
Fire av ti nordmenn støtter et TikTok-forbud
Her stikker vi om TikTok blir forbudt i Norge.
TikTok har lenge vært i hardt vær i hele verden med mistanke om at data blir delt med det kinesiske kommunistpartiet.

I USA gikk det så langt at Representantenes hus vedtok at det kinesiskeide eierselskapet ByteDance måtte selge TikTok i USA eller bli forbudt i landet i mars 2024. Senatet godkjente det samme vedtaket, men da Donald Trump ble president utsatte han forbudet i 75 dager. Den fristen gikk ut i begynnelsen av april, men er nok en gang utsatt i 75 dager.
Det er i dag 1,27 millioner norske TikTok-kontoer.
Halvparten med negativ oppfatning
I en undersøkelse IPSOS har gjort i forbindelse med sin SoMe Tracker svarer hele 45 prosent av nordmenn at de har en negativ oppfatning av TikTok.
Kanskje ikke overraskende er det de yngste som er mest positive til app-en, hvor 43 prosent av de som har svart er positive. Deretter går det sakte, men sikkert nedover. Blant dem som er mellom 30–39 er det bare 18 prosent som har et positivt inntrykk av app-en. Her er det 59 prosent som er negative.
Det nordmenn er mest skeptisk til med TikTok er misinformasjon og falske nyheter. Hele 60 prosent sier de er det i meget eller ganske stor grad.
Halvparten av oss bekymrer oss for datasikkerheten og personvernet, mens nesten like mange er bekymret for avhengighet og upassende innhold.
42 prosent av de som har svart er og positive til et forbud mot TikTok i Norge. Der det får mest større er blant dem mellom 30–39 år. Her vil halvparten ha et forbud.
Men selv blant de mellom 18–29 år er det 37 prosent som er positive til et forbud.
To av ti av dem som har svart er negative til et forbud og 38 prosent svarer verken eller eller vet ikke.
IPSOS har også spurt hvordan diskusjonen om et forbud påvirker deres brukervaner på TikTok og bare fem prosent sier de vurderer å slette kontoen sin, mens omtrent like mange sier de bruker TikTok mindre.

Skulle det ende med et forbud mot TikTok er det ingen tvil om hvor nordmenn stikker.
Dette svarer TikTok
Da er det Instagram (32 prosent) og Snapchat (20 prosent) som er nordmenns favoritt.
KOM24 har vært i kontakt med TikTok som har sendt oss denne kommentaren, som et svar på våre spørsmål:
– Som det går an å lese i vår siste rapport om håndheving av retningslinjer for fellesskapet, fjerner TikTok 98,8 prosent av desinformasjon proaktivt og 87,8 prosent innen 24 timer. Vi samarbeider også med eksterne faktasjekkere for å styrke arbeidet mot villedende innhold. For å møte høye krav til datasikkerhet har vi gjennom Project Clover og vårt nye datasenter i Hamar styrket beskyttelsen av europeiske brukerdata med avanserte sikkerhetstiltak, strenge tilgangskontroller og uavhengig revisjon, skriver Lukasz Lindell, Senior Policy Communications Manager, TikTok Nordics, i en e-post til KOM24.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no