Rohan Sandemo Fernando sier det var en svært krevende situasjon for dem i fjor sommer.
Rohan Sandemo Fernando sier det var en svært krevende situasjon for dem i fjor sommer.

25. juni-rapporten: 

– Det som politiet kalte en anbefaling var de facto en ordre for oss

Rapporten fra 25. juni-utvalget anbefaler at politiet tar et større kommunikasjonsansvar i krisesituasjoner

Publisert Sist oppdatert

– Det er godt for oss å se at det er to kapittel som tar for seg og belyser de mange umulige beslutnings- og kommessigmessige dilemmaene PST og politiet satte oss som arrangør i.

Det sier Rohan Sandemo Fernando, kommunikasjonsrådgiver i Oslo Pride til KOM24.

– Kunne ikke gamble med sikkerheten

Torsdag denne uken kom rapporten fra 25. juni-utvalget etter masseskytingen i Oslo sentrum i fjor sommer der to personer ble drept.

Rapporten er veldig tydelig på at politiet burde gjort mer og at de overlot for mye av kommunikasjonsarbeidet til Pride. 

Både den 25. juni og den 27. juni ble ansvaret for å beslutte og kommunisere avlysningene av store og viktige arrangementer overlatt til Oslo Pride. Samtidig opplevde Oslo Pride at de aldri hadde noe reelt valg når politiet først anbefalte dem å avlyse arrangementene.

Fernando sier at det satte dem i en vanskelig skvis.

– Det som politiet kalte en anbefaling var de facto en ordre for oss. Som arrangør kunne vi ikke gamble med sikkerheten. Vi satt med stor frykt for det som ikke ble fortalt oss, forteller han.

– Hvordan var det å sitte i det?

– Det var svært krevende. Når man skal kommunisere en krise er det et veldig stort informasjonsbehov og det er behov for forskjellig informasjon basert på hvilke målgrupper, peker han på og sier at de jobbet med kommunikasjon mot media, publikum, den skeive bevegelsen og alle samarbeidspartnerne. 

– Det var krevende å tilpasse den kommunikasjonen mot de forskjellige målgruppene uten at vi satt med begrunnelsen for avlysningene som vi måtte fatte og måtte forsvare det på vegne av andre enn oss selv, sier han. 

I rapporten står det at utvalget anbefaler mer og raskere åpenhet om grunnlaget for sine vurderinger og råd. 

I denne situasjonen kunne en forklaring på anbefalingen om avlysning av de to arrengementene den 25. og 27. juni bidratt til å forankre og få økt forståelse i de skeive miljøene spesielt og befolkningen generelt, mener de.

– Det var veldig vanskelig

Fernando sier at det de som definitivt fikk det største presset på seg med spørsmål fra både pressen og publikum og samtidig var det de var den aktøren som satt med det minste beslutningsgrunnlaget og det minste overblikket over hendelsene, trusselbildet og mulige følgeangrep. 

– Det var veldig vanskelig, sier han.

25. juni-utvalget er veldig klar på at en slik situasjon er ikke i tråd med ansvarsprinsippet for krisekommunikasjon, som har til hensikt å koble ansvar for håndteringen av en krise med ansvar for å kommunisere om den. 

I dette tilfellet ble dette ansvaret også en tilleggsbelastning for Oslo Pride fordi de også var sterkt berørt av og et offer for angrepet, peker de på.

Deres anbefaling er at politietatene bør i ekstraordinære hendelser som denne ta et større kommunikasjonsansvar slik at de ikke overlater krevende kommunikasjonsoppgaver til ofre og grupper i en sårbar situasjon.

– Rapporten er sterk lesing, og vi kommer til å jobbe med de svakhetene som den peker på, skriver Rune Alstadsæter som leder stab for kommunikasjon ved Oslo politidistrikt i en e-post til KOM24.

Politiet lover forbedring

Han skriver videre at de samarbeider godt med de skeive organisasjonene og det gir dem et godt grunnlag for å forbedre seg. 

– For det skal vi. En for stor del av kommunikasjons-ansvaret rundt avlysningene i fjor, ble lagt til arrangøren, skriver han og fortsetter;

– Jeg vil gjerne vise til det Oslo politimester sa på pressekonferansen i går. Vårt samfunnsoppdrag er å verne demokratiet og særlig sidre trygge rammer rundt de stemmene som har ekstra behov for å bli hørt. Det er viktig at denne evalueringen kommer nå tidlig i Pride-måneden, slik at vi kan ta med oss læringspunktene inn årets arbeid.

Fernando sier at forholdet deres til Oslo politidistrikt er bra, men mener at PST og Politidirektoratet er nødt til å spille Oslo politidistrikt gode og gi dem informasjon de har behov for å ivareta sikkerhet best mulig.

– Jeg er veldig glad for at den kritikken vi har stilt i løpet av ett års tid nå blir møtt. Vi har hatt mange gode innledende møter og etter rapporten ble lagt fram er det kommet lovnader at anbefalingene skal bli tatt på alvor og at de skeive organisasjonene skal bli med i arbeidet framover. Rekkes det ut en hånd skal vi ta den, følge tett opp og sørge for at ordene blir til tiltak og at de har effekt, sier han.

KOM24 har forsøkt å komme i kontakt med PST, men de har ikke besvart våre henvendelser. 

Powered by Labrador CMS