Politikerne på Stortinget har ikke alltid tillit til media. Hva betyr det for de som jobber med kommunikasjon i partiene?

Kommunikasjons­sjefen om nytt funn: – Skal ta det på alvor

Stortingspolitikere har mindre tillit til mediene, ifølge ny undersøkelse.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg ser ingen grunn til å overdramatisere dette. Vi har jo for eksempel ingen sammenlignbare undersøkelser fra tidligere år og undersøkelsen sier ikke noe om nivået på tilliten, sier Espen Løkeland-Stai til KOM24.

Han er kommunikasjonssjef i SV, og har selv vært journalist i flere år.

Fredag forrige uke kom en ny undersøkelse fra NRK, som blant annet sier at sju av ti stortingspolitikere har svekket tillit til mediene.

– Det er ikke et problem i seg selv at politikere ikke er fornøyd med journalistene. Jobben til journalistene er ikke å bli godt likt på Stortinget, sier Løkeland-Stai.

Tar det alvorlig

Likevel må begge parter ta funnet seriøst, mener kommunikasjonssjefen. Han ser også andre ting i NRK-undersøkelsen som er verdt å tenke over.

– Man skal selvsagt ta dette på alvor. Samtidig er dette med medienes personfokus i politikken interessant.

Hele 80 prosent av de 102 representantene som svarte, mener at mediene er mer opptatt av person enn sak og politikk. På Stortinget sitter i alt 169 folkevalgte politikere.

– Politikerne er der først og fremst for å drive med politikk. Og tidvis har personer og spill en uforholdsmessig stor plass i den politiske journalistikken. Sånn sett er jeg ikke overrasket over at mange er frustrert over det, sier Løkeland-Stai.

Tillit

Selv om det er bra og viktig at politikere og journalister har et godt forhold, er han tydelig på at førstnevnte gruppe må forstå jobben til mediene.

– Politikerne skal kunne ha tillit til at journalistene opptrer redelig. Men de må også huske på at de skal drive med kritisk journalistikk. Det foregår mye god politisk journalistikk, og det har kommet flere viktige avsløringer de siste årene.

Men samtidig mener Løkeland-Stai at det finnes flere eksempler der mediene har laget store oppslag på fillesaker.

– Jeg vil ikke gi noen konkrete eksempler her og nå, men av og til blir politikere mistenkeliggjort uten grunn. Det skal vi passe oss for. Kritikken som kommer, bør være berettiget.

Bekymret

43 prosent av de som svarte sier også at de er litt eller helt enige i at den politiske dekningen fokuserer på saker som er relevante for offentligheten.

Kommunikasjonssjef i Arbeiderpartiet, Emma Svarva Giskås, svarer kort hva hun synes om resultatene fra undersøkelsen.

– Det er grunn til bekymring at tilliten faller. Medienes rolle i Norge, og i norsk politikk og samfunnsliv er helt avgjørende, og forholdet mellom politikerne og mediene må derfor være basert på tillit. Det er et problem for begge parter når den faller, skriver hun i en e-post.

Ada Johanna Arnstad, kommunikasjonsrådgiver i Senterpartiet, skriver at hun tror svarene i undersøkelsen preges av at vi har vært inne i en periode med søkelys på politikerne for ulike regelbrudd og personlige forhold.

– Politikerne vet at de skal tåle et kritisk søkelys i det politiske og det personlige. At samfunnet har høye forventninger til de folkevalgte er et gode. De siste årene har mange av mottakerne opplevd at spørsmål og omtale er mistenkeliggjørende, og ikke proporsjonalt med de faktiske forhold for den enkelte politiker.

Også hun påpeker at journalistikken ofte er personorientert.

– Hvis politisk journalistikk over tid handler mindre om saker med betydning for folks liv, og mer om politikerne som personer, vil det forandre forholdet mellom media og politikere.

– Så skal vi huske at det overordnet er høy tillit mellom politikere og journalister i Norge, avslutter Arnstad.

– Personlig forutinntatthet

Kommunikasjonssjef i FrP, Jon Helgheim, mener politikerne må tåle et kritisk søkelys og spisse overskrifter, men at det er viktig at journalistikken ikke er misvisende.

– Det ikke dekningen av pendlerboliger og andre skandaler som er problemet, men at en del medier og journalister lar sin politiske overbevisning eller personlige forutinntatthet prege dekningen. Ofte er det også alt for lite kritiske spørsmål rundt etablerte sannheter og politisk korrekte oppfatninger, skriver Helgheim.

Han mener at mediene fint kunne hatt litt mindre fokus på at de selv skal sette dagsorden.

– De kan heller ha litt mer fokus på å dekke det som skjer, slik det er. Det tror jeg ville bedret tilliten til pressen både blant folk og politikere.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no

Powered by Labrador CMS