringer.
– Det ene er at det er mye å lese gjennom og vi har lyst til å svare på gode spørsmål. Det er en slags én til mange-kanal dette og vi tenker at om vi svarer på et spørsmål som en har, så kan det være et spørsmål flere andre også har, og dermed kan vi nå mange med det svaret. Så kan spørsmål på Facebook gi oss innspill på hvor vi må være mer tydelige på nettsidene våre, eller vi ser at her kom det spørsmål vi ikke selv så komme, og det gir oss muligheten til å være bedre òg i andre kanaler. Og dette er det som gjør det riktig og nyttig å bruke krefter også på sosiale medier. Men det vi ser i de siste ukene og månedene nå er at vi bombarderes i større grad enn før med konspirasjoner, feilinformasjon og feil påstander om vaksine særlig, forteller hun.
Rolfheim-Bye sier at det kommer både lenker til kvasivitenskapelig eller helt uvitenskapelig informasjon og det er nesten helt uavhengig av hva de legger ut på sin egen post.
FHI lurer på om det hele er organisert.
– Det ser ut til å være en del av de samme aktørene som benytter anledningen til å poste sine lenker eller teorier, nesten uavhengig av innholdet og temaet for det vi legger ut, sier hun..
Kommunikasjonsdirektøren sier til KOM24 at hun er i «tvende sinn» om hvordan de skal angripe dette, særlig sett i lys av at det er de som har det forumet hvor det er mest aktivitet.
Vil ikke bidra til å formidle feilinformasjon
I begynnelsen hadde de en policy hvor de lot en del konspirasjonsteorier ligge åpent, og så prøvde de å komme med rett informasjon. Men etter at det begynte å komme så enormt mange konspirasjoner og feilinformasjon på deres Facebook-side, dominerer det mer og mer av kommentarfeltet og de kan ikke la like mye stå lenger fordi de ikke rekker over med å svare på alle innleggene.
– Når det kommer lenker til helt feil informasjon og man bare poster uten spørsmål eller kommentarer, så har vi og en policy om å skjule de postene. Men når folk har et spørsmål som «hva vet dere om dette», «hvorfor anbefaler dere dette», det er gode spørsmål som vi svarer på.
Hun sier de må gjøre et utvalg hele tiden
– Det er klart at det er viktig for oss å være kjappe og at vi ikke lar feilinformasjon og direkte rammende informasjon ligge. Vi har ikke lyst til å bidra til å formidle det. Samtidig så må vi jo ta på alvor de som er i skjæringspunktet mellom de veldig ytterliggående vaksinegruppene og de som bare trenger mer informasjon, er skeptiske eller har gode spørsmål, sier hun.
For hun understreker at de vil ikke bli den fremste arenaen for konspirasjonsteorier i landet, samtidig har de lyst til å møte befolkningen på de spørsmålene de har.
– Det ser vi jo at blir litt misbrukt. Der er det mye rart, for å være helt ærlig. Men det kommer også mange gode og viktige spørsmål. Det er derfor vi er der, men det krever mye ressurser å moderere kommentarfeltet.
– Krevende og utfordrende
Hun innrømmer at de føler seg litt alene til tider og de ser seg rundt etter noen å lære av. De har blant annet prøvd å lære litt av mediehusene rundt om kring, og ser blant annet på hva NRK nå for tiden gjør med sine kommentarfelt. Men det de opplever er at andre tar kontakt med FHI selv for å lære.
– Så vi går opp den veien på egenhånd nå. Det er både kapasitetskrevende og utfordrende for oss å definere hvor skal vi sette grensen for hva vi lar stå og ikke i våre kommentarfelt, sier hun.
Som en offentlig aktør har de og fått spørsmål om de faktisk har lov til å skjule kommentarer fra sine egne Facebook-sider uten å bryte offentlighetsloven.
– Vi har konferert med vårt eget juridiske miljø og vi har en bruksanvisning for posting i sosiale medier. Jeg tenker at om vi ikke kan skjule direkte feilinformasjon på våre Facebooksider, må vi vurdere om vi bruke kan bruke den kanalen til å dele informasjon om temaer som vi vet særlig tiltrekker seg feilinformasjon og konspirasjoner, sier hun.