Relanserer «Stortingsrestauranten»: – Vi har ikke bedt om godkjenning av Erna på dette
Vinteren 2020 la de ned podkasten «Stortingsrestauranten», for de var blitt statsråder. Nå har de relansert den populære podkasten igjen.
Denne artikkelen er over to år gammel.
– Det er en del ting man ikke kan snakke om som statsråd, men nå skjer det så masse gøy, så vi klarte ikke å la være. Det er både valgkamp, Senterpartiet som kollapser og kontoret til Tina Bru som blir okkupert.
Det sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim, til KOM24.
– Vi har så mye å snakke om
Sammen med nettopp omtalte Tina Bru startet han podkasten Stortingsrestauranten i 2015, da de «bare» var vanlige representanter på Stortinget. Noen år seinere og over 100 episoder seinere var de blitt henholdsvis forsknings- og høyere utdanningsminister og olje- og energiminster og valgte å legge ned podkasten på topp. Men nå er de tilbake.
I alle fall for noen uker.
– Nå er det valgkamp og selv om vi er statsråder er vi også partipolitikere og kandidater til Stortinget uansett. Og vi har så mye å snakke om i valgkampen at vi bestemte oss for å lage noen episoder i valgkampen, sier han.
Asheim sier han tror ikke de sanker mange stemmer på dette prosjektet.
– Men vi kan ta lytterne med bak kulissene i selve valgkampen. Det er ganske spesielt. Men jeg tror ikke det sanker stemmer, sier han.
Han sier det de prøver å få frem er politikerrollen og hvordan systemet fungerer.
– Hva som det er kjipest å stemme for. Som velgere og andre forstå er vi ikke alltid enig selv om vi stemmer for det. Men akkurat som pressen har gjort med sine podkaster, blir folk tatt med bak kulissene, sier han.
– Kommunikasjonsfolka er alltid bekymra
I den ferskeste episoden får både Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Miljøpartiet de grønne gjennomgå. De snakker om livet på valgkampturne og de snakker om stille opp på ting, som under Arendalsuka der det var katapultskyting av politikere og om det har noen effekt på valgresultatet.
– Høyre får også gjennomgå. Det er nok av partikaninpodkaster der ute, vi prøver å være ærlige om det som skjer der ute, sier han.
– Hva sier kommunikasjonsavdelingen deres om disse podkastene?
– Vi har ikke bedt om godkjenning fra Erna på dette. Og kommunikasjonsfolka er alltid bekymra, så det går litt inflasjon i det, sier han.
Da de la ned podkasten i 2020 stod det i VG at «Hvis Høyre taper kampen om regjeringsmakten i 2021, kan Asheim og Bru vende tilbake til det provisoriske podkaststudioet i 4. etasje på Stortinget.». Men nå er de altså tilbake, nesten en måned før valget.
– Vi har brutt det løftet alt, for vi hadde jo en episode før landsmøtet til Høyre og, peker Asheim på.
I tillegg til de to statsrådene har de også med seg Peter Christian Frølich, stortingsrepresentant for Høyre og en litt mer løs kanon.
– Befriende å smelle i alle retninger
– Jeg kan si hva som helst og be folk om å holde kjeft i øst og vest, sier han og ler.
Han sier det er deilig å være i gang med podkasten igjen.
– Det er befriende å kunne smelle i alle retninger, sier han.
– Er det noen som får unngjelde er det oss selv og vårt kjære parti. Det er litt av nøkkelen med pod-en, vi snakker dønn ærlig om tilværelsen som politiker. Ofte handler det om frustrasjon mot egen situasjon og eget parti, sier han.
Frølich gjør som Asheim og avviser at det ligger noen større kommunikasjonsmessig plan bak podkasten.
– Det høres ut som om vi har en plan med det annet enn at det er gøy. Vi skal ikke overdrive betydningen av dette, men vi kommuniserer og får tilbakemeldinger om at den løsslupne og normale samtalen er en annerledes måte å kommunisere politikk på enn oppramsing av talepunkt, sier han og sier det kan være en måte å nå ut til folk med budskap på.
– Jeg tror journalister synes det er interessant å høre våre tanker om situasjonen. Det er en følelse jeg sitter med. Men den dagen vi sitter og skal bruke det som et verktøy for å oppnå mål og ha en strategi, da er det bare til å legge ned, sier han.
Han sier at kommunikasjonsrådgiverne i Høyre nok hadde ganske høye skuldre i begynnelsen.
Retter takk til pressen
– Jeg tror det startet med en slags frykt og endte med en slags fryd, sier han.
Frykten var for at man fryktet det ville skape dårlige overskrifter.
– Men nå har det blitt en kjekk ting, nærmest som avkopling. Det er mange rådgivere i mange parti som synes det er kjekt å høre på oss, sier han og avslutter med å rette en takk til norske journalister som ikke har misbrukt innholdet i podkasten.
– Innimellom sier vi nok ting som sikkert kunne blitt blåst opp og skandalisert. Den dagen det skjer er sjansen stor for at konseptet avgår med døden. For om vi må gå på tå hev hele tiden og passe seg for hvert ord man sier, da går litt av energien ut av samtalen, mener han.
– Men dere er jo offentlige mennesker som sier noe i offentligheten, da må man jo kunne forvente at det blir brukt i en sammenheng?
– Poenget er konteksten. Man må gjerne sitere oss på det vi sier, men da er det viktig å få frem konteksten. Alt handler om konteksten og det setter jeg pris på at man forstår, sier han.