
Går til «krig» mot McDonald’s – blar opp 7 millioner for nasjonal kampanje
Dyrevernorganisasjonen Anima går til kamp mot McDonald’s med en kampanje til sju millioner kroner, og er klare til å spytte inn enda mer – kampanjen stopper nemlig ikke før fastfoodkjeden dropper turbokylling. Men McDonald’s svarer at det er for tidlig å si når det kan skje. Dette går pengene til.

Kampanjen skal ifølge Anima bidra til å presse McDonald’s til å fase ut den hurtigvoksende kyllingrasen Ross 308 – også omtalt som turbokylling.
Bakgrunnen er en ny rapport fra organisasjonen, Kyllingguiden: dagligvarekjedenes store løfte. Ifølge rapporten er alle aktørene enige om at turbokyllingen skal ut av norske kjøledisker.
– Rema har vært en pioner i Norge når det gjelder kyllingvelferd, og nå har også Coop og NorgesGruppen meldt tydelig at turbokyllingen skal bort. Det er svært positivt, men fastfoodbransjen henger etter, sier kampanjeleder Niklas Fjeldberg i Anima, i en pressemelding.
Les hva McDonald’s Norge sier til KOM24 lengre ned i saken.
– Brutt løftet
– McDonald’s velger store mengder turbokylling, en kylling som vokser så raskt at beina ikke klarer å følge med. De fleste vil nok kalle dette dyremishandling, sier Fjeldberg.
Han kommer også med sterke påstander om selskapets kommunikasjon med organisasjonen:

– McDonald’s har overfor Anima løyet om at de vil utfase turbokyllinger. Derfor setter vi nå alle seil til for å vise norske forbrukere hvilken skamplett bedriften er, hevder Fjeldberg.
Overfor KOM24 utdyper han:
– I 2020 møttes McDonald’s og Anima i Danmark, der lovet moderbedriften Food Folk å utfase turbokylling i Danmark innen 2023 og det samme i Norge på sikt. I dag så er det stille både fra McDonald’s i Norge og i Danmark om dette. De har brutt løftet og har et forklaringsproblem overfor kundene sine, sier Fjeldberg.
Han viser til omtale i den danske avisen Politiken. Fjeldberg sier også at dialogen med McDonald’s Norge har stoppet opp:
– Anima har vært i dialog med McDonald’s siden 2020, og i dialogen med McDonald’s Norge har vi så langt ikke fått et svar fra dem etter vi informerte dem om at vi ville starte en kampanje med fokus på at de ikke tar dyrevelferd på alvor. Døren vår er alltid åpen hvis McDonald's vil prate om saken, sier Fjeldberg.
McDonald's: – Hvorfor?
KOM24 har forelagt McDonald’s Norge de konkrete påstandene fra Anima, inkludert anklagen om løgn, bruken av Ross 308 og manglende fremdrift på dyrevelferd.
– McDonald’s i Norge har ikke løyet til Anima. Hva McDonald’s i Danmark har sagt eller ikke sagt i 2020 kjenner ikke jeg til og kan heller ikke svare på, sier kommunikasjonssjef Kristina Johansen.
Hun sier videre at McDonald’s deler ambisjonen om å forbedre dyrevelferden:
– Vi har hatt dyrevelferd på agendaen i mange år og jobber kontinuerlig, etter hvert som vitenskapen utvikler seg, for å forbedre velferden til kylling. Vi har imidlertid ulike tilnærminger til hvordan vi gjør det. Hvorfor vil Anima bruke 7 millioner kroner på en kampanje når hele industrien går i samme retning?
Johansen sier McDonald’s samarbeider med 37 norske produsenter via leverandøren Nortura, som leverer gode resultater på dyrevelferd for Ross 308-kyllingene.
– Som kjent bruker vi kun norsk kjøtt i maten vår. Vår leverandør, som hele kyllingindustrien i Norge, vil over tid bytte til saktevoksende kylling. Dette vil selvfølgelig også påvirke oss. Det er imidlertid for tidlig å gå inn på hvordan og når dette vil påvirke vår produksjon, sier Johansen.
Slik skal millionene brukes
KOM24 har også stilt spørsmål om hvordan Anima planlegger å bruke de syv millionene.
– En turbokylling vokser med ekstrem fart, fra knappe 50 g til en kjempe på over 2 kg på 35 dager. Dette skal Anima nå ut til alle Norges innbyggere og McDonald’s kunder om. Vi vil være i avisene, på sosiale medier, på store annonseflater, i gatene og alle andre steder vi kan nå deres kunder på. Her kommer et stort budsjett godt med som gjør at vi kan nå enda flere, sier Fjeldberg.
Kampanjelederen opplyser at kampanjen i første omgang er satt til syv millioner kroner, men at de er klare til å spytte inn enda mer.
– Denne kampanjen stopper ikke før McDonald’s tar ansvar for dyrene og dropper turbokylling. McDonald’s er nødt til å lage en plan for hvordan de skal gjøre det, og sette en konkret tidslinje.
Kampanjen er finansiert gjennom enkelt- og månedlige bidrag fra privatpersoner, samt større «rike» donorer – blant annet fra USA, ifølge Fjeldberg.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no