Slik så det ut på Tises sider, onsdag. Det er et stikk mot Temu og fast fashion.
Slik så det ut på Tises sider, onsdag. Det er et stikk mot Temu og fast fashion.

Tise vil begrense salg av fast-fashion i appen

Den norske gjenbruksappen Tise tar et tydelig standpunkt mot fast fashion i et nytt stunt som kritiserer den kinesiske netthandelsplattformen Temu.

Publisert Sist oppdatert

Tise-brukere møtte 6. november et nytt og uventet utseende i appen. 

Med budskap som «Plagg laget for å kastes», «Favoritter til engangsbruk», og «Vesker i mikroplast», i en sterk, oransje farge skaper klare assosiasjoner til ultra-fast fashion aktøren Temu.

– Vi ønsker å skape en stoppeffekt og få folk til å reflektere over hva som ligger bak de ekstremt lave prisene, sier Pernille Tokerud, markedssjef i Tise i en pressemelding.

Temu har hatt enorm vekst siden lansering, også i Norge, ved hjelp av aggressiv markedsføring og svært lave priser.

– Temu representerer den mest ekstreme formen fast fashion, der enorme mengder klær raskt produseres, ofte i plastmaterialer og av lav kvalitet, som ikke er ment å vare. Slike aktører driver forbruket oppover i en tid hvor vi allerede ser et altfor høyt forbruk. I sum fører dette til store mengder tekstilavfall og betydelige utslipp, som vi ikke har råd til, fortsetter Tokerud.

Vil hurtigmoten til livs

Tise ønsker å få flere til å velge bort fast fashion og inspirere til et mer bevisst forbruk. Derfor har brukerne mulighet til å skjule hurtigmotemerker i appen, og så langt har rundt 200 000 lagt inn sine preferanser, hvor flertallet velger bort aktører som Temu og Shein.

– Dette er en del av Tise sitt arbeid for å redusere fast fashion-innflytelsen, sier Tokerud, som ser funksjonen som et skritt mot en mer sirkulær klesøkonomi med bedre kvalitet i omløp.

Forbrukere kan ikke gjøre det alene

Tise understreker behovet for systematiske tiltak mot overproduksjon og for å redusere miljøbelastningen. Produksjon av store mengder klær med høy miljøpåvirkning bør bli dyrere, noe som kan øke prisene og bidra til redusert kjøp. Tokerud mener at forslaget om produsentansvarsordning for tekstiler er et viktig skritt i riktig retning.

– Når Temu-brukere selv rapporterer overforbrukspress og dårlig samvittighet, vist i en nylig undersøkelse fra Opinion omtalt i E24, ser vi det nærmest som et rop om hjelp som tydeliggjør behovet for strengere reguleringer, avslutter Tokerud.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no

Powered by Labrador CMS