MENINGER:
Om stjerner som dør og nye stjerneskudd
«Spol tilbake omtrent tolv år. Et mangeårig samarbeid om en tidligere effektkonkurranse oppkalt etter en stjerne på stjernehimmelen var i ferd med å slå sprekker», skriver Jan Morten Drange i ANFO.
Hva gjør vi nå tenker vi i ANFO?
For å gjøre en lang historie kort saumfarte vi verden for inspirasjon om effekt konkurranser og endte opp med å etablere vår egen konkurranse, ANFO Effekt.
I dag føles det som en liten evighet siden vi for aller første gang møttes til prisutdeling i Posthallen. Nå 12 år etter har vi i ANFO Effektbasen nesten 1300 caser og vi drister oss til påstanden om at vi har lykkes ganske bra.
Kanskje er dette den aller viktigste konkurransen i bransjen?
– Mange har blitt mye flinkere!
ANFO Effekt utvikler seg sammen med bransjen. Ikke nødvendigvis de store endringene fra år til år, men likevel nok til at vi alltid er i takt med utviklingen i markedet.
Senest i år har vi delt en kategori og introdusert en ny kategori i Bærekraft. Akkurat det er neppe veldig overraskende. Vi har også introdusert spesialpriser, vi deler ut Grand Prix når det er grunnlag for det og ikke minst har vi delt ut hedersprisen Årets Birøkter, til bedrifter og personer som har utmerket seg spesielt, noen ganger. Senest i fjor til relativt lille Lerum, som i alle disse årene har inspirert bransjen med gode caser, beundringsverdige resultater, men med relativt så budsjetter.
I løpet av disse årene har vi som bransje blitt flinkere. Mange har blitt mye flinkere! Men vi er ikke i mål. Målet vil nok alltid ligge litt foran oss, men vi jobber jo hver eneste dag for å tette gapet mellom der vi er og det vi til enhver tid opplever som det naturlige målet.
Der vi tidligere hadde en liten eksklusiv klan som var litt mer opplest enn oss andre har jeg nå følelsen av at vår nasjonale effekt-mafia har blitt en ganske stor gjeng.
Vi er mange som har blitt godt kjent, og gode venner, med den internasjonale effekt ekspertisen de senere årene. Ubeskjedne som vi er tar vi også en stor del av æren for å ha introdusert både den globale effektduoen Peter Field/Les Binet og ikke minst Karen Nelson-Field og hennes Amplified Intelligence til det norske markedet.
Det morsomste var kanskje likevel, og kanskje særlig nå i ettertid, da vi fløy inn Byron Sharp fra Ehrenberg-Bass Institute hele veien fra Adelaide i Australia til Oslo og ANFO. Det gjorde han ene og alene fordi vi kjøpte 350 eksemplarer av «How Brands Grow». At vi gjorde det samme med medforfatter Jenny Romaniuk og «How Brands Grow Part 2» noen år senere var neppe noen stor overraskelse. Om vi i dag, i lys av det vi nå vet om fly og miljøavtrykk, hadde gjort det samme tror jeg ikke.
Alltid begrenset med midler
Vi har i mange år snakket mye om reklame og kommunikasjonseffekter. Virkemidlene er effektive brukt riktig. Noen ganger veldig effektive. Samtidig vet vi at det finnes varianter og oppskrifter som fungerer bedre enn andre.
Det er heller ikke alltid vi måler på det som er det riktige å måle på. Vi vet jo at både antall likes og antall klikk er noe mange tyr til når en investering skal begrunnes. Og lenge har mange sluppet unna med altfor lettvinte forklaringer.
I krevende tider, og vi er i en utfordrende tid for øyeblikket, er det enda viktigere å få ekte effekter ut av den investeringen som gjøres.
I realiteten har vi alltid begrenset med midler. Da er det avgjørende å bruke de midlene vi har på en riktig måte. Og ikke minst dokumentere det vi gjør med tanke på fremtidig læring. Eventuelle feil skal man lære av, men ikke repetere.
Det er en grunn til at vi gjerne snakker om reklame- og mediemarkedet i sammenheng. Alt henger gjerne sammen med alt. Vi er sannsynligvis alt for lite opptatt av media. Det er rart all den tid vi bruker 25 milliarder på dette. Minst.
Hadde vi vært litt mer opptatt av media hadde vi nok også vært langt mer kritiske til enkelte giganters fremvekst og en sementering av litt for lettbente sannheter i favør av enkelte digitale muligheter og angivelige dokumentasjon. Her har vi nok systematisk, og over tid, etablert det vi nå må kunne si var en helt feil sannhet knyttet til effekter.
Kompromissløs effekt
Selv om vi nå skriver 2023, og mange har blitt veldig mye flinkere, vet vi som bransje fortsatt for lite om hva som forklarer skikkelig effektiv kommunikasjon. Sitatet «Half my advertising spend is wasted; the trouble is, I don’t know which half», lever fortsatt.
I mange tilfeller er situasjonen langt verre enn det som sies i dette litt flåsete uttrykket som enten er sagt av den amerikanske retailmagnaten John Wanamaker eller britiske Lord Leverhulme som grunnla Unilever. Disse gutta døde henholdsvis i 1922 og 1925 så vi snakker uansett om ting som ble sagt for 100 år siden.
Vi lever godt med at man forklarte dette slik for 100 år siden. Akkurat som vi lever godt med en klassisk 50/50 opphavsforklaring. I 2023 forventer vi imidlertid så mye mer.
Derfor er vi i ANFO så kompromissløst opptatt av å dokumentere effekter. Og derfor er ANFO Effekt så viktig. Det har vi vært siden 2011 og det skal vi definitivt være i årene som kommer også!
———————————————-
Dette er et meningsinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i KOM24? Send ditt innlegg til meninger@kom24.no.