Både FrP og NHO mener regjeringens nye forskrift er for uklar, for streng – og lite treffsikker.

FrP og NHO raser mot nytt reklameforbud: – Vestre roter det til

Både Fremskrittspartiet (FrP) og NHO Mat og Drikke retter hard skyts mot regjeringens nye forskrift som forbyr markedsføring av usunn mat og drikke rettet mot barn og unge. 

Publisert

– Her er den formynderske regjeringen på gang igjen for å frata bedrifter friheten til å snakke om produktene sine, sier Bård Hoksrud (FrP) til KOM24.

Den nye forskriften, som ble vedtatt 25. april, forbyr markedsføring av produkter som godteri, brus og energidrikk rettet mot personer under 18 år. Det skal også være aktivt tilsyn, og brudd kan føre til gebyr fra Helsedirektoratet.

– Et totalforbud i praksis

Hoksrud mener vedtaket vil ramme bredt – langt utover det som er fornuftig.

– Jeg er bekymret for de konsekvensene forskriften vil ha for næringslivet, og ikke minst produktmangfoldet og konkurransen i norske butikkhyller, sier han.

Han mener det i praksis er snakk om et totalforbud.

– Det vil være umulig å skille mellom markedsføring som kan appellere til 17-åringer og unge voksne, sier Hoksrud.

Også NHO Mat og Drikke mener forskriften går altfor langt.

– Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre kunne valgt å bygge videre på at det er bred enighet om at barn skal ha god beskyttelse mot markedsføring. Istedenfor har han valgt å innføre en inngripende, uklar og forvirrende regulering, som kombinert med en trussel om høye gebyrer, i realiteten vil fungere som et markedsføringsforbud for en rekke produkter til alle aldersgrupper, sier Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke.

Han advarer om at regjeringens håndtering svekker samarbeidet mellom næringslivet og myndighetene.

– På denne måten svekkes også grunnlaget for det brede folkehelsesamarbeidet mellom myndighetene og næringslivet i Norge, sier han.

– Forvirrende og uklart regelverk

Hoksrud peker på betydelig usikkerhet rundt hvordan forskriften skal tolkes i praksis.

– For eksempel er både leverpostei og makrell i tomat tilsatt sukker. Om disse da er «søte pålegg» eller ikke vet vi ikke, fordi listen ikke er uttømmende. Men et forbud mot markedsføring av disse er alt annet enn bra for folkehelsen, sier han.

NHO Mat og Drikke deler bekymringen. I høringsrunden har en rekke aktører – fra mat- og drikkeprodusenter til serveringsbransjen og idretten – advart mot at forskriften er for uklar og uforutsigbar.

– Departementet har i liten grad tatt disse innvendingene innover seg, og det er fortsatt ikke mulig å forstå rekkevidden og konsekvensene. Det er også tvil om departementet har tatt de EØS-rettslige innvendingene inn over seg, sier Brubakk.

– Ingen skam å snu

FrP reagerer også på at Helsedirektoratet får ansvar for tilsyn og sanksjoner.

– Det er mange ekstreme eksempler på hvordan de forvalter alkoholregelverket. Det er ingen grunn til å tro at de skal tolke denne forskriften mildere, og dette vil skape stor usikkerhet for en viktig norsk bransje, sier Hoksrud. 

Han gjør det klart at FrP vil jobbe for å fjerne forskriften.

– FrP er for mest mulig frihet til mennesker. Denne forskriften fjerner friheten til både folk og bedrifter. Vi vil jobbe aktivt for å reversere denne forskriften etter valget.

Brubakk i NHO Mat og Drikke mener regjeringen fortsatt kan snu.

– Jan Christian Vestre hadde muligheten til å følge fjellvettregelen om at «Det er ingen skam å snu». Istedenfor har han åpenbart brukt påsken til å legge siste hånd på en regulering som rammer bedrifter med virksomhet i Norge, men som ikke vil påvirke markedsføring i digitale kanaler fra andre land og som dermed heller ikke vil være en effektiv beskyttelse for norske barn, avslutter han. 

Powered by Labrador CMS