Valen-Utvik tror mange tenker for avansert når de skal lage videoinnhold - her er hennes beste råd
– Folk scroller fort i nyhetsfeeden sin, så om du har for lang og kjedelig intro, så faller folk fra - før du i det hele tatt har kommet i gang med poenget.
Denne artikkelen er over to år gammel.
Flere kommunikasjonsbyråer jobber mye med kommunikasjons gjennom video. Men hva skal til for å kommunisere godt via video? KOM24 tok en prat med Astrid Valen-Utvik, strategisk rådgiver og eier av Valen-Utvik AS som jobber med innhold til sosiale medier.
Hun påpeker at selv om det alltid er viktig å ha en tanke og plan bak videoinnhold man lager, må man nødvendigvis ikke ha proffest mulig utstyr eller best klipping i etterkant, for å få videoinnhold til å gå bra i sosiale medier. Det handler om å komme i gang!
– Folk scroller fort i nyhetsfeeden sin, så om du har for lang og kjedelig intro, faller folk fra - før du i det hele tatt har kommet i gang med poenget. En trådløs mygg koster ikke all verden og kan plugges rett i telefonen. Og dagslys er vår beste venn, så vær gjerne ute eller kom deg nærmest mulig et vindu.
Ta med kunden på reisen
Når det gjelder å komme i gang tror hun det viktigste tipset er å være bevisst på oppbyggingen av videoen. Hun tror at et klipp fra et overraskende eller utfordrende segment fra filmen, helt i starten på et par sekunder, får satt stemningen for hva filmen kommer til å handle om, som vil friste folk til å se resten.
Tre tips til godt innhold i en video som skal kommunisere ut bedriften/byråets budskap?
– Gjør videointervjuer! La de ansatte, kunder eller samarbeidspartnere fortelle om hvorfor de jobber der, er kunde eller samarbeidspartner, på en måte som oppleves ekte og troverdig. Det er mye bedre enn at du selv skal lage en promo-video av selskapets fortreffelighet.
– Tenk behind the scene! Ta folk med på baksiden, og vis frem det de kanskje ikke forventer å få vite. Innhold som viser mer enn «sluttproduktet», gjør det ofte veldig godt. Vi vil tas med på reisen.
– Gi folk kunnskap og verdi! Lag innhold på informasjon, inspirasjon og kunnskap som folk ikke visste at de gjerne ville vite. Hvordan en ingeniør jobber ute på byggeplass, hvordan en blomsterbinder lager sine buketter, hvordan en kursholder forbereder en konkret time, hvordan artikler researches og skrives - mulighetene er uendelige!
Mobilen er alltid med
Tre tips til hvordan man kan bli bedre på video?
– Faktisk gjøre det! Få det integrert som en del av innholdsproduksjonen deres. Når historier skal fortelles og innhold skal lages, tving gjennom et spørsmål; «Er det noe av dette som best gjør seg på video?»
– Ikke tenk at det skal være så polert og perfekt! Begynn gjerne med å lage korte snutter til Instagram Story, Facebook Story eller lignende, og så ser dere hvordan disse snuttene enkelt kan settes sammen til å bli en film til for eksempel Facebook.
– Bruk mobil! Den er alltid med, den er alltid med hos dine kollegaer – så kanskje de kan sende deg korte snutter fra sin del av arbeidsplassen? Og den er også med hos kunder, samarbeidspartnere og andre. Mobil er best i mange sammenhenger, rett og slett fordi den alltid er der!
Ikke breddeformat
Hva opplever du at mange bommer på når de skal lage en video til egen kanal?
– De tenker aller mest på alt det de har lyst til at målgruppen skal vite om dem, og alt for lite på hva målgruppen faktisk liker eller har behov for og hva de vil oppleve som verdifullt. Mange tenker at «video er video» og at de dermed kan bruke videoinnhold fra kanaler som nettsider og fra tv-reklamer, også til sosiale medier, uten endringer. Sånn fungerer det ikke - vi må finne ut hva slags videoer som fungerer i de ulike kanalene vi ønsker å dele videoene.
– En annen ting mange bommer på, er at de filmer i breddeformat (som for tv-reklame, kinosal osv), mens vi ser aller mest innhold på mobilen vår, og da ser vi gang på gang at det er høydeformatet som gjelder. Enten 9:16 for story-innhold eller 4:5 for feed-innhold.