Omdømmeeksperter har delte meninger om Marius Borg Høiby-saken og dens påvirkning på kongehuset.

Slakter beklagelsen til Marius Borg Høiby: – Det verste du kan gjøre

Omdømmeekspert er klokkeklar på hva 27-åringen burde gjort annerledes da han skulle uttale seg til offentligheten for første gang etter pågripelsen.

Publisert

Den 6. august ble kronprinsesse Mette-Marits sønn, Marius Borg Høiby, arrestert og siktet for vold mot sin daværende kjæreste.

Åtte dager senere innrømmet Høiby å ha brukt vold i en melding til NRK, gjennom sin forsvarer Øyvind Bratlien.

– Det verste du kan gjøre

Peggy Brønn, omdømmeekspert og professor ved BI, er ikke spesielt begeistret over meldingen fra Høiby.

Der står det blant annet at han har flere psykiske lidelser, og at han har slitt med dette gjennom oppveksten sin. I tillegg står det at han har slitt med rusbruk, før han skriver at dette ikke unnskylder handlingene hans.

– Det er flere avsnitt om han selv, og det er det verste du kan gjøre i en slik beklagelse. Det burde bare stått at han har gjort noe han ikke skulle gjort, og at han beklager for det, sier Brønn til KOM24.

Hun tror dette kan påvirke omdømmet til kongehuset, men at det avhenger av måten de håndterer saken på.

– De kunne vært mer frampå for å ta regien selv. I stedet har de nesten ikke sagt noe som helst.

I tillegg mener Brønn at en institusjon som er så viktig og etablert burde være godt forberedt på vanskelige saker.

– Før bråket rundt Märtha Louise og Durek Verrett hadde de en ganske lang periode uten store negative saker. Nå har det skjedd litt mer de siste årene. Men alle vet at kriser kan oppstå, og denne gangen er det veldig alvorlig. Likevel bør de være godt forberedt, sier hun.

Stille i båten

Øystein Pedersen Dahlen er dosent i strategisk kommunikasjon ved Høyskolen Kristiania.

Han mener bråket rundt Høiby ikke påvirker oppslutning om Kongehuset, snarere tvert imot. Han tror heller at denne og lignende saker skaper mer sympati for de sentrale personene som må forklare hva som skjer rundt dem.

Kongen, kronprinsen og kronprinsessen har i all hovedsak valgt å ikke si mye om saken.

Kronprins Haakon ble intervjuet av mediene under OL i Paris, og omtalte det hele som «alvorlig».

– De sentrale personene, kongen, dronningen, kronprinsen og kronprinsessen, står støtt. Og oppslutningen om kongehuset er veldig knyttet til disse fire. De er de voksne i rommet, og når det er bråk tar de ansvar, sier Dahlen.

Han mener det er lurt av Kongehuset å ikke si for mye om det som nå utspiller seg.

– Kronprinsen uttalte seg på en ansvarlig og voksen måte. Det blir som i en film, der det skjer mye rundt de sentrale personene. De møter motstand rundt seg, og må håndtere det. Jeg tror ikke det ville vært lurt å stille opp for mediene og la seg bli stilt til veggs hele tiden.

Stor sympati

Dahlen legger vekt på at det norske folk liker og har mye sympati for de kongelige. Han mener også at kronprinsessen gjorde det rette da hun valgte å ikke reise til Paris sammen med mannen sin.

– Det sender de riktige signalene, og jeg tror det viser at hun tar ansvar. De vet at folk er veldig opptatt av Kongehuset, og at det blir overskrifter når noe slikt skjer.

I etterkant av pågripelsen har det kommet fram at Mette-Marit ringte til kvinnen som er fornærmet i saken.

Dette har skapt flere spekulasjoner rundt hva som er blitt sagt og hvorfor hun gjorde det, og Dahlen utelukker ikke at det kan skape trøbbel for Kongehuset framover.

– Det er interessant. Det kan bli en utfordring, men vi vet enda ikke hva som er blitt sagt eller hva de snakket om, sier han.

Mener det er uheldig

Maria Nakken er partner og rådgiver i Sannum & Bergestuen. Hun er ikke i tvil om at saken vil påvirke omdømmet til Kongehuset.

– Det så vi allerede under partilederdebatten i forrige uke, da NRK og Fredrik Solvang brukte saken som anledning og knagg for å debattere monarkiets fremtid. Håndteringen av selve krisen Kongehuset står i, sammen med måten de kommuniserer dette på i offentligheten, vil avgjøre hvor skadelig Høiby-saken blir for omdømmet på lang sikt.

Om beklagelsen fra Høiby, sier hun følgende:

– Jeg syns den er uheldig. Både timingen på beklagelsen og flere formuleringer i den. Høiby burde ha forklart seg for politiet før han gikk ut i media. Jeg syns også beklagelsen er et godt eksempel på hvor krevende kommunikasjon kan være. Formuleringer i denne tilsynelatende gjennomtenkte beklagelsen får store konsekvenser. Ekskjæresten til Høiby har sagt at det nettopp er ordvalget i beklagelsen som fikk henne til å gå ut med sin historie. 

Hun tror heller ikke at det har gitt den effekten som Høiby håpet på.

– Tvert i mot har den skapt mer støy og bidratt til å gjøre saken og detaljene i den mer offentlig, der media prosederer saken og lar oss være «dommere», avslutter Nakken.

KOM24 har forsøkt å komme i kontakt med både Kongehuset og Marius Borg Høibys forsvarer, Øyvind Bratlien, i forbindelse med denne saken. Vi har ikke fått svar på våre henvendelser.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no

Powered by Labrador CMS