Barn blir drevet på flukt, blir rekruttert til væpnet konflikt, blir voldtatt og giftet bort, blir skilt fra familien og får ikke gått på skolen. Camilla Gilje Thommessen har gjort det til sitt livsoppdrag å formidle disse hjerteskjærende og glemte historiene.

Camillas møte med tidligere barnesoldater: – Ble plutselig personlig

Det nærmer seg verdens største dugnad. Camilla Gilje Thommessen er innholdsansvarlig i TV-aksjonen, som i år går til Redd Barnas arbeid for å hjelpe barn rammet av krig og konflikt. 

Publisert

Camilla Gilje Thommessen, med snarere 20 års erfaring innen kommunikasjon i bistandsbransjen, har gjort det til sitt livsoppdrag å formidle historiene til de som trenger det mest. 

Fra SOS-barnebyer til Røde Kors og nå som innholdsansvarlig for TV aksjonen i NRK, i samarbeid med Redd Barna, har hun reist verden rundt for å kaste lys på utfordringene som barn rammet av krig og konflikt står overfor. Hennes nyeste oppdrag er intet unntak. 

Historier som beveger

I juni besøkte hun DR Kongo, et av mottakerlandene for årets TV-aksjon. Der traff hun tre unge gutter, to på 15 år og en på 16 år, som nylig hadde rømt fra væpnede grupper. Det gjorde et enormt inntrykk på henne. 

– Ramazani var et barn og samtidig soldat, en hjerterå virkelighet han deler med flere tusen unge gutter og jenter i Kongo. 

– Det var spesielt sterkt da jeg har en 15 år gammel gutt selv. Det ble plutselig personlig, sier hun. 

Mens hun var i flyktningleirene, intervjuet hun også en ung jente som hadde flyktet med familien sin etter at huset deres ble satt i brann av væpnede grupper. Jenta hadde vært vitne til noe grusomt, som hun først nølte med å dele. 

En barnepsykolog ble tilkalt, og det var da hjerteskjærende detaljer kom til overflaten. Hun hadde sett bestefaren og onkelen bli brutalt drept med macheter. 

Historien hjemsøkte Camilla lenge etter at hun hadde forlatt Kongo, og hun måtte søke støtte for å bearbeide de sterke inntrykkene.

– Jeg klarte ikke å få ansiktet og historien hennes ut av hodet, forteller hun. 

Camilla Gilje Thommessen kjenner på en enorm mening i det hun gjør, og at hun alltid skulle fortalt og formidlet flere historier.

Vil mobilisere

Camilla har også reist til Somaliland, Ukraina, Colombia, El Salvador og Honduras, og i hvert av disse landene har hun samlet på historier som setter dype spor. 

450 millioner barn vokser opp i krigs- og konfliktområder, og det har aldri vært så mange barn på flukt i verden som i dag. 

Hun tror på kraften i historiefortelling for å engasjere folk i humanitært arbeid og veldedighet. 

– Det handler om å få folk til å føle noe, sier hun. 

– Hver dag risikerer barna å bli skutt eller voldtatt, og plutselig å måtte flykte fra alt de kjenner, fortsetter hun. 

Så mens TV-aksjonen nærmer seg, jobber frivillige for å mobilisere bøssebærere. Å møte folk fysisk på døra har vist seg å være svært effektivt. 

– For hver dør det bankes på, vil flere få hjelp, sier hun.

– For det personlige møtet i døra når man går med bøsse, er både viktig og hyggelig. Det skaper tillit og minner folk på at det er TV-aksjon, fortsetter hun. 

Grenseløs nestekjærlighet

Gjennom sine reiser og intervjuer ønsker Camilla å minne oss om den felles menneskeligheten som går på tvers av landegrenser og kulturer. 

Til tross for de tøffe øyeblikkene hun har opplevd i arbeidet sitt, er det håpet og samholdet blant mennesker i nød som hun bærer med seg hjem. 

– Det er en påminnelse om at vi ikke skal ta for gitt hvor bra vi har det i Norge, sier hun, og fortsetter:

– Det er viktig å huske at det finnes en verden der ute, og de er akkurat som oss – opptatt av de samme verdiene. 

TV-aksjonen sendes på NRK1 søndag 22. oktober 2023.

Powered by Labrador CMS