Guri Varpe (til venstre) er kommunikasjonssjef ved Det kongelige hoff.

Kongehuset avfeier bruk av PR-byrå: –Åpenbart behov

Flere er enige i at Kongefamilien og Marius Borg Høiby har et stort behov for krisehjelp. Men ingen av de store byråene har blitt spurt.

Publisert Sist oppdatert

Nok en gang stormer det rundt Kongehuset. 

Om en ukes tid skal prinsesse Märtha Louise gifte seg med sjamanen Durek Verrett i Geiranger, men den siste tiden har det meste handlet om kronprinsesse Mette-Marits sønn, Marius Borg Høiby.

Tidlig i august ble han arrestert og siktet for vold mot sin daværende kjæreste i en leilighet på Frogner i Oslo.

Får ikke hjelp

Noen dager etter arrestasjonen kom beklagelsen fra Høiby. Den ble sendt til NRK, og kom fra forsvareren hans, Øyvind Bratlien.

Mange har ment mye om denne meldingen. Er den skrevet av Høiby selv? Legges det for stor vekt på hans egne personlige problemer? Får voldsofferet en ordentlig beklagelse?

Beklagelsen fra Marius Borg Høiby:

«Forrige helg skjedde noe som aldri skulle ha skjedd. Jeg utøvde kroppskrenkelser og ødela gjenstander i en leilighet i alkohol- og kokainrus etter en krangel. Jeg har flere psykiske lidelser som gjør at jeg gjennom hele oppveksten og det voksne liv, har hatt, og har utfordringer. Jeg har over lengre tid slitt med rusbruk, noe jeg har vært i behandling for tidligere. Denne behandlingen skal jeg nå gjenoppta og ta på største alvor».

«Rusbruken og mine diagnoser unnskylder ikke det som skjedde i leiligheten på Frogner natt til søndag forrige helg. Jeg ønsker å stå til ansvar for det jeg har gjort, og vil forklare meg sannferdig til politiet».

«For meg er det aller viktigste å si unnskyld til kjæresten min. Hun fortjente verken det som skjedde den kvelden, eller den ekstreme pågangen fra både norsk og utenlandsk presse i ettertid. Å bli forfulgt av fotografer og journalister i en tid som dette vet jeg at har vært tøft å stå i».

«Jeg vil også beklage til familien min. Jeg vet at mine handlinger i stor grad har gått ut over dere».

«Så til deg min kjæreste, unnskyld. Dette skulle aldri ha skjedd, og jeg tar fullt og helt ansvar for mine handlinger. – Marius Borg Høiby».

Kongehuset har på sin side sagt svært lite til mediene. Kronprins Haakon omtalte saken som «alvorlig» da han møtte pressen i Paris under OL, men utover det har det vært stille.

KOM24 har snakket med flere av de største PR-byråene i Norge, og nesten alle er tydelige på at de ikke har bistått de kongelige på noe som helst vis.

Beskjeden er også klar fra slottet:

– Det kongelige hoff har ingen kundeforhold til noe PR- eller kommunikasjonsmiljø, heller ikke i denne saken, skriver kommunikasjonssjefen deres, Guri Varpe i en tekstmelding.

Mener det trengs

Men burde de kanskje oppsøkt hjelp? Klassekampens opptelling viser at Marius Borg Høiby er omtalt i nesten 1000 oppslag i redaksjonelle medier i perioden fra 6. til 19. august.

I tillegg har internasjonale medier kommet på banen. Britiske Daily Mail og The Times, i tillegg til tyske Bild, er bare noen eksempler.

Kongehusets årsrapport fra 2023 viser at Varpe har med seg fire andre ansatte i kommunikasjonsstaben.

Rud Pedersen-sjef Kristian Hvilen svarer dette på spørsmål om de har rådgitt Høiby eller Kongehuset:

– Vi kommenterer ikke kundeforhold, men det er åpenbart at det finnes et behov for god rådgivning også i denne saken…

Det samme sier Guri Størvold i Zynk, som i tillegg velger å gjøre et unntak ved å svare nei på at de jobber med de kongelige.

Ole Christian Apeland i Apeland har muligens det klareste svaret på spørsmålet:

– Nei.

Heller ikke Geelmuyden Kiese, Corporate Communications, TRY Råd eller PR-operatørene har fått oppdraget.

I First House sitter Marius Borg Høibys onkel, Per Høiby, i sjefsstolen. De svarte dette til KOM24 tidligere denne uken:

– Vanligvis opplyser vi ikke om mulige kundeforhold. Sett i lys av slektskapet mellom daglig leder i First House og kronprinsfamilien gjør vi et unntak, og bekrefter at First House ikke har eller har hatt oppdrag for Slottet eller medlemmer av kongehuset.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no

Powered by Labrador CMS