– I kanaler kundene oppsøker selv er det andre regler enn i sosiale medier.

Vinmonopolet om å drive med alkohol-kommunikasjon i Norge: – Ingenting er rett fram

– Så hvordan skal vi klare å kommunisere det bredt ut og ikke bare til de som oppsøker våre kanaler?

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

(THE HUB):– Det er motstridende interesser å ta hensynet til hele veien. Du må tenke kreativt og tenke innenfor de rammene du har, sier Hege-Lill Hagen Asp, ansvarlig for digitale kanaler i Vinmonopolet.

Vinmonopolet var representert på Høstmøtet til Kommunikasjonsforeningen for å snakke om utfordringene med å kommunisere det de selger.

De må balansere mellom forretningsmessige og politiske hensyn i sin utadrettede kommunikasjon.

Må hele tiden avveie

Det er en rekke ulike typer lovverk som spiller inn og som de må tenke på. Noe er greit å ha på sosiale medier andre ting er helt ulovlig å ha på sosiale medier men kan snakkes om på egne nettsider og i sitt eget blad.

– I kanaler kundene oppsøker selv er det andre regler enn i sosiale medier. Vi må hele tiden avveie hva vi sier og hvor. Vinkurs mot kundene kan vi kun ha på nettsider og i Vinbladet og ikke i SoMe, for der har de ikke oppsøkt oss. Mens med holdningskampanjene er det samfunnet som er målgruppen og da kan vi kom det over alt, som på Snapchat og Facebook, sier hun.

Der skaper bærekraftskommunikasjon utfordringer for dem. De mener selv de skal være en foregangsvirksomhet og være pådriver.

Men sortimentet styres av forbrukerne.

– Så hvordan skal vi klare å kommunisere det bredt ut og ikke bare til de som oppsøker våre kanaler?

Etter mye planlegging fikk de ut en kampanje uten at de viste flasker eller andre ulovlige ting.

Men selv om det er svært utfordrende å kommunisere for Vinmonopolet får de mye medieoppslag og aldri så mye som under pandemien.

14,3 millioner lesere

De opplevde Facebook som en fin kanal for å få ut det med smittefare, trafikklys om når det var færrest i butikken og andre omsorgsfulle råd.

Men før juleshoppingen i 2020 og 2021 fryktet de sammenbrudd i butikkene om de ikke fikk folk til å handle på andre tider enn normalt.

Da fikk de satt i gang en kampanje i mediene som begynte nasjonalt med en pressemelding med polsjefen som avsender. Deretter kontaktet de alle regional og lokalaviser med butikksjefen som avsender.

Det ble stor suksess med 175 oppslag, 14,3 millioner lesere og en anslått annonseverdi på 4,3 millioner kroner.

Jens Nordahl er ansvarlig for presse i Vinmonopolet og sier at det er viktig å håndtere pressen, særlig når det brenner.

– For det handler om omdømme. Derfor skal vi være reaktive, faktabaserte, vi prøver å svare ut med en gang. Og så er det gøy å prøve å snakke seg til et nytt oppslag. Dessuten kommer vi aldri med usannheter og alle som vil kan uttale seg, sier han.

Powered by Labrador CMS