Som leder for innhold og synlighet i A2G har Ingrid Elisabeth Landråk ansvar for å vise verdien av inkludering. Den jobben gjør hun med personlig erfaring i bagasjen.

Sto utenfor arbeidslivet i to år: 
– Du begynner å tvile på deg selv

Hun gikk fra to år med avslag og håpløshet til å hjelpe tusenvis ut i jobb. Nå bruker Ingrid Elisabeth Landråk sin egen historie til å inspirere, gi håp og utfordre arbeidsgivere til å se potensialet i de som står utenfor arbeidslivet.

Publisert

Ingrid Elisabeth Landråk, leder for innhold og synlighet i A2G, vet hvordan det føles å stå utenfor arbeidslivet. 

Etter to år som arbeidsledig, med mange avslag og tunge dager, har hun snudd erfaringene til en styrke.

– To år er lenge. Jeg ser tilbake på det som noe av det mest utfordrende jeg har opplevd. Du håper hele tiden på å få jobb, men når det ikke skjer, går det på selvtilliten løs. Man føler seg verdiløs, forteller hun.

Fra jobbsøker til jobbveileder

I 2014 valgte Landråk å takke ja til en sluttpakke etter nesten ti år som kunderådgiver i bank. Planen var å ta en mastergrad i endringsledelse og bygge videre på karrieren. Men da hun var ferdig med studiene i 2016, møtte hun et arbeidsmarked i Rogaland hardt rammet av oljekrisen.

– Det var nesten ingen stillinger å søke på, og de jeg søkte på, fikk jeg avslag på. Etter hvert begynner du å tvile på deg selv og lurer på om du noen gang vil få jobb igjen, sier hun.

Sosiale situasjoner ble også krevende. Spørsmål som «Hva jobber du med?» ble en vond påminnelse om situasjonen hun sto i.

– Det å si høyt at du er arbeidsledig, gjør noe med deg. Det var utrolig tøft å stå utenfor. Jeg visste at jeg hadde mye å bidra med i arbeidslivet, men fikk ikke sjansen til å vise det.

Etter to år fikk hun endelig napp og begynte som jobbveileder. I dag jobber hun i A2G – en aktør som samarbeider tett med NAV for å redusere utenforskap og skape et mer inkluderende arbeidsliv.

– Erfaringen som jobbsøker lærte meg mye om hva det vil si å stå utenfor arbeidslivet, og den innsikten kunne jeg bruke til å hjelpe andre. Fordi jeg hadde vært i samme situasjon, fikk jobbsøkerne tillit til meg. De visste at jeg forsto hva de gikk gjennom, og det gjorde prosessene bedre og mer meningsfulle.

To år senere ble hun leder for en avdeling med 20 jobbveiledere. I dag har hun ansvar for å styrke A2Gs synlighet og dele de gode historiene om inkludering.

– Vi har ikke råd til å la så mange stå utenfor

Regjeringens mål er å få 150.000 flere ut i arbeid innen 2030. Samtidig står rundt 685.000 personer i dag utenfor arbeid, utdanning og arbeidsmarkedstiltak.

– Å stå utenfor arbeidslivet påvirker ikke bare den enkelte, men også familiene og miljøet rundt dem. Vi har ikke råd til å la så mange stå utenfor, understreker Landråk.

A2G hjalp i 2024 hele 2043 mennesker inn i arbeidslivet - 1787 i jobb og 256 i utdanning, noe de har beregnet til en samfunnsøkonomisk verdi på 940 millioner kroner.

– Inkludering lønner seg – både for enkeltmennesker, bedrifter og samfunnet som helhet.

Landråk bruker også LinkedIn aktivt for å dele historier og utfordre arbeidsgivere til å se potensialet i mennesker som trenger en sjanse.

– Hull i CV-en oppfattes ofte som et rødt flagg, særlig for dem som har vært lenge utenfor arbeidslivet eller sliter med psykiske helseutfordringer. Det skyldes ofte uvitenhet. Men arbeidsgivere som tør å gi folk en sjanse, oppdager gjerne at de får en verdifull ressurs.

Hun understreker at utenforskap ikke betyr manglende kompetanse.

– Det at du har stått utenfor, betyr ikke at du har mindre å bidra med. Tvert imot kan det gi styrke. Når du har møtt motgang, vet du at du kan håndtere mye.

Avslutningsvis er Landråk opptatt av å løfte fram arbeidet som hele arbeids- og inkluderingsbransjen gjør.

– Sammen skaper vi muligheter og bygger broer for dem som står utenfor. Dette er et samfunnsoppdrag som betyr mye for både enkeltpersoner og samfunnet. Når vi deler historier om dem som lykkes, gir vi håp og viser at det er mulig å komme seg videre. Det håpet skaper ringvirkninger som gagner oss alle, og det er noe vi virkelig kan være stolte av.

Powered by Labrador CMS