Greta Thunberg demonstrerer i Stavanger mot ONS
Greta Thunberg demonstrerer i Stavanger mot ONS

Greta Thunberg med bønn til norske kom-folk i KOM24: – Tenk på samvittigheten din

– Klimakrisen kommer, hvordan vil du bli husket i framtiden?, spør Thunberg.

Publisert Sist oppdatert

(Stavanger): – Vi har alle et ansvar som medmennesker å gjøre alt vi kan for å unngå de verste konsekvensene av de krisene vi står foran og alle har ulikt ansvar. Og om man jobber med kommunikasjon for oljeindustrien har man et mye større ansvar og man har et veldig stor skyld i å agere på et sett som ikke setter mennesker i fare.

Det sier Greta Thunberg til KOM24.

Mandag var hun i Stavanger med Extinction Rebellion og blokkerte en av veiene som fører til den store energimessen Offshore Northern Seas (ONS), som åpnet mandag, med celebert besøk fra blant andre Kronprins Haakon Magnus, som sto for den offisielle åpningen av messen. 

Med seg hadde hun nærmere 50 demonstranter.

Det samlet seg en mindre folkemengde for å se på demonstrasjonen og det var også noe presse til stede.

– Vi vil blokkere ONS-konferansen, som er en konferanse som samler de som er mest skyldige for klimakrisen og er samlet for planlegge videre ødeleggelse og det må vi sette en stopp for, sier hun.

Thunberg sier til KOM24 at en annen verden er mulig og at de ikke kommer til å sitte stille og akseptere at denne ødeleggelsen får fortsette.

– Har du en oppfordring å komme med til de som jobber med kommunikasjon og reklame for olje- og gassindustrien i Norge?

– Min oppfordring er at man skal ha en samvittighet og lytte til den. Hvordan man vil bli husket i framtiden, da må man kunne ha et forbanna bra svar på hva vi gjorde i dag, denne ekstremt avgjørende tiden, sier hun.

Greta Thunberg demonstrerer i Stavanger mot ONS
Det var rundt et 50-talls demonstranter som markerte seg i Stavanger, mandag.

KOM24 har tidligere snakket med en rekke norske reklametopper, og ingen av dem vil ta avstand fra å jobbe med eller ha et fossilreklameforbud.

– Jeg tenker at det er et symptom på det systemet vi befinner oss i. At vi settes i en posisjon der vi tenker på i dag og ikke kan se bortenfor det, sier hun og fortsetter;

– Jeg forstår at man er redd for å opptre på en måte som gjør at man kan risikere inntekten sin og risikerer sine kontakter, men vi må se lengre enn det. Om vi gjør det sammen, kommer vi til å oppnå veldig mye mer, mener hun.

– Men er det realistisk at man i et land som Norge, med så store oljeinntekter, sier nei til å jobbe med disse selskapene?

– Hva som er realistisk eller ikke er et spørsmål om perspektiv, det er mye mer realistisk om vi endrer oss nå på et sett som er noenlunde på våre vilkår enn at det skal bli enda mer drastisk dess lenger vi venter, sier hun.

Thunberg sier at klimakrisen gjør at det kommer til å bli forandringer, og hun sier at enten forandrer vi oss nå ellers så kommer vi til å bli tvunget til å gjøre enda større forandringer senere når vi må tilpasse oss klimakrisen. 

– Og et land som Norge har jo et enormt ansvar med tanke på utslipp per capita og de utslippene man eksporterer og de historiske utslippene, som vi ikke kan overse, sier hun.

I ONS var de forberedt på demonstrasjonene.

– Det er viktig for oss at de skal få lov å si det de ønsker. Ytringsfrihet er aller viktigst. Men så må vi ta en del sikkerhetshensyn på grunn av det. Men foreløpig går ting som planlagt. alle må bare forholde seg rolig og håndtere det, sier kommunikasjonssjef for ONS, Inger Johanne Stenberg. 

Hun er ikke enig med Thunberg, som sier man er samlet for å planlegge videre ødeleggelse.

– ONS er opptatt av å være møteplass for all type energi og vi skal være pådriver for energiframtida. Det betyr at noe må vi hente fra olje og gass, noe må vi hente fra vind og det aller beste er om vi klarer å finne gode løsninger på kryss og tvers, sier hun.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no

Powered by Labrador CMS