
– Tilsynet går for langt
Etter at KOM24 avdekket det tette samarbeidet mellom Infomedia og Retriever – til tross for gjennomføringsforbud – har vi bedt noen av landets fremste eksperter på konkurranserett vurdere saken.
– Jeg mener tilsynet går for langt her. Men det er egentlig lovens system som bør kritiseres. Når tilsynet kommer inn flere måneder på etterskudd og midt i en integrasjonsprosess, er det ikke overraskende at det oppstår problemer, sier jusprofessor Erling Johan Hjelmeng til KOM24.
Se hva partene selv sier om saken – lenger ned i artikkelen.
– Ingen realitet

Konkurransetilsynet har tidligere uttalt til KOM24 at gjennomføringsforbudet har vært gjeldende siden september, og at videre integrasjon etter dette tidspunktet ikke er lov. De understreker at informasjon som ikke kunne vært delt mellom to uavhengige selskaper, heller ikke skal deles i en slik situasjon.
– Dette handler om den vide tolkningen av gjennomføringsforbudet som tilsynet har praktisert – en tolkning som er i strid med EU-praksis, sier imiderltid eksperten.
Hjelmeng mener selskapene i realiteten kan samarbeide på tvers, uten at det bryter med forbudet:
– Tilsynet må akseptere den integrasjonen som har skjedd, også om den innebærer deling av informasjon og samarbeid. Etter tre måneder vil et krav om «hold separate» typisk ikke ha noen realitet, sier han.
– Mangler hjemmel
Jusprofessor Eirik Østerud er uenig i at tilsynet kan forby ytterligere interaksjon i situasjoner der foretakssammenslutningen var gjennomført da tilsynet påla melding.

– Konkurransetilsynet mangler rett og slett en slik hjemmel, sier han til KOM24.
Han viser til at norsk konkurranselov ikke gir samme fullmakter som EU-retten, der myndighetene kan gripe inn mot videre integrasjon av allerede gjennomførte foretakssammenslutninger.
– Noe brudd på forbudet mot konkurransebegrensende samarbeid kan det heller ikke være tale om, mener Østerud.
Situasjonen stiller seg derimot annerledes om foretakssammenslutningen ikke var implementert da tilsynet påla melding.
– Dersom Konkurransetilsynet kommer til at foretakssammenslutningen er så skadelig at det er grunnlag for inngrep, vil et eventuelt inngrepsvedtak kunne gå ut på gjenopprettende tiltak, sier Østerud.
– Vanskelig å si
Advokat Anders Thue i Simonsen Vogt Wiig sier det vanligvis ikke er mye rom for fysisk integrasjon og markedsarbeid, og at selskapene må drives som separate enheter.
Men i dette tilfellet var foretakssammenslutningen i utgangspunktet ikke meldepliktig. Det gjør saken spesiell, mener Thue:

– Da kunne de gjennomføre. Og så kommer Konkurransetilsynet og pålegger meldeplikt i ettertid. Da blir spørsmålet: Hva var allerede lovlig gjennomført – og hva er eventuelt i strid med forbudet?
Han peker på at det er uklart hvorvidt tilsynet og partene er enige om hva som faktisk er gjennomført, og hva som regnes som «videre integrasjon»:
– Hadde dette blitt prøvd for retten, kunne domstolen kommet til at sammenslutningen ble fullt ut gjennomført før meldeplikten inntraff. I så fall ville tiltakene etterpå vært lovlige. Men retten kunne også vært enig med tilsynet. Det er rett og slett vanskelig å si hva utfallet ville blitt, sier Thue.
– Deler vurderingene

Robert Söderling, CEO i Retriever og utpekt som administrerende direktør for det nye, sammenslåtte selskapet, sier de er enige med jusekspertene som mener tilsynet tolker regelverket for strengt.
– Vi deler professorenes vurderinger, noe vi også påpekte overfor Konkurransetilsynet da de påla melding i høst – tre måneder etter at fusjonen var gjennomført. Men ettersom Konkurransetilsynet har en annen oppfatning i dette spørsmålet, har vi – så lenge saken er under behandling – valgt å gå i dialog med tilsynet om dette, sier Söderling til KOM24.
Tilsynet vil ikke kommentere
Konkurransetilsynet viser til tidligere uttalelser, og ønsker ikke å utdype saken ytterligere nå.
– Jeg viser til mine tidligere uttalelser til KOM24 om gjennomføringsforbudet, som også ble formidlet til partene i høst. Konkurransetilsynet ønsker ikke å kommentere dette videre nå ettersom saken er under behandling, sier Magne Geber i Konkurransetilsynet.

Tidligere har Konkurransetilsynet sagt at gjennomføringsforbudet har vært gjeldende siden september, og at videre integrasjon ikke er lov.
Tilsynet har og sagt at informasjon som ikke kunne vært delt mellom to uavhengige selskaper, ikke skal deles. Det er partenes eget ansvar å vurdere hva som er tillatt – Konkurransetilsynet gir ikke en forhåndsklarering med hensyn til hva som utgjør et integrasjonstiltak i strid med gjennomføringsforbudet.
For ordens skyld: KOM24 ble nylig kjøpt av Watch Media Norge - som eies av JP/Politikens Hus. De eier også Infomedia. Eierskapet har ingen betydning for vår dekning av saken.