Veronica Solbak sier de har opplevd økt interesse fra både pressen og folk generelt etter serien «Monsen og nasjonalparkene» på NRK.

Kom-folkene får mer å gjøre etter Monsen-feber: – Må være en god infokanal

Lars Monsens nye serie på NRK har vekket tur-interessen for flere nordmenn. Da må de ansatte på kommunikasjon i Den Norske Turistforening (DNT) trø til.

Publisert Sist oppdatert

«Monsen og nasjonalparkene» hadde premiere 10. januar. Den velkjente villmarks-mannen legger ut på seks ulike turer i ulike nasjonalparker i Norge.

Ifølge Veronica Solbak i Den Norske Turistforening, har programmet også fått fart på turlysten til det norske folk.

– Vi merker at det er økt interesse for nasjonalparkene generelt, men spesielt de som Monsen har besøkt i serien, sier Solbak, som er redaktør for turplanleggeren «UT», som er den del av DNT.

Klar tendens

Ved hjelp av Google Analytics sjekket de antallet søk på nasjonalparkene i perioden mellom 10. januar og 20. februar, og sammenlignet med samme periode i fjor.

– Vi snakker syv- eller åttedoblet antall søk. Vi ser også at flere har tatt turen til nasjonalparkene, sier Solbak.

Og de visste at dette kunne skje. Tiden før premieren brukte kommunikasjonsavdelingen i DNT godt for å forberede seg på økt interesse.

– Lars Monsen er en veldig god formidler, og vi forventet å få mer oppmerksomhet. Da handler det om å forsikre oss om at innholdet vårt er bra nok, og at vi kommuniserer de riktige tingene.

– Vi hadde også flere møter med nøkkelpersoner i DNT som jobber med naturforvaltning og bærekraft, for å være sikre på at vi trakk fram de nasjonalparkene som tåler økt besøk og interesse.

For som Monsen også er opptatt av å få fram i serien, er det ikke bare fryd og gammen ute i norsk natur om dagen.

For eksempel er det flere dyrearter som sliter, og mange av naturområdene bærer preg av for mye belastning. DNT vil derfor ikke «reklamere» for alle nasjonalparkene.

– Vi må være veldig bevisste på hva vi sier, og vi må være en god informasjonskanal. Hvordan skal man ferdes i disse områdene? Og hva skal man unngå å gjøre? Dette er jo Monsen også flink til å få fram. På serien ser vi jo også hvordan han praktiserer sporløs ferdsel, og absolutt ikke vil legge igjen en fyrstikk i naturen, sier Solbak og ler fornøyd.

Omdømme

UT og DNT har noen internasjonale konkurrenter, som Strava og AllTrails.

Solbak sier at de gjerne vil være den aktøren som forbindes med ansvar og godt kjennskap til norsk natur.

– Vi skriker ikke ut at vi er de som tar ansvar, men DNT har et veldig stort samfunnsoppdrag. Samtidig er de andre kommersielle, og kan derfor ha litt andre motivasjoner enn oss. For oss er det viktig å nå ut og veilede folk.

I kommunikasjonsavdelingen deres jobber det rundt ti ansatte. En del av jobben går på å øke kjennskapen til DNT og hva de jobber med. Og ikke minst hvordan folk kan bruke dem for å oppleve norsk natur.

– Når man jobber i DNT selv, er det lett å tenke at veldig mange vet hvem vi er og hva vi driver med. Men sånn er det ikke alltid. De fleste har hørt om DNT, men mange vet veldig lite om oss. Vi håper jo at vi også øker kjennskapen til hva DNT tilbyr av aktivitet, delingshytter og tilrettelagt rutenett.

Lars Monsen er en erfaren mann, og går ofte alene i fjellet. Hvis man ikke har vært så mye på tur før, men har fått lyst til å prøve, er det lurt å tenke seg om, ifølge Solbak.

– Å dra på langtur alene med telt som Monsen gjør i serien krever litt erfaring. Det er viktig å forberede seg godt og velge tur etter vær og forhold. Ta gjerne med deg en turkamerat i følget de første gangene. En hund er også alltid hyggelig.

— En fin start kan også være å legge turen via DNT hytter. Da får du oppleve langtur i nasjonalparker, under tryggere rammer, sier hun.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no

Powered by Labrador CMS