
Langer ut mot Jobbi.no: – Et realt shit-show
Anonyme jobbvurderinger er nå bare noen tastetrykk unna – og debatten er i gang. Nå svarer også byråtoppene på hva de tenker om å kunne bli vurdert offentlig.
Jobbi.no ble nylig lansert, og omtales som en slags «TripAdvisor for arbeidslivet».
Alle kan legge inn anonyme vurderinger av norske arbeidsplasser, så lenge de verifiserer seg med Vipps. Det kreves verken ansettelsesbevis eller dokumentasjon – noe som får flere til å reagere.
– Har du hørt om Jobbi.no? Ikke? Vel, det kommer. Og når du gjør det, er det bare å finne frem popcornet – for det er et realt shit-show på gang, skriver Eirik Leren, assisterende direktør i Lørenskog kommune, på LinkedIn.
Gründer Fredrik Fornes avviser kritikken – les hans tilsvar lenger ned i saken.
– En gapestokk

Til KOM24 utdyper Leren:
– Det blir for lett å være stygg og tøff når man kan skjule seg bak anonymitet. Jeg ser på det som en gapestokk hvor arbeidsgivere settes i sjakk matt – uten mulighet til kontradiksjon.
Leren advarer særlig mot omtale av enkeltledere i krevende personalsaker, og mener plattformen åpner for «anonyme skudd i mørket».
– Det er ikke den type ytringsrom vi trenger mer av i arbeidslivet.
– Du skriver at dette er «en fest for feiginger» – er det ikke også modig å si fra, selv anonymt, i et arbeidsliv der mange frykter represalier?
– Det synes jeg, men da må man bruke ordningene som finnes – som varslingsinstitutt, tillitsvalgte eller verneombud. Når det i stedet legges ut anonymt på nett, blir det mer som Jodel – en kime til groms.
– Viss risiko for misbruk
Fornes har understreket at Jobbi ikke skal bli en plattform for uthenging. Ifølge ham modereres alle innlegg, og innhold med navn, personangrep eller juridiske anklager fjernes.

– Det finnes en viss risiko for misbruk – men den er liten. Verdien vi skaper ved å åpne for ærlige tilbakemeldinger er langt større, sa Fornes til KOM24 ved lansering.
Leren er ikke overbevist.
– Jeg har lest mange vurderinger allerede, og mange ligger i grenseland mellom vurdering og varsling. Da er det alvor.
Han mener retningslinjene og modereringen ikke holder mål, og tror ikke arbeidsgivere vil eller bør engasjere seg i plattformen:
– Jeg snakker for meg selv, men jeg kan ikke se for meg at en kommune eller annen seriøs arbeidsgiver skal bruke tid på å svare i et kommentarfelt. Det blir helt feil arena.
Dette sier byråtoppene
Flere virksomheter i kommunikasjonsbransjen er allerede omtalt.
TRY-sjef Sindre Beyer tar nylanseringen med ro:

– Vi har fokus på det vi driver med – kundene våre, de ansatte og hvordan vi presenterer oss ute på skoler og universiteter. Så får andre vurdere hva anonyme ratinger betyr for dem i arbeidsprosessen. Det har vi et avslappet forhold til.
Han sier han ikke har grunn til å kritisere eller mene så mye om tjenesten nå.
– Markedet får avgjøre om den har livets rett.
Beyer peker likevel på:
– Negative vurderinger kan bunne i konflikter – og da er det umulig å ettergå. En journalist kunne for eksempel aldri publisert påstander fra anonyme kilder som ikke kan identifiseres.
– Utfordrer oss alle
NoA Ignite har fått med seg vurderingene som allerede er publisert om byrået.
– Vi tror på verdien av åpenhet, også når den kan være ubehagelig. Som ledere må vi tåle å lytte til alle stemmer, inkludert de anonyme, sier administrerende direktør Trond Vidar Storhaug.

De kommer til å følge med på vurderingene som legges inn – men ikke for å forsvare seg.
– For oss handler det om å fange opp signaler og lære av tilbakemeldingene som kommer, slik at vi kan fortsette å utvikle oss som arbeidsplass.
Storhaug mener Jobbi kan bidra til nyttig åpenhet, så lenge de har rutiner for å validere informasjon og fjerne feil. Den største utfordringen, slik han ser det, er at det lett kan oppstå skjevheter i hva som deles.
– Noen arbeidsgivere kan ha mange fornøyde ansatte som ikke gir vurderinger, mens andre kan få et uforholdsmessig negativt bilde basert på noen få misfornøyde stemmer.
Storhaug mener anonyme tilbakemeldinger kan gi ærlige innspill, men sier at det viktigste er å ha gode interne kanaler, gjerne også anonyme, der ansatte trygt kan si hva de mener.
– Når ansatte velger eksterne plattformer for å dele erfaringer, som også vi har opplevd, ser vi det som et signal om at vi må jobbe enda hardere med å sikre at våre interne kanaler oppleves som trygge og effektive.
Om Jobbi vil bestå over tid, mener Storhaug er vanskelig å spå.
– Men behovet for åpenhet og transparens i arbeidslivet forsvinner ikke. Dette utfordrer oss alle til å gjøre mer enn bare å si at vi har en åpen kultur – vi må faktisk praktisere det.
– En artig idé, men…
Kjetil Botten Skogly, konsernsjef i Ahead Group – som består av byråene Bloom, 11:11, Wergeland Apenes, Oculos og MediaCatch, ser både potensial og utfordringer:

– Det er en artig idé som nok kan fange manges interesse når det kommer til å finne informasjon om en potensiell arbeidsplass.
Skogly mener samtidig at det er vanskelig å vite hvor representativt bildet som tegnes, faktisk er.
– Vi vet vel alle nå at det å slippe folk anonymt til på et nettsted, kan føre til ekstreme utslag av både elsk og hat – som ikke nødvendigvis representerer virkeligheten.
Ahead-sjefen mener det også for Jobbi kan være krevende å sikre tilstrekkelig anonymisering og følge egne retningslinjer.
– Utover det er vi positive til alt som kan bidra til å gjøre arbeidsplasser tilgjengelige og enda bedre.
– Naturlig at noen reagerer
Jobbi-gründer Fredrik Fornes avviser kritikken.
– Det er ikke riktig at arbeidsgivere ikke kan svare. Alle kan gjøre krav på sin bedriftsprofil, helt gratis, og svare på vurderinger, sier han.
Fornes sier det modereres fortløpende, og at innhold som bryter med retningslinjene, fjernes.

– Brukere kan også flagge innlegg de mener er usaklige eller inneholder juridiske anklager. Vi ser hele tiden på hvordan vi kan forbedre oss, og vurderer å innføre KI-basert forhåndssjekk av innhold før publisering.
Han mener kritikken må ses i lys av at Jobbi fortsatt er helt nytt.
– Vi har bare eksistert i noen dager, og skal utvikle videre. Men så langt ser vi en overvekt av positive vurderinger – det drukner bare litt i fokuset på det negative.
Fornes sier han har fått støtte fra flere ledere som har blitt omtalt.
– En sa at det føltes litt vondt, men at det var nødvendig. Det sier mye. Når vi skrur på lyset i norsk arbeidsliv over natta, er det naturlig at noen reagerer. Noen vil ikke like det – og det må være greit.