Trond Gram er informasjonssjef i LO. Han synes opptakten til årets lønnsoppgjør så langt har vært balansert.

Infosjefen i LO om lønns­oppgjøret: – Noen ganger må vi bruke utestemme

Trond Gram er enig i at debattene rundt lønnsoppgjøret kan gjøres mer forståelig. Samtidig mener han at det skal være lov til å rope høyt noen ganger.

Publisert

Forrige uke skrev KOM24 om Maria Østerhus Lobo i Zynk, som mener det offentlige ordskiftet rundt lønnsoppgjørene i Norge er polariserende.

Hun mener også at partene i lønnsoppgjøret, som i år er et hovedoppgjør, bør bli tydeligere og bruke et mer forståelig språk.

Dette er Trond Gram, informasjonssjef i Landsorganisasjonen i Norge (LO), enig i. De representerer arbeidstakersiden i oppgjøret, og har rundt én million medlemmer.

– Bare det at jeg ofte kaller lønnsoppgjøret for tariffoppgjør, kan være krevende å forstå. Jeg er enig i at det er viktig å snakke med et enkelt og tydelig språk. Inntektspolitikken er som andre områder full av fagtermer som gjør at folk faller av, sier Gram til KOM24.

– Et samfunnsansvar

Gram omtaler tydelighet i kommunikasjonen som en del av samfunnsansvaret til organisasjoner som LO og Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), som taler arbeidsgivernes sak.

– Vi jobber blant annet med å bevisstgjøre våre valgte ledere om dette. Vi har mer å gå på når det kommer til det å forenkle retorikken og forklare hvordan lønnsoppgjøret henger sammen, sier han.

For å nå ut med sine budskap til både medlemmer og andre, er det å få oppslag i mediene svært viktig. Dette opplever ikke Gram og LO som spesielt vanskelig.

– Avisene er stort sett veldig interessert i lønnsoppgjøret i utgangspunktet, og det er bra.

Temperatur

Gram er bare delvis enig i Maria Østerhus Lobos uttalelser om det polariserte ordskiftet.

– Hun har helt rett i at det er en kamp om sannheten. Det er det ingen tvil om. Og det er noen faste, harde standpunkt som de ulike partene inntar årlig. Men jeg er uenig i at man hamrer løs på hverandre fra høsten av, sier han.

Det går også an å være høylytt uten at debatten blir polariserende, mener Gram.

– Noen ganger blir det litt temperatur, men vi kan ikke slutte helt å snakke med utestemme. Det er mulig å gjøre det innenfor ganske siviliserte former, og det tåler også samfunnsdebatten.

Lobo etterlyste også mer snakk om de positive sidene ved den norske arbeidslivsmodellen. I det store og hele har partene et godt samarbeid, noe som kan komme fram i større grad.

– Jeg er enig i at det er viktig å formidle at det er rom for gode lønnsoppgjør. Samtidig skal våre medlemmer få vite at vi står opp for dem, sier Gram.

Han påpeker også at mer tydelighet også kan gi rom for mer konflikt i noen sammenhenger.

– Det paradoksale er at nettopp tydelighet kan skape mer konflikt. Samtidig er vi litt prisgitt medienes betydning nettopp for å nå ut med det vi ønsker å si. Selv om saker som handler om lønnsoppgjøret ofte finner veien til Dagsrevyen og VG, må vi også snakke litt høyere noen ganger.

Powered by Labrador CMS