Dette gjør TikTok med dataene de samler inn om deg
Det store spørsmålet skeptikerne stiller seg er hvilken informasjon vi gir til det kinesiske eierselskapet ByteDance når vi bruker TikTok, og hva de gjør med informasjonen. Vi vet noe, men ikke alt.
Det har stormet rundt TikTok den siste tiden. Usikkerhet om informasjon fra den populære appen er tilgjengelig for kinesiske myndigheter gjør at mange er skeptiske. Samtidig opplever TikTok eksplosjonsartet vekst i antall brukere, og den supereffektive algoritmen får stadig nye aldersgrupper til å bruke timevis på å scrolle seg gjennom video etter video etter video.
Det store spørsmålet skeptikerne stiller seg er hvilken informasjon vi gir til det kinesiske eierselskapet ByteDance når vi bruker TikTok, og hva de gjør med informasjonen. Vi vet noe, men ikke alt. Du kan imidlertid selv påvirke hvilken informasjon du gir fra deg.
Hvilken informasjon samler TikTok inn?
TikTok er relativt åpne om hvilken informasjon de samler inn. I appens personvernpolicy kan du lese detaljer om hva de samler inn. Det er for eksempel:
Profilinformasjon – all informasjon du registrerer på din egen profil. Det inkluderer også vennene dine, hvis du deler vennelisten med TikTok.
Innhold du deler – Alt innhold du deler i appen blir lagret. Det inkluderer bilder og videoer du laster opp eller sender live, kommentarer du skriver og mottar, direktemeldinger du skriver og mottar og så videre. TikTok analyserer også innholdet ditt, og henter ut informasjon. Deler du en video av at du ser fotballkamp på Ullevaal Stadion, vil TikToks systemer både se hvor du er og at du sannsynligvis er interessert i fotball. De registrerer også hva slags musikk som brukes i videoene du ser på.
Metadata – Når du bruker appen, hva slags telefon du har, hvor du er, hvilket språk du bruker, IP-adresse er eksempler på metadata som også samles inn. Hvis du tillater det, vil TikTok også registrere hvor du er.
Utklippstavlen – Innhold du laster opp eller kopierer til mobilens utklippstavle blir også lagret hvis du kopierer det til eller fra TikTok. Det gjelder selv om innholdet ikke blir publisert.
Alt du gjør i appen blir registrert. Om du ser en video, scroller forbi en video, liker, kommenterer eller lagrer en video som favoritt. Alle søk du gjør, og om du eventuelt fant noe du likte i søket.
Hvis du besøker en nettside som har TikTok-pikselen installert, vil TikTok også lagre informasjon om at du besøkte siden og hva du eventuelt klikket på. (En piksel er en liten programvaresnutt en del virksomheter bruker for å spore om aktiviteter de gjør i sosiale medier fører til besøk på nettsiden.)
TikTok vil også lagre informasjon om personer som ikke er TikTok-brukere hvis de er med i innhold du deler.
Det kan virke voldsomt, men sannheten er at andre plattformer, som Facebook, Instagram og Snapchat, samler inn mye av den samme informasjonen.
Hva gjør TikTok med informasjonen?
Dette er kanskje det største problemet med TikTok. Vi vet en del av det de gjør med informasjonen, men vi vet ikke alt.
Det vi vet er at de bruker informasjonen de samler inn til å vise deg videoer du liker. TikTok-algoritmene er veldig effektive, og sørger for at du bruker så mye tid som mulig på plattformen.
De bruker også informasjonen din til å vise deg relevante annonser, og de deler informasjon med partnere. Som eksempler på eksterne partnere nevner de selskaper som bidrar med kundestøtte og statistikk.
Apper og nettsteder som er integrert mot TikTok kan også motta informasjon om deg hvis du for eksempel logger deg på med TikTok.
TikTok-eier ByteDance har bekreftet at ansatte ved selskapets kinesiske hovedkontor har tilgang til data fra europeiske brukere. I tillegg har det blitt avslørt at ansatte i ByteDance brukte brukerdata fra TikTok til å spore tre journalister som hadde skrevet kritiske artikler om selskapet.
Det vi ikke vet er hva de bruker informasjonen til utover det som skjer i appen.
Lar de kinesiske myndigheter få tilgang til informasjonen din? Det vet vi ikke. ByteDance selv benekter at de deler data med kinesiske myndigheter.
Myndighetene i alle land ønsker seg, og har til en viss grad, tilgang til informasjon fra apper og andre digitale tjenester. Det er kjent at amerikanske NSA og FBI ofte forlanger å få tilgang til brukerdata fra ulike plattformer. Selv norske myndigheter har av og til bedt om tilgang til data fra blant annet Metas plattformer.
Den store forskjellen for oss er selvfølgelig at Kina er Kina.
EU kan til en viss grad påvirke hva europeiske og amerikanske myndigheter foretar seg. Hva kinesiske myndigheter gjør med informasjonen, har de ingen kontroll på.
Hva kan du selv gjøre?
Du har noen muligheter til å begrense hvilken informasjon TikTok (og andre plattformer) får om deg. Både Android og iOS har gitt brukerne bedre kontroll på hvilken informasjon apper har mulighet til å hente. Det bør du benytte deg av.
Gå inn på Innstillinger – Apper, og finn TikTok (eller en annen app du vil begrense). Her kan du velge hvilke tilganger appen har. Kamera og mikrofon må appen ha tilgang til hvis du skal kunne spille inn videoer. Skal du laste opp ferdige videoer eller bilder, må den ha tilgang til filer og/eller medier. (Skal du bare se, ikke dele noe, kan du skru av disse også.
Posisjon, venneliste, kalender, enheter i nærheten og andre tilganger kan du fjerne. Appen kan se omtrent hvor du er gjennom IP-adressen din, men det er ingen grunn til at den skal vite din eksakte posisjon.
Du kan også skru av annonsørID. Dette er en unik ID som identifiserer deg på tvers av ulike apper og nettsteder. Det gjør du under Innstillinger på telefonen.
Gå igjennom innstillingene i appen. Her kan du både regulere hva andre ser om deg, begrense hva du vil dele, slette posisjonshistorikken din og laste ned en fil med dataene dine.
Vær bevisst på hvordan du bruker appen. Både det du selv deler, men også bruksmønsteret ditt når du ser på andres innhold påvirker hva appene vet om deg og hva slags innhold de viser deg.