
Kunder slår alarm: – Frykter monopol og høyere priser
Store aktører som Oslo kommune, Bane NOR og Forsvaret advarer Konkurransetilsynet: – Konkurransen forsvinner, og prisene vil øke. Nå vurderes fusjonen som kan endre hele markedet for medieovervåkning.
Flere av de største kundene til Retriever og Infomedia advarer nå Konkurransetilsynet om alvorlige konsekvenser dersom fusjonen mellom de to selskapene blir godkjent.
KOM24 har fått innsyn i svarene fra offentlige og private aktører, som frykter svekket konkurranse, høyere priser og redusert innovasjon. Flere peker på at markedet allerede er sårbart, med bare to reelle leverandører.
– I realiteten en monopolsituasjon
Oslo kommune peker på at markedet i dag i praksis kun har to aktører – Retriever og Infomedia.
– Vi forventer at det ikke lenger vil være reell konkurranse i markedet ettersom vi da blir stående igjen med kun én leverandør som er av en slik størrelse at de kan betjene hele Oslo kommune, skriver kommunen til tilsynet.
De viser til at konkurransesituasjonen allerede er skjør, ettersom det kun har vært Retriever og Infomedia som har konkurrert om kontrakten med kommunen i tidligere anbudsrunder. Mindre leverandører finnes, men kommunen mener de ikke har kapasitet til å levere i samme skala.
Kommunen antar at dette vil føre til noe i nærheten av en monopolsituasjon og at markedsstrukturen vil begrense kjøpermakten.
Bane NOR deler bekymringen og mener fusjonen i realiteten vil skape et monopol.
– For oss er det kun to store leverandører av medieovervåkingstjenester; Retriever og Infomedia. Det er noen andre tilbydere, men de har ikke et nasjonalt medietilfang. Hvis det kun i fremtiden blir én leverandør, blir det i realiteten en monopolsituasjon og ingen reell konkurranse. Det vil kunne påvirke pris, kvalitet og initiativer til å utvikle seg. Det ville være svært uheldig, skriver Bane NOR.
Også Forsvaret er tydelige i sin bekymring. De gjennomførte en anbudsrunde for en ny rammeavtale i 2023, hvor kun to selskaper leverte tilbud – Retriever og Infomedia. Retriever vant anbudet.
– En foretakssammenslutning mellom Retriever og Infomedia vil, iht. vår kjennskap til markedet og våre behov, føre til at konkurransen opphører, skriver Forsvaret.
Med mindre konkurranse forventer de økte priser og en konsolidert markedsmakt.
Frykter høyere priser
Da Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) sist utlyste anbud for medieovervåkning, var det kun Retriever og Infomedia som leverte tilbud.
– Leverandørene leverer omtrent samme tjeneste (innhold). Infomedia vant på pris, skriver DFØ til tilsynet.
Direktoratet advarer om at dersom én aktør får enerett til medieinnhold bak betalingsmurer, kan det svekke insentivene for utvikling og påvirke prisnivået.
Sykehusinnkjøp HF frykter også høyere priser:
– Foretakssammenslutningen medfører at vi kun mottar tilbud fra én leverandør. Dette vil kunne medføre høyere priser på tjenesten på sikt, skriver helseforetaket.
Ved forrige utlysning mottok Sykehusinnkjøp HF også kun tilbud fra Infomedia og Retriever, der førstnevnte vant etter en vurdering av «pris og kvalitet».
Også Innovasjon Norge beskriver markedet som allerede svakt konkurranseutsatt.
– Sammenslåing av Retriever og Infomedia betyr at det er liten konkurranse.
Samtidig peker de på mulige fordeler, som «bedre arbeidsflyt» og «mindre tid brukt på administrasjon». Likevel advarer de mot at redusert konkurranse kan svekke tjenesteutviklingen og redusere prispresset.
If Forsikring, som har byttet leverandør fra Infomedia til Retriever, mener det finnes få aktører med bred nok tilgang til medier bak betalingsmurer.
– Færre tilbydere av medieovervåkning med bred tilgang av mediekilder skaper forventning om redusert kjøpermakt, skriver forsikringsselskapet.
Vil vurdere avtalen
NRK kjøper medieovervåkning fra både Retriever og Infomedia, med en årlig kostnad på henholdsvis 924.000 og 610.000 kroner. Valg av leverandør er til diskusjon.
– Vi ønsker å gjøre en større utredning av behov og muligheter knyttet til ekstern medieovervåkning. Vi planlegger å gjennomføre dette i 2025, skriver NRK til tilsynet.
NRK vil vurdere Infomedia-avtalen, men understreker at dette skjer uavhengig av fusjonen. De oppgir samtidig at de ikke har nok innsikt i markedet til å uttale seg om konsekvensene av en sammenslåing.
Amedia svarer at de «utover generelle synergieffekter, som vel er målet i de fleste fusjoner», ikke kjenner til konkrete konsekvenser av fusjonen.
Schibsted har heller ikke gitt noen konkret vurdering av sammenslåingen.
Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL), som er kunde av Retriever, forventer at fusjonen ikke vil føre til urimelige prisøkninger, men tar ikke stilling til konkurransesituasjonen.
Deler av svar fra Mynewsdesk, Meltwater, Equinor, Nordea og Uno-X Mobility er unntatt offentlighet.
Registrert bekymringene
Til KOM24 sier Konkurransetilsynet:
– For å forstå markedets dynamikk og hvordan denne foretakssammenslutningen kan påvirke konkurransen, innhenter vi innspill fra både Retriever, Infomedia og andre aktører i markedet, samt fra selskapenes kunder. Vi har registrert bekymringene som fremkommer i artikkelen og tar dem med i våre vurderinger, sier Magne Geber i tilsynet.
Robert Söderling, CEO i Retriever og utpekt som administrerende direktør for det nye, sammenslåtte selskapet, er den eneste fra Infomedia og Retriever som har mandat til å uttale seg til pressen. Han har valgt å ikke kommentere saken.
For ordens skyld: KOM24 ble nylig kjøpt av Watch Media Norge - som eies av JP/Politikens Hus. De eier også Infomedia. Eierskapet har ingen betydning for vår dekning av saken.