
MENINGER:
Hvordan fortelle om bærekraft på en måte som engasjerer?
«Å bruke begrepet «bærekraft» uten konkret innhold bør du styre unna. (Ja, jeg vet – jeg bruker ordet selv akkurat nå)», skriver Elisabeth Aandstad Ekheim.
Bærekraft er viktig, komplekst – og stadig i endring. De siste årene har kravene til hva selskaper kan si, og hvordan de sier det, blitt stadig strengere. Det er lett å trå feil. Å bruke begrepet «bærekraft» uten konkret innhold bør du styre unna. (Ja, jeg vet – jeg bruker ordet selv akkurat nå.)
Men poenget er: Det handler ikke om å snakke om bærekraft – det handler om å kommunisere hva man faktisk gjør, hvorfor man gjør det, og hvilken effekt det har.
Å forenkle komplekse temaer skjer ikke av seg selv. Skal kommunikasjonen treffe, må budskap utvikles, de riktige historiene løftes fram – og det krever både tid og ressurser.
5 enkle tips når du kommuniserer bærekraft
✅ Vær konkret. Det holder ikke å si at noe er bærekraftig – folk må forstå hvordan. Store mål er bra, men de må omsettes til handling. Å vise konkrete tiltak, som Grønne Grep – mindre plast i emballasjen eller redusert matsvinn – gjør det mer håndgripelig og lettere å engasjere seg i.
✅ Gjør det enkelt. Å skrive langt er lett – å skrive kort og engasjerende krever kunnskap. Hvis folk ikke forstår budskapet, hjelper det ikke hvor gode tiltakene er. For å forenkle må du forstå temaet godt nok til å kutte ut det unødvendige.
✅ Gjør det nært. Løft fram menneskene bak arbeidet – de som faktisk driver endring. Folk engasjerer seg i folk, ikke i generelle budskap.
✅ Samarbeid med fagfolk. Regelverket skjerpes, kravene til presisjon øker, og ingen vil beskyldes for grønnvasking. Samarbeid nært med fageksperter og sørg for at alt du kommuniserer er troverdig, presist og godt dokumentert.
✅ Evaluer og juster. Følg med på hvordan kommunikasjonen treffer internt – engasjement og stolthet øker når folk faktisk forstår hva som gjøres. Hvis ingen lytter, må du justere budskapet – ikke bare rope høyere.
God bærekraftskommunikasjon handler ikke om å si mest mulig, men om å si det riktige – på en måte folk forstår. Kommunikasjon kan ikke erstatte handling, men den kan gjøre innsatsen synlig, tydelig og relevant – og nettopp det bygger tillit.
———————————————-
Dette er et meningsinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i KOM24? Send ditt innlegg til meninger@kom24.no.