Slik skal Rud Pedersen hjelpe norske bedrifter å unngå å havne i en russisk skvis
Skal kartlegge bedrifters forsyningsrisiko. Inngår samarbeid med norske Factlines.
Denne artikkelen er over to år gammel.
– Selskaper trekker seg ut av Russland og kutter alle bånd. Det er riktig og viktig, men situasjonen er veldig kaotisk. Mange vet ikke sikkert om de har koplinger til Russland eller oligarker. Derfor trenger vi oversikt over komplekse leverandørkjeder.
Det sier Gørill Husby Moore, partner i Rud Pedersen Public Affairs til KOM24.
Risikerer omdømmetap
Konflikten i Ukraina har medført harde sanksjoner mot Russland. Samtidig er det langt fra alle som har full oversikt over alle råvarer og produkter som kan spores tilbake til Russland.
Selskaper opplever store utfordringer og usikkerhet knyttet til sine forsyningskjeder.
Nå skal rådgivningsselskapet Rud Pedersen og analyseselskapet Factlines hjelpe bedrifter å få oversikt og kontroll over forsyningslinjene.
– Man må ha god informasjon med innsikt som gjør at man kan trekke seg ut og ta konsekvensene om man oppdager at man har koblinger til russisk varehandel som man ikke var klar over, sier Moore.
Hun sier at mange selskaper har svære utfordringer med råvarer, komponenter og transportløsninger som har opphav i Russland.
– Vår opplevelse er i tillegg at mange mangler full oversikt over leverandør- og logistikk-kjedene sine. De vet rett og slett ikke hvor mye av virksomhetens totale innsatsfaktorer som nå står i fare for å bli blokkert, sier hun.
Hun sier at man kan risikere å få et vesentlig omdømmetap om man ikke gjør noe for å avslutte samarbeid.
– Det er og for å kommunisere at man tar grep. Det ligger et viktig buskap ut til kunder at man forstår det som skjer, man tar konsekvensene og er bevist rollen man tar inn i et politisk spill, sier hun.
Kompleks og vanskelig
Det er Gørill Husby Moore og Kjetil Skogrand, som har lang erfaring som statssekretær i UD og fra embetsverket i henholdsvis forsvars- og justisdepartementet, som holder i dette fra Rud Pedersens side
Moore sier at forsyningslinjer er vanskelige, men at det er en risiko omdømmemessig om ikke kan dokumentere at man har tatt grep.
Derfor har Rud Pedersen inngått et samarbeid med det norske analyseselskapet Factlines for å hjelpe bedrifter å få oversikt og kontroll over forsyningslinjene.
Moore peker på at det å få oversikt over leveringskjeder er veldig kompleks og at det er vanskelig å få oversikt.
– Det er ikke noe du kan Google deg til, det må gjøres en kartlegging. Det har ikke vi kompetanse på, derfor har vi inngått dette samarbeidet, sier hun og peker på at det de har kompetanse på er strategisk kommunikasjon, beredskap og det og forstå og tolke den geopolitiske situasjonen.
– Viktig i lang tid framover
– Noe som er vanskelig og kan hjelpe virksomheter å navigere riktig i en krise, sier hun.
Derfor skal altså nå Rud Pedersen og analyseselskapet Factlines gjennomgå selskapenes forsyningskjeder og hjelpe dem ved å være et kompass, som hun sier.
– God informasjon og innsikt gjør at man kan trekke seg ut av russisk varehandel. Det er viktig for alle parter, særlig det ukrainske folk, sier hun og peker på at de som viderefører tilknytninger til russisk næringsliv og oligarker vil påføres et betydelig omdømmetap hvis de ikke gjør noe for å avslutte samarbeidet.
Hun forteller at de vet at mange kunder nå sitter og er veldig opptatt av hvordan bildet ser ut.
– Det handler om flere ting, om å sikre de tingene som er bestilt, at de kommer ut til kunder og det handler om å sikre arbeidsplasser og forutsigbarhet til å produsere ting som komme fra ulike deler av verden. Dette kommer til å være viktig i lang tid framover, mener hun og sier at ringvirkningene av det som skjer er stor og etterspillet vil prege verdenshandelen i lang tid fremover.
Ytterligere handelsbarrierer og hindringer innføres og man må ta nødvendige forholdsregler, avslutter Moore.