Lite Bergensbyrå sikret seg kontrakt verdt 14 millioner kroner
Etter flere tunge år på rad sikret de seg forutsigbarhet i noen år.
– Vi er et lite byrå som har mange små prosjekter, så det å ha en sånn type kontrakt der vi kan se litt lenger inn i krystallkulen på hvor mye jobb vi har, gjør at vi vet at nå er det trygt å ansette flere.
Det sier Askild Meltvik, som er partner og daglig leder i designbyrået Haltenbanken i Bergen.
Nylig sikret de seg fire nye år med Miljøløftet i Bergen, et anbud som har en potensiell verdi på 14 millioner kroner de neste årene.
Dette er hemmeligheten
Målet med rammeavtalen er å styrke Miljøløftets holdningsendrende arbeid og bidra til økt kjennskap til og kunnskap om Miljøløftet. Avrop på rammeavtalen skal være forankret i Miljøløftets hovedmål om nullvekst i personbiltrafikken, og således bidra til at flere innbyggere i avtaleområdet velger kollektiv, sykkel og gange som reisemåte.
Anbudet sikret de seg for at de hadde med Mannheimer og Bergen Live på prosjektet.
– Det er Bergen Live som er hemmeligheten i den pakken, det er det som er styrken i samarbeidet som gjør at vi tilbyr noe unikt, sier Meltvik.
Apriil, Frog (Cap Gemini) var og med på konkurransen, uten å nå opp. Nonspace og Alf Gundersen sine tilbud ble avvist for de oppfylte ikke kvalifikasjonskravene.
Lene Bergmann er byråleder i Mannheimer, hun sier dette anbudet treffer i kjernen av det de to gjør sammen, holdnings- og atferdsendring.
– Da trenger du både strategisk kommunikasjon og design. I tillegg er dette noe som er viktig for byen vår, så da føles det meningsfullt, sier hun.
Miljøløftet er et samarbeid mellom stat, fylke og fem kommuner om nullvekstmålet i bergensområdet. Det var og Haltenbanken som hadde anbudet fra før av.
Først inn, så ut
Blant aktivitetene de gjør er Mobilitetsveka som er i midten av september, der de blant annet reiser rundt i alle kommunene med sykkelservice og show. De har og sykle til jobben-kampanjer og piggdekkampanjer, for å nevne noe.
Bergmann sier at det var en krevende start da de vant det første anbudet.
– Rent faglig sett var det en morsom start for vi skulle få folk ut av bilen og inn på buss og bane, men etter noen måneder med kontrakten kom covid og vi måtte jage folk ut av buss og bane igjen. Så faglig sett er det spennende, for det er i en samfunnskontekst der vi må følge med hele tiden, for det er jo en by som har vært bråkete politisk sett, sier hun.
Haltenbanken har vært gjennom flere krevende år der både 2022 og 2023 endte med underskudd og nedbemanninger.
De var 16 ansatte, men er i dag 12 stykker på kontoret. Men nå tror de at ting er i ferd med å snu.
– 2024 kommer vi i alle fall til å ikke ha røde tall, det er vi veldig fornøyde med. Vi merker at markedet er på vei opp igjen i vår del av markedet, sier Meltvik.
Han sier at de har en profil som gjør at de har vært truffet av nedgangen i byggebransjen, da de har flere interiørarkitekter ansatt. Men de har og merket at det har vært en oppgang på byggtransformasjonsdelen av bransjen.
Prisene stuper
Han sier de og har merket en oppgang på det generelle markedet sitt.
Men når det kommer til anbud generelt er Meltvik mer kritisk til hva som skjer.
– I 2023 var det krig om alle typer jobber og hele landet konkurrerte, sier han.
Meltvik sier at det var en tid preget av mye priskrig og selv om de priste seg lavere enn det de har gjort tidligere, lå de likevel ikke lavest i pris.
– Det er ganske bekymringsverdig, sier han.
Han sier at de er nødt til å tenke på bunnlinjen og at om de dumper prisene sine vil det gå ut over alle.
– Men da må vi ta den risikoen at av og til taper vi på pris. Derfor liker vi helst å delta i anbud der pris ikke er det viktigste, sier han.
I anbudet til Miljøløftet hadde Haltenbanken nest høyest timepris, men skåret best på casen, som utgjorde 60 prosent av vurderingen.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no