Instagram begrenser politisk innhold: – Skremmer meg
Ungdsomspolitiker og FpU-leder Simen Velle er bekymret over sensurering av politisk innhold i sosiale medier. Likevel har de ingen planer om å endre strategi.
Forrige uke kom nyheten om at Meta gjør endringer i den populære appen Instagram.
Nå vil spredningen av politisk innhold begrenses i både utforsk-feeden, reels-feeden og under «foreslåtte brukere».
– Alt man gjør for å begrense politikere i sosiale medier er et tveegget sverd. Disse plattformene er geniale på den ene siden, fordi folkemassen får kontakt med og bedre tilgang på politikere, sier Simen Velle til KOM24.
Velle er leder i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU). 24-åringen har fått mye skryt for sin tilstedeværelse i sosiale medier, og gjorde det svært bra i fjorårets skolevalg sammen med Unge Høyre.
– Samtidig kan sosiale medier redusere rekkevidden til redaktørstyrte medier, og gjøre det vanskeligere for folk å vite hva som er sant, sier Velle.
Bekymret
Han legger til at han er redd for at politisk innhold sensureres generelt, men at han er enda mer bekymret for at bare én side av en debatt blir sensurert.
– Det er to ting som skremmer meg. Det ene er at store tek-selskaper får definere samfunnsdebatten. Det andre er at vi som forbrukere til slutt må ha en mastergrad i statsvitenskap for å forstå hva vi faktisk ser.
Velle har godt over 28.000 følgere på TikTok. På Instagram er følgerskaren langt lavere, på 4.424.
Men selv om begge plattformer ofte gjør sitt for å begrense spredningen av ulike politiske innlegg, er ikke FpU-lederen bekymret.
– Hvis dette blir en gjennomgående trend, er jeg ganske sikker på at det vokser fram et alternativ som går i den andre retningen. Så det er jeg ikke bekymret for i det hele tatt. Det er ikke en gang sikkert at appen som blir mest sentral i valget i 2025 finnes enda, sier han.
Velle tror heller ikke dette får noen drastiske følger for strategien deres i sosiale medier.
– Vi kommer til å være der ungdommen er, med mindre veldig gode grunner taler for det motsatte.
Ulike grep
Petter Bae Brandtzæg er professor ved Universitetet i Oslo, og forsker blant annet på sosiale medier og politisk kommunikasjon.
Han sier det er flere grunner til at Instagram og andre plattformer gjør slike grep.
– Politikk i sosiale medier er blitt et veldig stort tema. Plattformene tar ulike veier for å moderere politisk innhold, der noen luker bort venstreliberal propaganda, og andre luker bort høyrevridd propaganda. Dette er også koblet til kampen om annonsepengene. Alt er blitt politisk, og særlig i USA.
Måten denne modereringen foregår på, varierer også.
– Det kommer helt an på hvordan man definerer politikk. Og plattformene er lite transparente når det kommer til hva de ser på som politisk innhold, noe som er problematisk. Samtidig er det viktig å ta grep mot spredning av påvirkningskampanjer og falske nyheter. Så dette er en veldig tøff nøtt å knekke.
Må oppsøke selv
Brandtzæg understreker at det er spredningen av innholdet som nå vil begrenses på Instagram.
Det vil fortsatt være mulig å finne politiske innlegg, men man må gjøre en større innsats selv.
– Hvis du følger for eksempel Simen Velle, så vil du få det innholdet i din feed. Men du får ikke nødvendigvis innholdet fra de du ikke følger, og du får ikke like mange andre synspunkter. Sånn sett kan dette også føre til mer av såkalte ekkokamre.
I det store og hele mener professoren at sosiale medier har bidratt med både godt og vondt i det politiske ordskiftet.
– Det har gitt en ny demokratisk offentlighet, der nesten hvem som helst kan delta. Potensialet ved sosiale medier er stort, og flere nye stemmer har kommet til, men de færreste deltar likevel. Det som kan skje nå, er at det kommer en dreining mot mer tradisjonelle, redaktørstyrte medier. Men det gjenstår å se.