MENINGER:
Medielogikk vs Ola Borten Moe
«De deltar på realityshow, knipser småklamme selfies med internasjonale filmstjerner og enkelte har en påtatt sportsinteresse. Listen over hva politikerne gjør for å nå hjem hos folk er med årene blitt lang. Til tider fremstår det som om dagens politikk er en overfladisk forestilling.», skriver Henrik Sunde.
Denne artikkelen er over to år gammel.
Forståelig? Ja, selvsagt. I en tid hvor medieutviklingen har eksplodert og mulighetene for å profilere seg er stor, skulle denne oppblomstringen nesten bare mangle. Studier viser at politikk i dag er basert på medielogikk og ikke politisk logikk; mediedekning er formet av normene og verdiene til mediene, og deres behov for å få publikums oppmerksomhet. Men som medieforsker Vilde Schanke Sundet nylig tok opp, kan dette i verste fall gå på akkord med demokratiet.
Personlig slår jeg et slag for politikere som kaller en spade for en spade og som ikke er redde for å bli mislikt. I dagens politikerlandskap er det ingen overdrivelse å kalle Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe for utradisjonell og hard. Nylig røsket han opp i Forskningsrådet og sparket hele styret. Ostehøvelkutt på NTNUs campusprosjekt og ikke en krone mer til det nye Vikingskipshuset på Bygdøy. Før fristen til høyere utdanning utgikk, talte han bærekrafts-Norge midt imot og oppfordret ungdommer til å søke på oljerelaterte utdanninger. Da søkertallene til høyere utdanning skulle offentliggjøres ble pressekonferansen selvsagt lagt til oljebyen Stavanger.
I en tid hvor alt tilsynelatende ser ut til å handle om hva som tar seg bra ut i media kontra å ta upopulære politiske avgjørelser, er det fint at ministeren for høyere utdanning ikke er så opptatt av å skinne, men faktisk viser politisk handlekraft. Da er det oppløftende å ha en mann som Ola Borten Moe i statsrådsstolen. Litt traust og grå – kort og godt en som ikke bedriver politikk for Instagram-likes eller for å få seg nye venner.
Noen ser kanskje på dette som negative karakteristikker – men for meg er den ideelle statsmann en som tør å utfordre medielogikken.
———————————————-
Dette er et meningsinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i KOM24? Send ditt innlegg til meninger@kom24.no.