Politidirektoratet: – Det er vondt
– Intensjonen er ikke framstå forvirrende eller uklar, men det blir likevel effekten av manglende samhandling og dialog
– Aller først ønsker jeg si at si at alle vi som jobber i politiet kjenner på at vi ikke evnet å beskytte og gjøre jobben vår godt nok i juni i for. Vi skal ivareta innbyggernes behov for trygghet og frihet. Det klarte vi ikke i fjor, det forteller rapporten tydelig – og det er vondt.
Det sier Hilde Ebeltoft-Skaugrud, kommunikasjonsdirektør i Politidirektoratet til KOM24.
– PST og politiet må samarbeide bedre
Torsdag kom rapporten etter 25. juni-utvalget og den kom med hard kritikk av politiet etter masseskytingen i Oslo i fjor sommer.
Ebeltoft-Skaugrud sier at det er særlig to læringspunkter de sitter igjen med på kommunikasjonssiden.
– Det ene er at vi overlot et altfor stort kommunikasjonsansvar til Oslo Pride og det andre er at samhandlingen mellom Oslo politidistrikt, PST og Politidirektoratet ikke var god nok om hvordan man skulle kommunisere ut om angrepet, sier hun.
Hun sier at framover må man bedre samhandlingsstrukturen mellom politiet og PST, både på fagsida og kommunikasjonssida.
– Politiet og PST er avhengig av ensartet og helhetlig kommunikasjon ut mot befolkningen. Så ser vi at uklarhetene som oppstår, kan ha sammenheng med at man opplevd et betydelig tidspress og at noe av informasjonen var gradert.
Hun sier at framover skal de så på hvordan de kan få en bedre samhandlingsstruktur mellom politiet og PST, både på fagsida og kommunikasjonssida.
Utvalget peker på at flere av tingene som gikk feil under angrepet den 25. juni og var blitt pekt på etter angrepet på Al-Noor-moskeen i 2019. Ebeltoft-Skaugrud sier at har gjort en del siden da.
Blant annet er det etablert en faggruppe på kommunikasjonsberedskap i etaten, det er oppdatert planverk og rutiner og generelt forbedret samhandling.
– Jeg opplever at vi innad i politiet samarbeider og samhandler tett og godt. Evnen til å støtte hverandre internt i politiet skal vi fortsette med, fremover må vi jobbe for økt samhandling og evne til samarbeid mellom politiet og PST.
– Hvordan skal dere gjøre det konkret?
– Vi opplever at dialogen med PST og kommunikasjonsenheten er god, men kommunikasjon i PST og politiet må bygge samarbeidsstrukturer i rolige tider. Da vil det også være mye enklere å å samhandle og jobbe sammen når krisen inntreffer, sier hun.
Ikke intensjonen
Utvalget skriver i rapporten at politiet og PST burde ha brukt mer av lærdommen man fikk om kommunikasjon under koronapandemien.
For det kommer fram i rapporten at flere i politi og PST antyder at uklarhet knyttet til deres roller kan bli forsterket ved at de sto på samme pressekonferanse.
Det mener utvalget ikke stemmer.
De skriver at en erfaring fra kommunikasjonsarbeidet etter to år med pandemi og krisekommunikasjon at det at flere og tidvis uenige etater møter pressen sammen, også kan bidra til økt forståelse for ulike roller, uten at tilliten til myndighetene svekkes, økte muligheter for å kommentere på hverandres budskap og til å klargjøre uklarheter eller ulike tilnærminger etatene imellom før eventuelle misforståelser eller feil får gjøre unødig skade.
Ebeltoft-Skaugrud mener ikke at de har gjort en annen vurdering enn koronautvalget, men at dette handler om at man ikke har evnet å samhandle godt nok i forkant.
– Intensjonen er ikke framstå forvirrende eller uklar, men det blir likevel effekten av manglende samhandling og dialog, innrømmer hun.
Hun sier at politiets kommunikasjonsmiljø er lite sammenlignet med andre, derfor jobber de med flere utviklingsprosjekt for å forsterke miljøet og sikre det hun kaller for gripbarhet.
– Vi er i gang med flere store utviklingsarbeid for kommunikasjonsmiljøet i hele etaten der målet blant annet er å redusere sårbarhet i små kommunikasjonsmiljøer og øke kommunikasjonskraften på utvalgte områder.
KOM24 har forsøkt å komme i kontakt med PST, men de har ikke besvart våre henvendelser.