MENINGER:
I kriser er det gjerne håndteringa som glipper. Håndtering er kommunikasjon
«FpU-leder Simen Velle håndterte sine feilsteg på en forfriskende, moden og tillitvekkende måte. Det mener jeg fortsatt, selv om han snublet litt på veien», skriver Jan Tore Savic Knutsen.
Velles åpenhet om misbruk og narkodom står i skarp kontrast til hvordan eldre og erfarne politikere har håndtert sine kriser: Media eier regien, avslører, bestemme timingen, setter premissene og former perspektivet.
Så følger seigpiningen, fra skanse til skanse, og den påvirker det politikerne lever av: vår tillit.
Å mene noe om andres krisehåndtering er en vanskelig øvelse. Som utenforstående ser vi verken hele bildet, hvilke dilemmaer håndteringa har budt på eller hvordan dialogen er internt.
Vi kan heller ikke vite om det er flere skjeletter i skapet. Anerkjennelsen av krisehåndteringen til Velle, kommer derfor med et forbehold om at sympatien han har fått med å innrømme feil, raskt blir til forakt og skadefryd hvis innrømmelsene ikke var ekte, og nye saker dukker opp.
Velle ser ut til å ha vært bevisst på dette.
Allerede dagen etter at bekjennelsen kom i VG, dukket det opp noe nytt. Noe vesentlig. Velle var ikke mindreårig da han brøt narkotikaloven – han var voksen.
Igjen tar Velle regien – på Facebook. Og politiet følger opp med en beklagelse av sin saksbehandlingsfeil den gangen.
Hadde disse detaljene dukket opp i media uten at Velle selv hadde brakt dem på bane, ville krisen vært større. Det kunne fort ha fremstått som en avsløring av noe Velle hadde holdt tilbake, ikke en feil begått av politiet.
Når de store mediene setter sine erfarne journalister på en krisesak, kommer alle sider av saken fram. Alle rykter og hans forhold til narkotika vil bli undersøkt. Avsløres noe nytt, vil åpenheten slå hardt tilbake.
I kriser er det gjerne håndteringa som glipper. Håndtering er kommunikasjon.
Fredag, to dager etter at Velle sto fram i VG, viste en meningsmåling utført av InFact for Nettavisen at seks av ti mener at Simen Velles narkotikadom ikke bør hindre ham fra å sitte på Stortinget.
Selv om det er en alvorlig dom, er det fremdeles et stort flertall som er villig til å tilgi.
Ungdomspolitikere i andre partier har offentlig gitt uttrykk for støtte. Unge Høyres Ola Svenneby mente at Velles narkoinnrømmelse gjør ham mer kvalifisert for å sitte på Stortinget. Nå gjenstår det å se om dette også gjelder medlemmene i Oslo FrP, som snart skal avgjøre FpU-lederens nominasjon.
Det blir den store testen for Simen Velle.
———————————————-
Dette er et meningsinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i KOM24? Send ditt innlegg til meninger@kom24.no.