F.v. Elena Gonder dro til Cape Town, og Jonas Helland flyttet til Lausanne for sine Work Your World-opplevelser. Helland rakk også innom hovedkontoret til Publicis i Paris på veien hjem.

Elena og Jonas flyttet kontoret utenlands gjennom Publicis-programmet Work Your World

Kommunikasjonsrådgiveren fikk føle på «load shedding» i Cape Town og søke-spesialisten gjorde som mange andre nordmenn og flyttet til Lausanne.

Publisert Sist oppdatert

I januar 2022 lanserte Publicis programmet Work Your World, som tilbyr fleksibilitet og utviklingsmuligheter for de ansatte. Publicis-huset i Apotekergata i Oslo huser de tre byråene Starcom, MSL og Kitchen og gjennom programmet åpner de for at ansatte kan ta med arbeidet og flytte til ett av de 100 landene Publicis-gruppen har kontorer.

Kommunikasjonsrådgiver i MSL, Elena Gonder valgte å legge sitt Work Your World-opphold til Cape Town. 

– Det var helt fantastisk. Jeg har hatt lyst til å reise dit lenge, og da programmet ble tilgjengelig var det en fin mulighet å kombinere både jobb og ferie, sier Gonder til KOM24.

Ikke trygt med Dumpster Deli

Work your World går ut på at de ansatte kan jobbe inntil seks uker i året med sine vanlige arbeidsoppgaver fra hvilket som helst av de 130 Publicis-kontorene i hele verden. 

Dette var utsikten til Gonder fra kontoret.

Gonder begynte sitt opphold med en presentasjon av seg selv og den norske Publicis-gruppen, for sine sør afrikanske kolleger. I løpet av drøye fem uker oppdaget hun at det er få forskjeller mellom hvordan de to kontorene jobber – til tross for avstanden.

– De jobber med veldig mye av det samme som oss i Publicis MSL, så det går mye i mediehåndtering, pressekontakt, og krisekommunikasjon. I tillegg jobber de også med mange influensere. 

Det var først da hun presenterte Dumpster Deli-kampanje, at det ble tydelig at de to kontorene står overfor ulike problemstillinger.

– Jeg trakk fram Publicis Kitchens Dumster Deli, for å vise fram noe av det vi har jobbet med i Norge. Og ett av de første spørsmålene som ble stilt var hvordan vi håndterte sikkerheten i forbindelse med kampanjen. De fortalte at de aldri kunne gjort noe lignende, fordi det kunne skapt ville tilstander hvis de plasserte en søppeldunk full av mat i hovedstaden. Mens vårt fokus er hovedsakelig knyttet til matsvinn.

Middag i mørket

Før avreise var sikkerhet det eneste Gonder så på som en mulig utfordring. 

– Jeg var litt bekymret for kriminalitet, men det gikk veldig fint, selv om det er visse forholdsregler å ta. Blant annet var jeg lite ute etter at det ble mørkt og bestilte gjerne en Über for å komme meg hjem.

Gonder sammen med Gavin Etheridge (Managing Director i MSL, Cape Town).

Kollegene passet godt på henne og viste stor omtenksomhet.

– Den ene dagen hadde jeg tenkt til å gå hjem til leiligheten som bare var ti minutters gåavstand fra kontoret, men fikk raskt beskjed av kolleger utenfor bygget at det måtte jeg ikke finne på. Og da jeg dro fram mobilen for å bestille en Über, fikk jeg raskt beskjed om at jeg ikke kunne stå med mobilen i hånda, men måtte gå inn i bygget for å bestille.

Strømkutt er også noe som preget hverdagen i Cape Town.

– I Sør-Afrika er det rasjonering av strøm fordi strømnettet er så dårlig, og det var veldig uvant i starten. Men man tilpasser seg og blir raskt vant til det, og jeg må innrømme at det faktisk var litt deilig med en pause. Her er vi jo vant til å alltid være på nett – så det ble en fin kontrast til livet i Norge. 

Rasjoneringen kalles for «load shedding», og annonseres i en app som viser tider strømmen kuttes i de ulike områdene av byen.

– Man lærte seg fort at man ikke burde gå inn i en heis rett før et strømkutt, og at middagen måtte være helt ferdig. Det var ikke uvanlig å spise middag med lommelykt.

– En unik mulighet

Jonas Helland, som er Head Of Search dro til Lausanne i Sveits, og fikk testet livet som skatteflyktning med kremutsikt rett mot de sveitsiske Alper fra sine kontorlokaler. 

Helland benyttet muligheten til å reise i løpet av sitt Sveits-opphold. Her er han sammen med venner i Milano for å se Champions League-kvartfinalen mellom AC Milan og Napoli.

– Det var nydelige rammer og veldig spennende å få bo i Sveits. Programmet åpner opp for en helt unik mulighet og jeg sitter igjen med masse inspirasjon. Det var mange interessante faglige diskusjoner og nyttig å se hvordan de løser mange av de samme problemstillingene vi har.

Han var langt ifra den eneste utenlandske på kontoret.

– De gliste godt da de fant ut at jeg var norsk, for da var det endelig 20 ulike nasjonaliteter og 30 ulike språk på kontoret. Det er få av de som jobber der som faktisk er født i Sveits.

Helland deltok i flere introduksjoner om nye verktøy som Sveits-kontoret benytter seg av.

– Vi er i en tid hvor det skjer mye og verktøy som oppdateres hele tiden. Og den faglige utviklingen synes jeg er utfordrende i egen jobbhverdag, så det var veldig nyttig å finne ut av hvem som har mye erfaring og kompetanse i de ulike rollene. Etter å ha møttes er det veldig mye enklere å fortsette diskusjoner og deling av kompetanse over Teams. Det er en av de største fordelene med Work Your World-programmet.

Gull verdt

Både Helland og Gonder kunne tenke seg et nytt utenlandsopphold neste år.

– Det er så mange fordeler med å møte folk i andre land som jobber med det samme som seg selv. Det å diskutere, kaste ball og lære nye ting er viktig i vår bransje. Og det at jobben og sjefen gir oss en slik mulighet er gull verdt, sier Helland. 

Begge fikk også virkelig øynene opp for hvor stor Publicis-gruppen er.

– Jeg var med på en konferanse for hele Publicis Afrika, og plutselig kom MSL i Ghana opp på skjermen. Da fikk jeg følelsen av hvor stor Publicis er, og det var veldig inspirerende og motiverende.

I tillegg trekker begge fram det å bo utenlands i en periode som en stor gevinst.

– Vi var borte i nesten seks uker, og det er lenge nok til å kjenne på hverdagen i et helt nytt land. Dette var en super mulighet for å møte og bli kjent med kolleger på et annet sted, i tillegg til å utfordre, men også utvikle oss selv.

Powered by Labrador CMS